"Eu m-am intalnit cu Talpes de nenumarate ori. Acum cativa ani, prin 2002-2003 l-am ajutat sa vina in Rusia pentru a pregati vizita premierului de atunci, Adrian Nastase. Da, ne cunoastem (...). Ne-am intalnit si in Romania", a declarat Kondyakov
"Eu m-am intalnit cu Talpes de nenumarate ori. Acum cativa ani, prin 2002-2003 l-am ajutat sa vina in Rusia pentru a pregati vizita premierului de atunci, Adrian Nastase. Da, ne cunoastem (...). Ne-am intalnit si in Romania", a declarat Kondyakov pentru Realitatea Tv, preluat de NewsIn.
Talpes a infirmat insa intalnirile in Rusia de care vorbeste Kondyakov: "Este o minciuna. Adica domnul Kondyakov... hai sa nu-i spunem minciuna... le incurca, le suprapune. Nu am fost in Rusia pentru a organiza vizita domnului Adrian Nastase. Daca am fost in Rusia, am fost pentru a discuta vizita domnului Iliescu (...). In Rusia nu m-am intalnit cu domnul Kondyakov, a fost prin Romania. (...) El mi-a fost prezentat de niste persoane, care, la data aceea, faceau parte din institutii ale statului, erau pe pozitii inalte", a comentat fostul consilier al lui Iliescu, contactat de Realitatea TV. Talpes a spus ca Aleksandr Kondyakov i-a fost prezentat ca fiind o persoana cu relatii puternice la Kremlin, ceea ce s-a dovedit ulterior a fi fals: "Cand am fost la Moscova a fost foarte clar pentru mine: Nu numai ca nu avea acces la Kremlin, dar chiar il desconsiderau".
Vizita unui domn foarte important
Traian Basescu a lansat, intr-un interviu aparut in "Romania libera", la inceputul acestei luni, teoria ca exista persoane din afara Romaniei care urmaresc inlaturarea sa de la putere, nominalizandu-l pe Kondyakov si sugerand ca Ioan Talpes ar cunoaste mai multe detalii despre acest complot. "Priviti cu multa atentie afirmatiile facute de fostul sef al SIE, Ioan Talpes. Este interesant, de asemenea, daca a fost vreo vizita a unui domn foarte important, Kondyakov, cu vreo doua-trei zile inainte de votul de suspendare dat de Parlament. Poate politicienii cu care s-a intalnit pot spune mai multe", declara Basescu in interviul din "Romania Libera". Cateva zile mai tarziu Ioan Talpes afirma, pentru NewsIn, ca Alexandr Kondyakov face parte dintr-o filiera Bucuresti-Moscova, care nu urmareste interesele de stat ale Romaniei si Rusiei, ci interese proprii, in defavoarea Romaniei. Talpes mai sugera ca acest grup de interese urmareste inlaturarea lui Traian Basescu intrucat acesta, a incercat, ca presedinte al Romaniei, stoparea activitatilor filierei respective, actiuni care aduceau dezavantaje tarii.
Stroe a inteles gresit
Alexandr Kondyakov, consilier al lui Vladimir Putin si al premierului rus si Mare Secretar al Marii Loje Ruse, a sustinut ca a venit in Romania in interesul companiei pe care o reprezinta si ca a discutat cu multi oficiali, insa nu despre suspendarea lui Basescu. Liberalul Radu Stroe, participant la intalnirea Tariceanu-Kondyakov, a precizat pentru un cotidian central ca tema discutiilor dintre cei doi "a fost o oferta a firmei de lobby a lui Kondyakov pentru PNL". Tariceanu a respins imediat afirmatia senatorului PNL, aratand ca Stroe a inteles probabil gresit nestiind prea bine limba engleza. Tariceanu a explicat ca s-a intalnit cu Alexandr Kondyakov in contextul incercarilor sale de a asigura Romaniei conditii favorabile in relatiile economice cu Rusia, principal furnizor de energie al tarii, si nu pentru a beneficia de servicii de consultanta.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.