Din nou la minister
Care sunt calitatile care il recomanda pe Ardelean in functia de manager? Ce l-a determinat pe ministrul Internelor sa-l numeasca pe Ardelean in fruntea unui departament cu atributii asupra reformei administrative, re
Din nou la minister
Care sunt calitatile care il recomanda pe Ardelean in functia de manager? Ce l-a determinat pe ministrul Internelor sa-l numeasca pe Ardelean in fruntea unui departament cu atributii asupra reformei administrative, reforma pe care o tot promite MIRA?
Dupa mai bine de zece ani in care a demonstrat ca a fost o Vulpe iscusita care a ascuns sau a fluturat dosare dupa bunul plac doar pentru a-si apara propriile interese, ce il recomanda oare pe chestorul de politie pentru acest post?
Potrivit Ministerului de Interne, Directia Generala Management Operational se ocupa cu coordonarea, indrumarea si controlul in urmatoarele domenii de activitate: organizare institutionala; planificarea reactiilor pentru situatii de criza si standarde operationale; planificarea inzestrarii, rechizitiilor si controlul armamentelor; planificare si coordonare misiuni; analiza, sinteza, planificare activitati si programe; asigurarea secretariatului Grupului Interministerial Roman pentru Managementul Integrat Frontierei de Stat.
Asa cum surse din cadrul ministerului au precizat pentru ZIUA ca in momentul eliberarii din functie, de la sefia DGIPI, Ardelean a mentionat ca poate sa isi ofere in continuare serviciile ministrului Cristian David, se pare ca Vulpea si-a atins in final scopul.
Nici nu a parasit bine viziuna serviciului secret care i-a adus nenumarate beneficii, ca s-a si ales cu un fotoliu caldut in cadrul MIRA. Desi nimeni nu-l mai vedea in fruntea vreunei institutii, se pare ca noua conducere a Ministerului Internelor s-a hotarat sa-i mai ofere o sansa, data fiind, probabil, si maiestria cu care Ardelean a tesut intrigi cat timp a fost la conducerea Directiei Generale de Informatii si Protectie Interna. Si cum se va afla din nou in apropierea dosarelor pe care le-a tot aparat, Ardelean va putea sa-si continue nestingherit afacerile ca si pana acum.
Strategii pentru criza si razboi
Directia Generala Management Operational este unitatea de specialitate a Aparatului Central al Ministerului Internelor si Reformei Administrative, fara personalitate juridica, cu competenta generala de coordonare, indrumare si control in urmatoarele domenii de activitate: organizare institutionala, planificarea reactiilor pentru situatii de criza si standarde operationale, planificarea inzestrarii, rechizitiilor si controlul armamentelor, planificare si coordonare misiuni; analiza, sinteza, planificare activitati si programe; asigurarea secretariatului Grupului Interministerial Roman pentru Managementul Integrat Frontierei de Stat.
Printre atributiile Directiei pe care urmeaza sa o conduca Virgil Ardelean se numara: proiecte ce vizeaza necesarul de efective al MIRA, prezinta propuneri de constituire, reorganizare sau optimizare a structurilor organizatorice ale unitatilor si se ocupa, de asemenea, cu intocmirea proiectului de salarizare a tuturor categoriilor de personal. Totodata, elaboreaza acte normative de aplicare a masurilor de protectie si interventie in caz de dezastre, conceptia de organizare si de actiune a ministerului in situatii de criza sau de razboi. Directia va coordona si actiunile de protectie si interventie ale unitatilor MAI la producerea unor situatii de protectie civila complexa si asigura cooperarea intre unitatile proprii. Mai mult, Vulpea va coordona activitatea structurilor ministerului cu atributii pe linia aplicarii prevederii tratatelor, acordurilor, conventiilor si ale altor documente internationale la care Romania participa pe linia armamentelor, cresterii si increderii si securitatii. De asemenea, viitorul sef isi va angrena Directia in misiuni de asigurare a ordinii publice si a celor speciale si va participa potrivit reglementarilor in vigoare, la actiunile de restabilire a ordinii publice, atunci cand vor exista probleme. Totodata, Directia lui Ardelean va pregati sedintele Grupului Interministerial Roman pentru Managementul Integrat Frontierei de Stat si va reprezenta punctul de contact atat pentru autoritatile si institutiile romane, cat si pentru cele straine, care detin, proceseaza si furnizeaza datele privind stadiul realizarii Sistemului Integrat pentru Securitatea Frontierei.
Cariera de Vulpe
Mircea PAUN - Ziua foto Clujeanul Virgil Ardelean, unul dintre cei mai controversati sefi de servicii secrete din Romania, reuseste din nou sa supravietuiasca, indiferent de regim.
Vulpea a condus serviciul secret al MIRA timp de aproape zece ani. Inainte de a ocupa aceasta functie, a condus Directia Generala de Politie a Municipiului Bucuresti, iar inainte a ocupat functia de adjunct al sefului Politiei Municipiului Cluj-Napoca. Chestorul scapa de orice regim si ocupa functii importante din care isi poate pune planurile in aplicare. Si-a pastrat functia inca de pe timpul lui Emil Constantinescu, in vreme ce numele ministrilor de Interne, ale premierilor sau chiar ale presedintilor tarii s-au schimbat mereu. Secretul longevitatii sale a fost dibacia cu care a furnizat factorilor de decizie rapoarte compromitatoare despre nume grele din politica, mediul de afaceri sau chiar din structuri. Printre cei care au beneficiat de rapoartele Vulpii s-a numarat si presedintele Traian Basescu, asa cum ZIUA a dezvaluit de curand.
Sef la Bucuresti
Un pas important in cariera controversata a Vulpii a fost numirea sa in fruntea Directiei Generale de Politie a Municipiului Bucuresti. Atunci, Ardelean a ajuns inexplicabil intr-o functie importanta tocmai din postul de adjunct al Politiei din Cluj Napoca. Desi marii "rechini" din MIRA nu i-au acordat prea multa atentie, considerandu-l lipsit de perspective, Vulpea si-a castigat repede popularitatea. Aparitiile dese pe sticla au facut dintr-un necunoscut aproape un erou si urmarind scandalul de la UM 0215, Doi s'un sfert a pus mana pe conducerea Directiei Protectie Cadre din Ministerul de Interne. Astfel, Ardelean a ajuns in locul de unde putea controla aproape totul, o pozitie din care se facea temut. Totodata, Vulpea a inteles foarte bine vulnerabilitatea fostei Doi s'un sfert si a incercat sa o elimine. Eforturile sale s-au dovedit fructuoase, iar serviciul pe care il conducea a primit atributii largi printre care si interceptarea telefoanelor. Astfel, serviciul secret al lui Ardelean a achizitionat un sistem de interceptare a convorbirilor prin care unitatea lui a atins un nivel de performata tehnica similara cu cel al SRI.
Ascultarea telefoanelor
Interceptarea convorbilor a fost un lucru normal pentru fostul sef al celui mai mare serviciu secret din cadrul Ministerului Internelor pentru Virgil Ardelean. Astfel, potrivit presei, in septembrie 2003, Vulpea a dat ordin sa fie ascultate zi si noapte telefoanele agentiilor de presa MEDIAFAX si AM PRESS. Ardelean, i-a cerut lui Ioan Amarie, seful de atunci al PNA, sa dispuna ascultarea celor doua agentii de presa, pe motiv ca aceste interceptari l-ar ajuta sa depisteze o presupusa activitate subversiva a inspectorului principal de politie, Constantin Duvac, din cadrul IGP. In mod firesc, o asemenea de interceptare trebuia sa vizeze doar ofiterul care divulga informatii si nu pe ziaristi. Aparatura tehnica cu care Ardelean asculta telefoanele mobile a fost prezentata, in premiera de ZIUA, la inceputul lunii aprilie, in articolul "Valizele Vulpii". Mai mult, Vulpea a urmarit pana si procurorii PNA. Ziarul nostru a dezvaluit, in noiembrie 2003, prezentand probe clare ca anchetatorii anticoruptie au fost filati de serviciul lui Ardelean in timpul misiunilor pe care le desfasurau.
Scandalurile marca Ardelean
Numeroasele scandaluri iscate in jurul lui Ardelean de-a lungul timpului se pare ca nu-l inlatura cu nici un chip din functiile de conducere. Unul dintre cele mai controversate scandaluri care l-au avut ca protagonist principal pe Ardelean este celebrul joc piramidal Caritas, desfasurat in perioada 1991 - 1994, care a pagubit 250.000 de romani. Virgil Ardelean, la acea data sef al Politiei din Cluj, a fost primul care a dispus un control la birourile Caritas, tocmai in momentul in care a simtit ca se apropie sfarsitul escrocheriei. In urma controlului, au disparut dischetele "speciale" cu evidentele platilor facute oamenilor politici de atunci si de acum. Mai mult, zvonul este ca acele dischete au ajuns chiar in buzunarul lui Ardelean care s-ar fi folosit de ele pentru a-si asigura ascensiunea fulminanta. Peste doar patru ani, Vulpea a ajuns sef la serviciul secret al Ministerului Administratiei si Reformei Administrative.
Cazuri celebre
Numele lui Ardelean apare si in tentativa de lovitura de stat din timpul mineriadei din 1999. Atunci, Ardelean, raspunzator cu strangerea de informatii privind efectivele minerilor, modul lor de actiune, traseele pe care acestia intentionau sa le parcurga, a reusit sa-l dezinformeze cu succes pe ministrul Internelor Gavril Dejeu. Prin actiunile sale, chestorul a contribut practic la reusita minerilor. Totusi, Vulpea a scapat misterios de cercetarea penala in cazul "Tradarii generalilor MI". Un alt scandal marca Ardelean avea sa se intample in 2001, cand Ovidiu Grecea a demisionat din functia de sef al Corpului de Control al primului-ministru. Grecea prezentase premierului un raport foarte dur la adresa multor demnitari ai statului si acuzase serviciul secret condus de Vulpea ca face politie politica. Potrivit presei, Ardelean a avut implicatii si in dosarul Sintofarm, unde l-a acoperit pe Toma Zaharia, zis "Generalul Heroina". Desi cunostea implicarea sotiei lui Zaharia in acest caz si modul in care generalul a musamalizat ancheta, Vulpea a inchis ochii, pentru a se mentine in post.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.