Parcul National Buila-Vanturarita este pe cale de a fi ras, desi are doi ani de la infiintare. Pericolul vine din partea proprietarilor care vor sa ridice vile, dar si din partea exploatatorilor de calcar, care cer restrangerea ori inchiderea acestui
Parcul National Buila-Vanturarita este pe cale de a fi ras, desi are doi ani de la infiintare. Pericolul vine din partea proprietarilor care vor sa ridice vile, dar si din partea exploatatorilor de calcar, care cer restrangerea ori inchiderea acestuia cu toate ca este cel mai mic parc din Romania.  In ultima perioada, cei care vor sa exploateze la maximum padurea, printre care reprezentantii obstilor si proprietarii de terenuri, au inaintat numeroase solicitari de micsorare a parcului din Valcea. Cu toate ca zona este protejata prin lege, iar constructia de imobile este interzisa in aria parcului, reprezentantii Obstilor Cheia si Barbatesti au cerut schimbarea calitatii unor parcele, astfel ca acestea ar trece din zona de conservare speciala, ori ar fi excluse definitiv. In acest caz ar fi vorba de aproximativ 400 de hectare.   EROARE DE CALCUL. Printre cei care sustin restrangerea parcului se numara si Exploatarea Miniera Bucuresti, Sucursala Valcea. Se doreste extinderea terenului detinut cu 24 de hectare, sub pretextul ca limitele parcului nu ar fi fost calculate corect in Muntele Arnota. Minunea e posibila, deoarece Ministerul Mediului a incurcat socotelile. "Intr-adevar, Ministerul Mediului a calculat gresit limitele acestea in 2004, astfel ca nu s-a verificat daca sunt zone concesionate sau nu", a declarat Florin Stoican, presedintele Asociatiei Kogayon, asociatie care se ocupa de protejarea parcului. Specialistii spun ca aceasta largire a perimetrului ar pune in pericol Manastirea Arnota, veche de patru secole, intrucat calcarul se extrage prin dinamitare. De-a lungul timpului, lacasul de cult care face parte din patrimoniul national a fost afectat de bubuituri, iar frescele, deteriorate. Asta nu pare sa deranjeze, din moment ce exploatarile care au un impact distructiv asupra mediului, dureaza de 40 de ani. Deocamdata, nimeni nu a luat atitudine, desi Romania are numai 7% din suprafata in regim de arii protejate, adica jumatate fata de aria prevazuta de UE.     4.500 de hectareDe terenuri diverse, incluse in Parcul Buila-Vanturarita, cuprind singura padure de tisa din Carpatii Meridionali si contine 100 de pesteri. In paduri se gasesc plante protejate ca floarea de colt, iedera alba, orhidee, dar si mamifere rare. In urma cu 130 de milioane de ani, in aceasta zona a existat un recif de corali, motiv pentru care muntii au o forma si un  colorit aparte.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.