Simpozion pentru revizuirea Constitutiei
In organizarea Uniunii Juristilor din Romania si a Comisiei juridice a Camerei Deputatilor s-a desfasurat, la Bucuresti, simpozionul national cu tema "Constitutia Romaniei si exigentele integrarii europene. Posibile repere pentru revizuirea Legii fundamentale". Simpozionul si-a propus sa ofere un cadru potrivit pentru o serie de reevaluari, analize, critici constructive si pentru avansarea unor solutii viabile de perspectiva menite sa asigure o mai buna functionare a institutiilor fundamentale ale statului in concordanta cu standardele europene. Printre temele dezbatute s-au numarat: forma de guvernamant, sistemul electoral (introducerea scrutinului uninominal - avand ca principal obiectiv reforma clasei politice), avantajele si dezavantajele unui parlament unicameral, perfectionarea reglementarii constitutionale a sistemului judiciar si consolidarea independentei justitiei. De asemenea, a fost reevaluat statutul Ministerului Public, propunandu-se inlaturarea locutiunii "sub autoritatea ministrului justitiei" din Constitutie. Reuniunea a constituit un bun prilej pentru examinarea, atat a limitelor cadrului constitutional si legal de reglementare a institutiilor, cat si a impactului pe care o noua revizuire a Legii fundamentale il poate avea asupra activitatii lor viitoare. La dezbateri au participat Gavril Iosif Chiuzbaian, presedintele Uniunii Juristilor, Ioan Vida, presedintele Curtii Constitutionale, Sergiu Andon, presedintele Comisie juridice a Camerei Deputatilor, Stefan Deaconu, consilier prezidential si Mona Pivniceru, vicepresedinte al Asociatiei Magistratilor. (A.G.)
Si-a ucis pruncul cu un cutit
O eleva in clasa a X-a de la Scoala de Arte si Meserii a Grupului Scolar "Ion Mincu" din Vaslui este cercetata de procurorii Parchetului Tribunalului Vaslui pentru pruncucidere, dupa ce, la sfarsitul saptamanii trecute, a taiat gatul bebelusului pe care l-a nascut in baia internatului unde era cazata. Potrivit autoritatilor, adolescenta, in varsta de 17 ani, a nascut, duminica noapte, in toaleta caminului Grupului Scolar "Ion Mincu". Purtatorul de cuvant al IPJ Vaslui, Mihaela Straub, a declarat, citat de Mediafax, ca trupul neinsufletit al nou-nascutului a fost gasit, luni, de catre femeia de serviciu a internatului, intr-o punga de plastic aruncata in cosul de gunoi din toaleta. Bebelusul avea gatul taiat cu un cutit. Tanara a fost internata la Spitalul Judetean de Urgenta Vaslui pentru tratament de specialitate pentru a fi prevenite eventuale complicatii pe care le-ar putea avea dupa nastere. In perioada internarii, eleva va fi supravegheata de catre un politist. Colegele de camera ale elevei le-au declarat anchetatorilor ca fata a reusit foarte bine sa-si mascheze sarcina si nici una dintre ele nu a stiut ca a nascut in toaleta caminului. (O.R.)
O judecatoare a refuzat sa i se masoare alcoolemia
Sefa sectiei penale a Tribunalului Dambovita a refuzat sa se supuna testului pentru masurarea alcoolemiei, dupa ce a fost implicata intr-un accident rutier. Judecatoarea este acuzata de doi tineri ca a intrat cu masina pe contrasens, punandu-le viata in pericol. Tinerii au alertat imediat Politia si, condusa la sectie, judecatoarea Elena Turcu a continuat sa se certe cu oamenii legii si cu ziaristii, precizeaza Realitatea TV. "N-am ajuns sa suflu in fata politistului ca vrea politistul. Asta ar fi chiar culmea! Eu vreau sa vina comandantul aici", a spus judecatoarea. In cele din urma, Elena Turcu a acceptat sa faca testul in masina politiei, cu conditia ca seful sau sa fie prezent, insa politistii au decis ca testul trebuie repetat la spital. Dar si de aceasta data, oamenii legii s-au lovit de refuzul judecatoarei care a protestat in continuare. Magistratul risca sa se aleaga cu dosar penal daca proba de sange va dovedi ca urcase la volan sub influenta bauturilor alcoolice. (D.E.I.)
Thunderbirds vin In Romania
Celebra formatie de acrobatie aeriana "Thunderbirds" a Fortelor Aeriene ale SUA va evolua pe 28 iunie pe aerodromul Mihail Kogalniceanu.