Insomniacii iubitori de arta vor avea ocazia sa viziteze gratuit expozitiile gazduite de muzeele din toata tara, in cadrul celei de-a treia editii a Noptii muzeelor, care va avea loc simbata, 19 mai. Dupa succesul urias pe care l-a avut prima editie, organizata in Franta, pe 14 mai 2005, evenimentul patronat de ministerul culturii si comunicarii din Franta a ajuns sa reuneasca peste 5.000 de spatii expozitionale din Europa. Muzeele din Romania s-au mobilizat pentru acest eveniment propunind programe care includ concerte, spectacole de dans si proiectii.

La Muzeul National de Arta din Bucuresti publicul va avea acces gratuit pina la miezul noptii la Galeria Nationala, la expozitia "Mobilier francez provincial", dar si la expozitiile temporare. Incepind cu ora 21.00, curtea muzeului va gazdui spectacolul-instalatie de dans contemporan si proiectii video, "Corpuri in oglinda", un proiect realizat in colaborare cu Asociatia ArtLink si Centrul National al Dansului. Evenimentul va fi sarbatorit si la muzeele Colectiilor, ‘’Antipa’’, ‘’Theodor Pallady’’, ‘’Zamabaccian’’ sau la Muzeul National de Arta Contemporana.

Muzeul Taranului Roman (MTR) va fi deschis pentru vizitatori de la ora 10.00 si pina la ora 23.00. Noaptea la Muzeul Taranului Roman va continua cu evenimente si dupa ora 24.00, in program fiind incluse proiectii de film documentar in aer liber, cu incepere de la ora 21.00. Programul de la MTR va mai include o expozitie de fotografii din arhiva muzeului si concertul grupului Heghedusii din Bihor.

Noaptea muzeelor in capitala culturala Sibiu va fi organizata de Complexul National Muzeal "Astra" Sibiu. Muzeul de Etnografie Universala "Franz Binder" (Piata Mica, nr. 11), Muzeul de Etnografie si Arta Populara Saseasca "Emil Sigerus" (Casa Artelor din Piata Mica, nr. 21) si Muzeul in Aer Liber sint doar citeva dintre variantele pentru care amatorii de arta pot opta simbata. In Piata Mica, Muzeul "ASTRA" propune ca optiuni o serie de expozitii deschise intre orele 18.15-24.00: "15+10+2: Identitati europene", "Din cultura si arta popoarelor lumii", "Magie-Mister-Mit-Simbol: ceramica preincasa si incasa", "Calatorie la Muntele Athos" si "Valori de patrimoniu restaurate in Muzeul «ASTRA»".

La Cluj, Noaptea muzeelor va fi sarbatorita prin redeschiderea Lapidariului medieval. In curtea muzeului, luminata cu torte si candele, va avea loc o parada de costume de epoca in acorduri de muzica renascentista. Opera Nationala Romana din Cluj va marca evenimentul prin spectacolul "Traviata" de Giuseppe Verdi.

La Iasi, vor putea fi vizitate, intre orele 19.00 si 24.00, patru dintre muzeele incluse in Complexul Muzeal National Moldova: Muzeul Stiintei si Tehnicii "Stefan Procopiu", Muzeul de Istorie a Moldovei, Muzeul de Arta, Muzeul Etnografic al Moldovei. Programul de vizitare a muzeelor se va incheia la miezul noptii.