Nimeni nu poate da o explicatie zdravana, dar o constatare suna alarma. Sunt tot mai frecvente cazurile de astm, ele atacand la varste din ce in ce mai fragede. Pe undeva, o explicatie ar exista, si anume ca astmul nu e o boala a mizeriei,
Nimeni nu poate da o explicatie zdravana, dar o constatare suna alarma. Sunt tot mai frecvente cazurile de astm, ele atacand la varste din ce in ce mai fragede. Pe undeva, o explicatie ar exista, si anume ca astmul nu e o boala a mizeriei, ci o boala a civilizatiei, a lumii moderne. Astmul e o boala ce debuteaza la varsta tanara, iar cand astmul se instaleaza la o varsta mai inaintata, ceva e neclar si chiar in neregula. Cam peste tot in lume astmul afecteaza circa 6% din populatia adulta.   Seful de lucrari dr. Irina Strambu, medic primar si director stiintific la Institutul National de Pneumologie "M. Nasta", spune ca, in general, cand un astmatic cunoscut de medic se prezinta la control, intrebarea obisnuita este "Cum merge astmul?", la care pacientul raspunde: "Destul de bine". Ce inseamna de fapt acest "destul de bine"? Medicina mondiala a gasit un sistem de intrebari pentru a traduce in parametri, intr-un punctaj, starea astmului unui om. Tocmai de aceea, cand bolnavul de astm vine la control, el este supus unui chestionar ce stabileste un scor care indica daca boala este tinuta in frau sau a scapat de sub control.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.