Subiectul schimbarilor climatice incinge spiritele oamenilor de stiinta. Ultimele pe lista cu poluatorii globali sunt... plasmele. Daca nimeni nu vrea sa renunte la masini, spray-uri etc., ecologistii s-au orientat in alte directii. Mai nou au des
Subiectul schimbarilor climatice incinge spiritele oamenilor de stiinta. Ultimele pe lista cu poluatorii globali sunt... plasmele. Daca nimeni nu vrea sa renunte la masini, spray-uri etc., ecologistii s-au orientat in alte directii. Mai nou au descoperit lumea poluatoare a plasmelor. Profesorul Paul Ekins, co-director la Energy Research Center, in Marea Britanie (UKERC), studiaza economia schimbarii climatice si este de parere ca plasmele reprezinta o "povara pentru modificarea climatica". Acest lucru ar trebui sa incurajeze crearea unor ecrane cu dioda, mai eficiente din punct de vedere al consumului de energie, spune profesorul.  
Televizoarele cu plasma, care sunt cu 50% mai mari decat echivalentele lor CRT, consuma o cantitate mai mare de energie si emit 400 de kilograme de dioxid de carbon intr-un an, fata de 100 de kilograme, cat emite un monitor CRT. Cercetatorii spun insa ca o asemenea comparatie este dificila, din cauza diferentelor de dimensiune intre plasme, CRT-uri si LCD-uri.    
POLITICA. Ecranele care folosesc tehnologie OLED au nevoie de mai putina energie, insa anumite componente ale acestora au o durata limitata  de viata. Profesorul Ekins spune ca ar dori sa vada ca exista taxe pentru instrumentele care consuma energie multa, intrucat sunt defavorabile pentru clima. "Ar trebui sa fie etichetate si ar trebui sa existe o politica detaliata de analiza, care, din cate stiu eu, nu a fost realizata, pentru a determina care este cel mai bun mijloc pentru a impiedica cresterea numarului acestor produse si pentru a dezvolta substitute favorabile climei", a explicat Ekins.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.