Asociatia Magistratilor din Romania a condamnat dur prezenta diplomatilor occidentali la sedinta CSM. Comunicatul a fost elaborat la Secretariatul CSM si a avut avizul unor membri ai Consiliului.

Asociatia Magistratilor din Romania (AMR), prin presedinta Viorica Costiniu, a emis un comunicat in care considera ca prezenta, la sedinta CSM in care se discuta cazul Tulus, a mai multor diplomati straini „tradeaza o lipsa de respect fata de Autoritatea Judecatoreasca din Romania". AMR sustine ca astfel s-a creat presiune si reactie mediatica la cererea ministrului Justitiei de revocare a procurorului Doru Tulus din functia de adjunct al DNA. „Practic, CSM s-a aflat sub ocupatie straina", a declarat Viorica Costiniu pentru Cotidianul. In acelasi comunicat, Viorica Costiniu il critica pe directorul Institutului National de Magistratura, Mihai Selegean, pentru faptul ca a anulat o invitatie adresata ministrului Justitiei pentru a participa la un eveniment dupa ce acesta din urma a cerut demiterea lui Tulus. De asemenea, presedinta AMR il critica si pe Tudor Chiuariu pentru modul in care a decis schimbarea adjunctului sefului DNA.Proprietatile documentului Word i-au facut judecatoarei Costiniu
surpriza de a se afla unde si-a redactat comunicatul Proprietatile comunicatului AMR in format electronic arata ca acesta a fost scris pe calculatorul secretarei presedintelui CSM, Maria Molcut, si ca ultima salvare, inainte de a fi expediat, a fost operata de pe calculatorul Ceciliei Moraru, sefa Biroului de Presa al CSM. Initial, judecatoarea a negat faptul ca documentul ar fi fost elaborat in sediul CSM. Ea a afirmat ca doar l-a comunicat CSM si redactiilor ziarelor. Ulterior, Costiniu a admis ca documentul a fost redactat in sediul CSM. In ce priveste consultarea prealabila a membrilor AMR, Costiniu a spus ca s-a sfatuit doar cu vicepresedinta asociatiei, judecatoarea ieseana Mona Pivniceru, dar ca, dupa difuzarea comunicatului, a primit telefoane de adeziune de la o serie de magistrati.

Surse din CSM afirma ca Viorica Costiniu s-a consultat, inaintea si in timpul redactarii textului, cu mai multi membri ai Consiliului, printre care judecatorii Virgil Andreies si Dan Lupascu si procurorul Gratiela Isac. Presedinta AMR a negat insa ca ar fi avut discutii cu acestia. „N-am schimbat nici o replica cu domnul Lupascu", a spus Costiniu. Ea a precizat ca nu simte nevoia de a se consulta cu membrii CSM, pentru ca ii este suficient sprijinul asociatiei. La solicitatea Cotidianului, CSM a pus in discutie ieri imprejurarile redactarii comunicatului AMR. „Din punctul de vedere al Consiliului, este regretabila rastalmacirea gestului de a i se permite doamnei judecatoare Costiniu redactarea unui document in cadrul acestei institutii, gest caruia i se atribuie alte conotatii", a declarat Cecilia Moraru. Ea a adaugat ca si presa foloseste calculatoarele institutiei pentru a redacta articole, fapt care nu inseamna ca CSM este automat de acord cu respectivele texte. CSM nu a comentat oficial prezenta diplomatilor straini.