Introducerea flexibitatii pentru creditarea populatiei inseamna norme diferite de la banca la banca, iar institutiile de credit eventual nemultumite pot aplica in continuare norma generala, care este in vigoare, a declarat, ieri, guvernatorul Bancii
Introducerea flexibitatii pentru creditarea populatiei inseamna norme diferite de la banca la banca, iar institutiile de credit eventual nemultumite pot aplica in continuare norma generala, care este in vigoare, a declarat, ieri, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu, la Forumul Financiar Sud-Est European, organizat de Media On.
El a precizat ca acest comentariu are la baza doar informatiile aparute in presa, intrucat nu are cunostinta de vreo plangere directa a bancherilor. "Un credit are doua parti. Una frumoasa, cand iei banii, si alta foarte dureroasa, cand incepi sa platesti. Din acest motiv, nu sunt de acord cu ideea de relaxare si trebuie sa explicam acest lucru", a adaugat seful bancii centrale. El a comentat si declaratiile bancherilor privind eventuale negocieri cu banca centrala, aratand ca nu exista negocieri, ci doar reguli.
"Nu se negociaza nimic. Ce sa negociem, prudenta bancara?", a mai spus Isarescu.
Mai multi bancheri au declarat, miercuri, ca modul in care BNR avizeaza noile norme de creditare ar putea sa distorsioneze competitia din sectorul bancar.
La inceputul lunii martie, BNR a decis sa elimine obligativitatea avansului pentru creditele acordate populatiei, care se situa la 25% din suma imprumutata in cazul celor ipotecare si la 30% pentru creditele de consum, precum si valoarea maxima a gradului de indatorare a persoanelor fizice. Institutiile de credit vor acorda imprumuturile pe baza reglementarilor proprii, care trebuie avizate de catre Directia Supraveghere a BNR. Pana la validare, institutiile de credit vor opera potrivit reglementarilor in vigoare si vor aplica un nivel maxim de indatorare de 40% din totalul veniturilor.
Sunt sanse sa trecem la euro inainte de 2014
"Imi mentin ideea si sper ca, fara erori politice majore, aceasta crestere economica sa continue si dupa 2010", a spus Isarescu. Romania are aproape opt ani de crestere economica neintrerupta, a mentionat guvernatorul bancii centrale.
Pe de alta parte, Romania isi mentine tinta de adoptare a euro in 2014, dar ar putea trece la moneda unica europeana mai devreme, in cazul in care situatia va avea o evolutie pozitiva, a anuntat guvernatorul BNR. "Am prezentat la Bruxelles acest program (de adoptare a monedei europene - n.r.), cu posibilitatea ca, daca lucrurile merg bine, sa fim mai ambitiosi", a afirmat Isarescu. El a aratat ca exista multe incertitudini, inclusiv referitoare la perioada de stabilizare a inflatiei la un nivel redus. "Nu suntem siguri inca nici de impactul modificarilor previzionate in politica fiscala", a spus Isarescu.
Guvernatorul bancii centrale a refuzat sa specifice un posibil termen pentru adoptarea euro inainte de 2014, exlicand ca orice estimare ar fi interpretata de piata ca un angajament al autoritatilor, ceea ce nu ar fi adevarat. "Romania trebuie sa mai aiba rabdare si nu putem sari peste etape. Nu e intelept sa te uiti la cifre si sa zici ca singurul lucru este sa apesi pe acceleratie. Trebuie sa te uiti daca avansul economic are substanta", a spus Isarescu, referindu-se la convergenta dintre Romania si Uniunea Europeana.
Guvernatorul a aratat ca trebuie finalizate reformele structurale, precum cele in domeniul pensiilor si sanatatii si trebuie construita infrastructura. Potrivit lui Isarescu, deficitul bugetar si deficitul de cont curent reprezinta unele dintre cele importante probleme cu care se confrunta Romania in procesul de aderare la zona euro. "In ceea ce priveste deficitul extern, avem si aspecte pozitive. Aproape in totalitate in ultimii ani deficitul a fost acoperit prin investitii straine directe. Romania a fost descoperita si, asa cum stau lucrurile, investitiile vor continua si in viitor", a spus Isarescu.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.