„Am fost ofertati, dar am refuzat!" e refrenul preferat al cintaretilor nostri in actuala campanie electorala. Iar cei pusi in fata faptului implinit au la indemina replica: „Am cintat acolo, dar n-am stiut ca e vorba despre un miting". Cert e ca se fac bani frumosi in continuare.Dupa ce au luat impreuna locul 3 la Eurovision,Luminita Anghel si Sistem cistiga bani separat. Care e adevaratul motiv pentru care artistii nu se mai inghesuie sa le ia banii partidelor? Sa fi ajuns ei la un asemenea nivel financiar care sa le permita sa refuze un ban in plus doar din considerente principiale? Sau sa se fi lacomit la sume fabuloase? Greu de raspuns. Holograf si Iris au zis fara regrete „pas" ofertelor electorale. Trupa al carei solist e Dan Bittman a avut o problema mai importanta: sa demareze turneul national de promovare a albumului „Taina". Pe de alta parte, formatia lui Cristi Minculescu, dorita de stafful PSD, a ales o varianta diplomata de a refuza propunerea: a impus un onorariu usor prohibitiv, 8.000 de euro pentru un concert, fapt ce a dus la abandonarea „problemei" din partea formatiunii lui Geoana. Minculescu&Comp. ar fi cintat pentru Basescu, dar in nici un caz pentru mai putin de 5.000 de euro.

Parazitii si BUG Mafia, dorite de mai toate formatiunile politice, se lasa greu. Sau deloc. Cheloo si Ombladon au fost ofertati de PD, dar au refuzat fara prea multe explicatii, pentru ca nu-i mai intereseaza politicul. „Anul asta nu am mai primit nici o oferta. Probabil s-au lamurit din trecut ca nu ne intereseaza subiectul. Daca totusi ne-ar fi sunat? Ca de obicei, ei cu treaba lor, noi cu treaba noastra, adica n-am fi dat curs propunerii. Nu vrem sa ne bagam in politica", ne-a declarat Dragos, alias Caddy, de la BUG Mafia.

Baietii de la Sistem ar fi trebuit sa primeasca in cont nu mai putin de 100.000 de euro! Cu o conditie fundamentala: sa sustina 14 concerte, pe tot parcursul campaniei electorale, pentru una dintre formatiunile politice implicate. Au ales varianta sa nu isi asocieze imaginea cu nici un partid.

DJ Project, Fly Project si Zdob si Zdub au refuzat sa cinte in aceasta campanie, sustin managerii acestor formatii. Cei de la Fly Project s-au trezit insa, pe 1 mai, cintind la mitingul PSD. „Chiar nu stiam ca o sa fie un miting PSD, impresarul ne-a spus doar ca o sa avem un concert in Parcul Izvor si noi ne-am dus bucurosi la intilnirea cu fanii. Chiar a fost o faza draguta. Un prieten ne-a sunat si ne-a intrebat in gluma daca ne-am luat tricouri rosii. La inceput nu am inteles de ce ne intreaba asta. Am aflat la fata locului. Oricum, nu ne-a deranjat lucrul acesta, pentru ca noi nu avem nici o legatura cu politica si ne bucuram din plin de fiecare cintare", ne-au declarat ei.

Luminita Anghel a cintat pentru PSD in Spania, la Valencia, alaturi de Marcel Pavel. „Stiam ca e o intilnire cu romanii din strainatate si ca e organizata de Vanghelie, dar n-am stiut ca e vorba despre un miting PSD. Asta nu m-a impiedicat ca, la cina PSD de dupa, sa intru in polemica cu citiva membri PSD, datorita optiunii mele pentru Basescu", ne-a spus ea. Se declara fara culoare politica si sustine ca ar cinta pentru oricine, atit timp cit manifestarea se desfasoara in limitele decentei. Pentru concertul din Spania, a beneficiat de cazare, masa si onorariu. Adica de nimic in plus fata de o deplasare obisnuita. Ne-a confirmat ca, pentru un concert electoral, artistul percepe, in majoritatea cazurilor, un onorariu dublu decit de obicei.Daca vrei o cintare electoralacu Voltaj, platesti 5.000 de euro. Din categoria „am cintat, dar nu spun pentru cine" face parte Andreea Banica, prin impresarul si logodnicul ei, Lucian Mitrea. „Nu sint curios sa dau asta in ziar. Pot sa spun insa ca onorariul Andreei pentru orice concert, nu neaparat electoral, este de 1.400 de euro!", zice el. Desi unii se jura ca fosta componenta a grupului Blondy, Cristina Rus, ar fi cintat la un miting PD organizat la Pitesti, managerul solistei, Dorian Enache, sustine contrariul: „A fost vorba despre un eveniment ANT, eu asa stiu. Doar daca nu o fi fost vorba despre un eveniment mascat... Cristina nu a avut nici un angajament pentru vreun concert electoral. Daca ar fi primit vreo propunere electorala, as fi acceptat. Astfel de campanii sint o mana cereasca financiara pentru un artist. In plus, artistul beneficiaza de o expunere foarte mare". „Unicat la noi in tara/ Sha li la li la/ Darabont si Mircea Geoana", cintau cu foc Adrian Minune si Vali Vijelie, in campania din 2004. Anul acesta, manelistii au pierdut ocazia sa se prezinte in fata electoratului. „Am fost contactat pentru o campanie intreaga, dar am refuzat. Nu pot sa spun de catre cine, e secret. Nu am apucat sa discutam nici suma. Citiva prieteni din partidul respectiv inca mai trag de mine. Dar eu vreau sa stau mai linistit!", ne-a marturisit Adrian Minune. De partea cealalta se afla Vali Vijelie, care recunoaste cu sinceritate ca n-a fost solicitat de nimeni. Dar nu exclude posibilitatea sa fi fost sunat si sa fi pierdut apelul. „La cite telefoane pierd eu pentru ca nu raspund..."

Cireasa de pe tort a revenit in campania actuala trupei Voltaj si lui Pepe, cu cite cinci concerte electorale fiecare, atit pentru o tabara, cit si pentru cealalta. „Sintem neutri. Pentru noi, e important sa se respecte conditiile tehnice pe care le impunem", ne-a declarat Calin Goia, solistul trupei Voltaj. Dar si onorariul stabilit, am zice noi. Daca pentru un concert electoral baietii de la Voltaj percep un onorariu de 5.000 de euro, cele doua saptamini electorale le-au rotunjit bugetul cu 25.000 de euro. Voltaj a cintat la mitingul PSD organizat de 1 mai la Bucuresti, dar si la mitingurile PD de la Iasi, Craiova, Cluj si Constanta. Neavind nici un contract de exclusivitate cu vreun partid politic, Pepe a cintat in proportie egala pentru PSD si pentru PD. Cum tine musai ca la fiecare aparitie scenica sa fie acompaniat de cei zece instrumentisti ai sai, onorariul pe care il percepe nu poate fi sub nici o forma sub 2.500 de euro.

„Romania, trezeste-te!", cintecul Morometilor, s-a auzit la fiecare miting electoral organizat de PD, asa cum se auzea si in campania din 2004, la manifestarile Aliantei D.A. Intre timp, din Alianta a ramas doar PD, iar din Morometii, doar 1 Q Sapro, un baiat ce devine brusc irascibil daca indraznesti sa-l intrebi despre campania electorala. „De ce nu sunati cind lansam album?", s-a ratoit el. Ro-Mania, o formatie draga lui Basescu, a cintat si ea la mitingurile PD-iste, chiar daca din trupa nu mai face parte Ion, un artist pe care presedintele suspendat il simpatizeaza foarte mult. Fostul lider al trupei Ro-Mania cinta acum sub numele I.O.N. si e unul dintre preferatii „Razboinicului Luminii".

Virf de incasari in 2004 Acum trei ani, preferatii staffurilor politice erau Holograf, Banica jr., Voltaj, Nicola, VH2, Proconsul, Taxi ori 3rei Sud-Est, iar oferta financiara era generoasa: intre 1.500 si 6.000 de euro pentru un concert. PSD nu s-a jenat sa investeasca 80.000 de euro in concerte cu Cristiana Raduta, DJ Project si Animal X, botezate „Turneul invingatorilor". Doar Voltaj se mai regaseste in peisajul cintarilor electorale din aceste zile.