De o luna, toata suflarea artistica, mediatica sau politica vorbeste doar despre referendumul din 19 mai. Unii au simtit nevoia sa ia atitudine pentru ca parlamentarii care se presupune ca ii reprezinta au luat o decizie cu care ei nu rezoneaza. Multi insa se simt complet demotivati si nu vor sa ia parte la votarea din aceasta simbataPRO • Dumitru Gorzo artist

O obligatie

Artistul Dumitru Gorzo va merge la vot. Dupa ce a facut stencilul cu capul lui Basescu sub care scrie „Plec in 5 minute", ca replica la o lucrare mai veche de-a sa, cu imaginea lui Ceausescu sub care scrie „Vin in 5 minute", artistul a fost acuzat de Razvan Ion, un inflacarat sustinator PD, directorul revistei de arta „Pavilion", ca este angajat politic. Lucrurile nu stau nici pe departe asa. „Merg la vot pentru ca de data asta percep acest drept ca pe o obligatie. Am o responsabilitate in ceea ce priveste lucrurile care mi se intimpla mie si semenilor mei. Mai ales pentru ca simt ca politicienii isi doresc sa nu votez. Sistemul politic din Romania s-a bazat foarte mult pe indiferenta oamenilor. Niciodata nu au fost dezbatute probleme reale si s-a mizat pe lucruri marunte care ajung sa ne macine", explica artistul. „Poate votul asta o sa aduca noi figuri in peisaj. Am obosit sa ne confruntam in permanenta cu doua rele, fiind obligati sa-l alegem pe cel mai mic. De data aceasta, este vorba de Basescu". Gorzo adauga insa ca nu va sustine pe nimeni orbeste: „Desi l-am votat, refuz totusi sa ma comport ca un microbist si sa-l sustin neconditionat, la nesfirsit. Este nevoie sa criticam si oamenii pe care ii sustinem atunci cind gresesc", afirma el.

CONTRA • Dragos Neagu Hip-Hoper

Antisistem

Multe dintre vedetele care au mers la vot in 2004 din convingere sustin acum ca sint cuprinse de lehamite si ca nu se mai simt motivate sa ia parte la vreun act de acest fel, pentru ca nici una dintre posibilitatile pe care le ofera sistemul actual nu rezoneaza cu convingerile lor. Dragos Neagu (Caddy de la Mafia) spune ca, desi crede ca trebuie sa ne achitam de datoriile civice si sa participam activ la procesul de luare a deciziilor publice, de data aceasta se va abtine de la vot. „Nu merg la vot pentru ca nu ma mai simt motivat. Nu l-am ales pe Basescu si nu pot sa votez pentru el. Si daca as vota impotriva, tot nu as avea pe cine sa aleg dupa. Atit timp cit nu am nici o varianta, nu ma simt obligat sa fac acest gest", declara Caddy. „Cind o sa se intimple ceva serios si voi simti ca am ceva de spus, voi vota din nou. Am fost sa votez data trecuta. Acum nu este cazul", completeaza el. Si membrii trupei Parazitii au declarat ca de acesta data nu vor merge la referendum. Ombladon a declarat ca nu a votat niciodata si nu are de gind sa inceapa acum. Desi au fost sunati sa cinte in campania pro-Basescu, nu simt nevoia sa ia nici un fel de atitudine fata de starea de fapt politica de la ora actuala. Cheloo a raspuns sec pentru NewsIn: „Nu vreau sa ma duc".

Daca sesizati vreo neregula la referendum, contactati Pro Democratia. Detalii la www.cotidianul.ro/select