Promovarea unei legi a lustratiei si dialogul intre fostii si actualul presedinte, dar si Regele Mihai sunt principalele temele lansate marti, la Realitatea tv, de Traian Basescu. Presedintele suspendat s-a pronuntat in favoarea adoptarii unei legi a
Promovarea unei legi a lustratiei si dialogul intre fostii si actualul presedinte, dar si Regele Mihai sunt principalele temele lansate marti, la Realitatea tv, de Traian Basescu. Presedintele suspendat s-a pronuntat in favoarea adoptarii unei legi a lustratiei pentru a definitiva actul de condamnare a comunismului. Fostul presedinte Ion Iliescu a sustinut, in replica, faptul ca oamenii nu trebuie condamnati pentru trecutul lor si al parintilor lor. Cat despre dialog, Iliescu se declara dispus sa-i dea curs. La randul sau, Emil Constantinescu ar putea fi de acord avand in vedere ca nu mai este atat de critic la adresa lui Basescu. Singurul lucru nelamurit ramane cel privind suspendarea - Basescu a insistat ca Iliescu e artizanul acestui demers, iar Iliescu neaga, precizand ca nici nu isi mai aminteste cine a avut aceasta idee. (A.H.)
Judecata dupa fapte, nu dupa hartii
Presedintele suspendat Traian Basescu a anuntat marti, intr-o emisiune la Realitatea TV, ca Legea lustratiei se va numara printre prioritatile pe care le va negocia, dupa referendum, cu o majoritate parlamentara. "Nu stiu daca se poate sau nu, dar ramane nefinalizat actul condamnarii crimelor comunismului, a scoaterii dosarelor fostei Securitati, daca nu introducem si Legea lustratiei. Sigur, trebuie sa negociez cu parlamentarii, pentru ca proiectul de lege exista. Trebuie doar sa fie votat", a spus Basescu. Fostul presedinte al Romaniei Ion Iliescu a replicat ieri ca legea lustratiei nu trebuie sa fie "o lege imbibata de spirit stalinist". "In acest moment ea este eminamente stalinista pentru ca oamenii sunt condamnati pentru trecutul lor si al parintilor lor", a comentat Iliescu. In opinia sa, legea trebuie sa apere societatea de oameni care n-au autoritate morala. "Inainte erau exclusi din viata publica fosti mosieri, fosti capitalisti, fosti membri de partide burgheze. Acum e in acelasi spirit, nu asta inseamna.. La ce trebuie sa slujeasca o astfel de lege? Sa judece oamenii dupa fapte, nu dupa hartii, si mai ales hartii ale unor organisme care aveau misiunea sa zgandareasca numai in anumite aspecte ale vietii particulare ale unora sau altora", a spus Iliescu.
Proiectul, blocat la Camera
Legea lustratiei a fost adoptata de plenul Senatului, ca prima Camera sesizata, in urma cu un an, dupa un traseu anevoios. Textul votat de senatori interzice fostei nomenclaturi comuniste accesul la functii de demnitate publica. Paradoxal, pana si liderul senatorilor PSD, Ion Iliescu, direct vizat de lege, si-a dat acordul pentru adoptarea acesteia. Sub incidenta legii intra si presedintele suspendat Traian Basescu, precum si liderul PC, Dan Voiculescu. Cei doi sunt vizati de articolul care se refera la sefii misiunilor comerciale din strainatate. Printre amendamentele adoptate pe marginea acestei legi, se regaseste si cel privind "persoanele care au desfasurat operatiuni cu valuta", unde se incadreaza liderul PLD Theodor Stolojan.
Amendamentul privind introducerea comandantilor de nave sub incidenta legii lustratiei, unde din nou era vizat presedintele Basescu, propus de conservatorul Gavrila Vasilescu, a fost respins de senatori. Si propunerea referitoare la membrii bisericii ortodoxe a fost eliminata inainte de a fi adoptata legea. Lustratia urmeaza sa fie dezbatuta si de Camera Deputatilor, unde zace in prezent, aceasta fiind forul decizional. (O.B., V.D.)
Colaborare in interes national
Presedintele suspendat Traian Basescu vrea sa aiba o discutie cu fostii sefi de stat pentru a vedea daca poate avea cu acestia o relatie de colaborare pentru interesul national. Basescu i-a nominalizat in acest sens pe Ion Iliescu, Emil Constantinescu si Regele Mihai, precizand ca, in aceasta relatie, vor fi implicati "trei fosti sefi ai statului si seful statului in viata". "O sa am o initiativa sa discut cu fostii sefi se stat ai Romaniei, sa vedem daca putem avea o relatie de acest fel", a spus presedintele suspendatat marti seara la Realitatea TV. Basescu a mentionat ca doreste sa aiba cu Ion Iliescu o discutie despre implicarea acestuia in suspendarea sa. In replica, Iliescu a spus ca va raspunde pozitiv invitatiei pe care i-o va adresa Basescu, chiar daca acesta "a avut aceasta posibilitate timp de doi ani si jumatate". "Traian Basescu avea aceasta posibilitate cat isi indeplinea mandatul. Nu a mentionat un gest spre asa ceva. Si dansul va fi un fost presedinte", a spus Iliescu. El a tinut sa mentioneze ca intodeauna a fost adeptul dialogului, un exemplu in acest sens fiind relatia pe care a avut-o cu Emil Constantinescu. De altfel, Ion Iliescu a lansat un apel in care le-a cerut romanilor sa voteze impotriva lui Traian Basescu si a sustinut ca presedintele suspendat are de dat explicatii, inclusiv in fata justitiei, pentru felul in care si-a facut averea el si familia sa, si pentru modul in care e gestionat banii si bunurile statului cand a fost ministru si primar general al Capitalei. (R.A.)
Duelul sefilor de stat
Ion Iliescu si Traian Basescu s-au duelat marti seara, in declaratii pe marginea suspendarii, mineriadelor si a Revolutiei din 1989. Cei doi si-au adus acuze reciproce la acelasi post de televiziune - Realitatea TV - dar la ore diferite, Ion Iliescu continuandu-si atacul si ieri intr-o conferinta extraordinara de presa. Cu doar cateva zile in urma, presedintele suspendat a sustinut ca, in cazul lui Ion Iliescu, "se prefigureaza acuzatia de genocid" pentru ca au murit mai multi oameni dupa ce acesta a preluat puterea in decembrie '89 decat inainte, in timpul revolutiei.
Disputa pe suspendare
Unul dintre subiectele abordate de Ion Iliescu l-a reprezentat neimplicarea sa la suspendarea din functie a lui Traian Basescu, dar mai ales episodul similar care s-a petrecut in 1994. Iliescu a mentionat ca ideea suspendarii nu i-a apartinut, asa cum i-a reprosat presedintele suspendat. "Nu are importanta a cui a fost ideea suspendarii. Nici nu-mi amintesc. Am intrat in discutie cand deja se redacta un document", a spus Ion Iliescu. El a tinut sa aminteasca insa faptul ca Basescu a facut parte din grupul semnatarilor propunerii de suspendare a sa din functie, in anul 1994. Iliescu a mentionat ca atunci Curtea Constitutionala a dat un "aviz clar negativ" la propunerea de suspendare a sa din functia de presedinte al Romaniei. "Nimeni nu i-a jignit, nu i-a incriminat pe cei 182 de parlamentari care au votat in favoarea suspendarii sale si nici nu i-a acuzat ca ar fi facut un puci", a completat Iliescu. "Nici nu stiu daca am fost in Parlament, habar n-am! Dar atunci Parlamentul a fost intelept in fondul lui. Parlamentul a dat un vot corect, vazand avizul Curtii Constitutionale", a spus Basescu.
Chemarea minerilor
"Traian Basescu stie cat de mincinoasa este asertiunea ca eu am chemat minerii". "Asemenea afirmatii isi poate permite un Maries (Doru Maries, presedintele Asociatiei - 21 decembrie 1989, n. red.)...dar un sef de stat trebuie sa isi cantareasca cuvintele", a sustinut fostul presedinte al Romaniei. El a mai spus ca se mandreste cu ce a facut la Revolutie. "El (n. red. Traian Basescu) statea in papuci si se uita la televizor", a comentat Iliescu. "Marea intrebare este de ce ma ataca Traian Basescu, este disperat si improasca cu noroi", a conchis Iliescu. Fostul presedinte l-a acuzat pe seful de stat suspendat ca este "cuiul lui Pepelea", "factorul de discordie", "are comportament abuziv, arbitrar si fara scrupule si este produsul, chipul si suportul sistemului ticalosit".
"Nu sunt cel care are dreptul sa condamne contributia lui Ion Iliescu la mineriada din 13-15 iunie. Eu doar o afirm ca om politic, amintindu-mi imaginile terifiante cand in Piata, ridicand in sus mana premierului, multumea minerilor ca au venit sa faca ordine. As putea sa spun ca eu priveam la televizor aceste lucruri", a spus Basescu. El a tinut sa spuna ca in perioada in care se afla in Opozitie a facut publica intelegerea semnata intre Ion Iliescu si Miron Cozma. Anterior, presedintele suspendat a sustinut ca, in cazul lui Ion Iliescu, "se prefigureaza acuzatia de genocid" pentru ca au murit mai multi oameni dupa ce acesta a preluat puterea in decembrie '89 decat inainte, in timpul revolutiei. (Roxana ANDRONIC)
Constantinescu a indulcit tonul
"Nu cred ca este bine pentru tara ca in acest moment presedintele Basescu sa fie demis, asa cum de la inceput nu cred ca a fost bine pentru tara sa fie suspendat", a sustinut marti seara, la Realitatea tv, fostul presedinte Emil Constantinescu, apreciind ca referendumul din 19 mai va aduce o prezenta buna la vot, un castig pentru Traian Basescu, fara nici o semnificatie nici pentru acesta si nici pentru Romania. Constantinescu a adaugat ca in Romania "nu exista o criza institutionala, pentru ca nu s-a incalcat Constitutia de catre nimeni, iar toate deciziile luate in Parlament au respectat legile si regulamentele de functionare ale institutiilor statului, chiar daca au fost modificate pe parcurs". Aceasta pozitie arata ca Emil Constantinescu si-a moderat discursul la adresa lui Traian Basescu, impotriva caruia se pronuntase vehement, alaturi de fostul sef de stat Ion Iliescu. Saptamana trecuta, Constantinescu sustinea, la Antena 3, ca "Basescu este un personaj exprirat", iar despre campania pentru referendum spunea ca nu reprezinta nimic. "Nu se va schimba nimic, indiferent de rezultatul referendumului, pentru ca nimeni in aceasta nebunie nu prezinta vreo solutie", arata Constantinescu. (A.H.)
Si Geoana vrea lustratie
Liderul PSD Mircea Geoana a spus, marti seara, la TVR, ca este de acord cu o lege a lustratiei. Intrebat daca este de acord ca in Romania anilor 2007 sa opereze lustrarea celor care au fost colaboratori ai politiei politice, Mircea Geoana a raspuns: "Sunt de acord numai cu cei care au fost foarte, foarte sus. Putem discuta". Rugat sa spuna daca Ion Iliescu intra in aceasta categorie, Geoana a evitat un raspuns transant. (O.B.)
Stoica: Relicva fara legitimitate
Presedintele CRN al PLD, Valeriu Stoica, a declarat, ieri, citat de NewsIn ca este timpul ca Ion Iliescu sa afle ca cetatenii Romaniei s-au maturizat si nu se mai lasa pacaliti de o relicva care nu are legitimitate politica si morala. "Ion Iliescu ignora vointa cetatenilor si se crede inca in anul 1990. E timpul sa afle ca cetatenii Romaniei s-au maturizat si in nici un caz nu se mai lasa pacaliti de o relicva a timpurilor comuniste", a afirmat Stoica. Acesta a apreciat ca Iliescu nu are legitimitatea politica si morala sa vorbeasca despre activitatea lui Basescu. "Nu mai are legitimitate politica pentru ca a impiedicat reforma in PSD. Practic cele doua congrese din 2005 si 2006 nu si-au atins obiectivul pentru ca domnul Ion Iliescu s-a opus modernizarii partidului. Nu mai are nici legitimitatea morala de a vorbi despre Traian Basescu cata vreme in timpul mandatelor sale de presedinte al Romaniei a girat mineriadele si a acceptat formarea oligarhiei de tranzitie", a spus liderul liberal-democrat. (A.H.)
PD merge pe mana lui Basescu
Vicepresedintele PD Cezar Preda (foto) a anuntat, ieri, ca in cazul unor alegeri anticipate partidul sau va merge tot pe mana lui Traian Basescu, informeaza Medifax. "Mergem cu el in orice conditii, dar bineinteles ca totul depinde de presedintele Traian Basescu. Cred in sansa noastra si in schimbarea Romaniei", a spus Preda, apreciind ca in situatia in care Traian Basescu nu va fi confirmat in functie dupa referendum Romania va arata ca si acum: "Va fi condusa in continuare de Tariceanu, Voiculescu, Patriciu, Marko Bela". "Iata ca suntem condusi de un guvern de 12-13 la suta si atunci va fi un parcurs de 18 luni redus. Speram ca alegerile anticipate sa dea o majoritate Romaniei. E mult mai usor pentru noi sa mergem in fata electoratului cand avem un presedinte care a facut ce a promis si am avut ministri care au facut, de asemenea, ce si-au propus", a adaugat Preda. (A.H.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.