Schimbarea Constitutiei si dezbaterea publica a formei de guvernamint au fost doua dintre chestiunile serioase care s-au strecurat printre schimburile de replici si atitudinile vehemente din campania electorala. Din pacate, politicienii, de la presedinte la premier, la sefi ai partidelor de guvernamint sau din opozitie, chiar daca ar dori revizuirea Constitutiei, nu se apropie de consens in ce priveste forma de guvernamint. Din contra, daca Traian Basescu vorbeste despre o republica semiprezidentiala, Calin Popescu Tariceanu considera mai potrivita o republica parlamentara, iar Nicolae Vacaroiu spune ca o monarhie parlamentara ne-ar arunca inapoi in timp cu 200 de ani.

Presedintele suspendat Traian Basescu a declarat, pe 17 mai, la TVR, ca optiunea sa vizeaza fie republica semiprezidentiala de tip francez, fie republica parlamentara. "Optiunea mea este ori republica semiprezidentiala de tip francez, ori republica parlamentara. Vor decide parlamentarii, dar in decizia lor trebuie sa tina cont de ce spun romanii", a afirmat Basescu. Intrebat daca doreste prerogative sporite pentru presedinte in cazul modificarii Constitutiei, Basescu declara: "Nu, cred ca sinteti intr-un cliseu".

Pe de o parte insa, optiunea pentru modelul francez il apropie pe presedintele suspendat Traian Basescu de un tip de presedinte cu puteri sporite. Constitutia franceza permite sefului statului francez sa prezideze sedintele guvernului, sa dizolve parlamentul - atributie exercitata de altfel atit de Charles de Gaulle, François Mitterrand, cit si de Jacques Chirac - si, la propunerea guvernului, sa solicite consultarea poporului prin referendum, in ceea ce priveste o lege, un program economic sau serviciile sociale.

A doua optiune, republica parlamentara, il apropie insa partial pe presedintele suspendat Traian Basescu de pozitia lui Calin Popescu Tariceanu. Primul- ministru a declarat recent, intr-un interviu acordat postului de radio Europa Libera, ca legea fundamentala "ar trebui sa fie mult mai exacta si sa se indrepte spre modelul european, care in esenta este unul parlamentar", indiferent daca este vorba despre "republica parlamentara sau monarhie parlamentara". Dupa parerea sa, Constitutia adoptata in urma cu 17 ani trebuie imbunatatita: "Modelul politic adoptat de noi acum 17 ani isi dovedeste neajunsurile. Cred ca este momentul ca Romania si clasa politica, mai ales, sa abordeze foarte serios viitorul politic si modul de organizare politica ale Romaniei".

"Modelul de republica prezidentiala este un model politic care se regaseste in fostul spatiul sovietic. (...) Modelul politic adoptat in urma cu 17 ani isi dovedeste neajunsurile. Speranta mea este sa intram pe un fagas in care cele trei puteri in stat: cea legislativa, respectiv Parlamentul, cea judecatoreasca, Justitia, si cea executiva sa aiba o singura componenta, respectiv Guvernul, si nu doua componente, pentru ca aceasta situatie duce la suprapuneri si chiar la conflicte", a declarat Tariceanu.

Acesta a adaugat ca monarhia parlamentara si republica parlamentara sint formele de guvernamint dominante in Europa.

Declaratia sa a venit la citeva zile dupa ce regele Mihai si Doina Cornea, opozant deschis al lui Ceausescu inainte de 1989, au facut apeluri publice in care au solicitat adoptarea unei Constitutii europene si respectiv o dezbatere publica privind forma de guvernamint. Aceste interventii publice au alimentat speculatiile privind eforturi politice pentru revenirea monarhiei.

In Romania, doar doi politicieni au declarat public ca sustin monarhia constitutionala: Corneliu Coposu si Crin Antonescu.

Ideea pare insa inacceptabila lui Nicolae Vacaroiu, presedinte interimar. "Niciodata Romania nu se va intoarce la monarhie. Mai sint state care au pastrat onorific functia. Sa te intorci cu 200 de ani inapoi e pacat pentru evolutia acestei tari", a spus el, pe 18 mai, la Pitesti. Nicolae Vacaroiu, fost prim- ministru PSD, spune, citind experienta ultimilor doi ani si jumatate, ca "nu e bine" sa avem nici republica prezidentiala. El considera ca Romania ar avea nevoie de o forma de republica semiprezidentiala sau parlamentara, in care puterile statului sa conlucreze si sa existe mecanisme de control.