Politica pe culmile absurditatii
The Times apreciaza ca "Aceasta este Romania care, prinsa in clestii unei campanii murdare pentru referendum, este hotarata sa aduca politica pe culmile ametitoare ale absurditatii". "Cea mai stranie lupt
Politica pe culmile absurditatii
The Times apreciaza ca "Aceasta este Romania care, prinsa in clestii unei campanii murdare pentru referendum, este hotarata sa aduca politica pe culmile ametitoare ale absurditatii". "Cea mai stranie lupta pentru putere din Europa de Est de la caderea comunismului atinge punctul culminant in aceasta saptamana odata cu referendumul pentru demiterea presedintelui Traian Basescu. Potrivit criticilor sai, presedintele Basescu si-a depasit atributiile constitutionale, amestecandu-se in politica de zi cu zi, subminand Guvernul si instingand populatia impotriva institutiilor statului", continua ziarul citat.
Traian Basescu a acordat un interviu in exclusivitate ziarului The Times, in care "fostul capitan de vas in varsta de 55 de ani i-a atacat dur pe oponentii sai de stanga, acuzandu-i ca intretin o criza pentru a-si acoperi afacerile lor corupte si ca au o atitudine echivoca fata de Rusia".
Cotidianul britanic afirma ca "Basescu si formidabilul ministru al Justitiei Monica Macovei au transformat procuratura intr-o energica forta anticoruptie pentru a raspunde criticilor Uniunii Europene care sustinea ca Romania ingaduie prea mult activitatile reprobabile. Macovei a fost insa indepartata din Guvern la 12 aprilie, iar o saptamana mai tarziu Parlamentul a votat cu 322 de voturi pentru si 108 impotriva pentru suspendarea presedintelui. Potrivit The Times, mass-media din Romania - dintre care unele controlate de oligarhii care vad in Basescu o amenintare - sunt ostile presedintelui".
Stilul lui Basescu
Publicatia britanica mai relateaza ca: "In ziua interviului, un cotidian a dezgropat marturia unui pensionar de 83 de ani, care a lucrat in armata si care sustine ca lui Basescu i-au fost oferite raspunsurile la examenul de admitere in Marina in anii '70 de catre un securist. O alta publicatie l-a etichetat pe Basescu drept betiv. <<Este o persoana a carui minte este afectata aproape tot timpul de alcool>>, a scris ziarul Ziua, <<un om care confunda sticla de whisky cu telecomanda televizorului>>. Presedintele este la fel de bun si la incasat si la dat replici. El a anuntat recent ca parlamentul este <<o epava aflata cu putin inaintea mortii clinice>>".
The Times reaminteste ca "In timpul comunismului, Basescu a fost capitanul celui mai mare petrolier al Romaniei iar limbajul sau este inca picant. In calitate de primar al Bucurestiului, intre 2000 si 2004, el a dobandit popularitate locala ordonand eutanasierea cainilor vagabonzi care terorizau strazile prost luminate. Organizatiile pentru protectia animalelor au fost furioase, iar Brigitte Bardot a venit la Bucuresti pentru a protesta personal. <<As fi vrut mai degraba sa o intalnesc acum 30 de ani>>, a declarat Basescu in stilul sau direct, caracteristic. Limbajul sau deschis a fost pe placul romanilor obisnuiti si majoritatea observatorilor neutri cred ca el va castiga referendumul de sambata si ca Parlamentul si premierul Calin Popescu Tariceanu vor trebui sa renunte la incercarile lor de a-l demite".
Votul uninominal si Rusia
The Times il citeaza pe Basescu care a afirmat ca: "intentioneaza sa dea un ultimatum Parlamentului saptamana viitoare pentru a introduce o noua lege electorala, care sa fie o combinatie intre liste si votul uninominal, pentru a aduce parlamentarii in legatura mai stransa cu alegatorii. Acest lucru, argumenteaza el, va slabi puterea liderilor de partide, care sunt prea indatorati oligarhilor si industriasilor. Prea adesea, sustine Basescu, acesti oameni de afaceri au contacte cu Rusia, care nu servesc interesul national al Romaniei". Cotidianul britanic il mai citeaza pe Basescu in legatura cu relatia Romania-Rusia si criza politica de la Bucuresti: "Punctul lor de vedere este ca, daca pastram relatii bune cu Rusia, vom avea preturi mai mici la gazul importat. Ok, spun eu, dar care este costul politic? Vreau ca Rusia sa fie un partener, nu cineva care ne poate influenta deciziile politice".
Tariceanu: "Investitorii nu sunt ingrijorati"
Premierul Calin Popescu Tariceanu a declarat intr-un interviu pentru Euronews ca criza politica din Romania nu a avut consecinte nici pe plan economic, iar investitorii straini au in continuare incredere in Romania, ceea ce dovedeste, in opinia sa, faptul ca un asemenea conflict politic "nu mai poate pata imaginea Romaniei si nu o mai poate destabiliza ca acum zece ani, cand s-a produs o criza similara".
Guvernul Romaniei nu a fost catusi de putin afectat de actuala criza politica si si-a putut respecta angajamentele asumate, exemplul cel mai elocvent fiind adoptarea de catre Parlament a legii de organizare si functionare a Agentiei Nationale de Integritate, adica unul din cele patru obiective stabilite la sfarsitul anului trecut, cu Comisia Europeana, la capitolul Justitie si Afaceri Interne, a mai afirmat premierul Tariceanu in interviul mentionat preluat de Rompres.
Premierul si-a exprimat regretul ca, in urma aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, la 1 ianuarie anul acesta, cand ar fi trebuit ca toate eforturile sa se concentreze asupra unei integrari rapide si de succes, nu a reusit sa sensibilizeze partile implicate - adica pe seful statului si, respectiv, partidele politice - sa-si depaseasca disputele, in interesul tarii.
Tariceanu a afirmat ca nu vede "viitorul in culori prea optimiste, daca presedintele revine in functie, pentru ca acesta nu prea stie sa invete din lectiile trecutului" si apreciaza ca, "dupa 20 mai, multe institutii, multi lideri politici ar trebui sa-l neglijeze, adica sa-l ignore pe presedinte".
Basescu: "Eu nu ma tem. Ei trebuie sa se teama"
Traian Basescu a apreciat ca cei 322 de parlamentari care s-au pronuntat in favoarea suspendarii sale au dat o "lovitura democratiei", fiind uniti doar de "teama de justitie", potrivit unui interviu publicat in pagina electronica a postului Euronews, preluat de Mediafax. "Daca priviti cu atentie, cei 322 reprezinta cinci partide politice. Un singur lucru i-a unit: teama de justitie, nevoia de a pune justitia sub control", a comentat Traian Basescu.
"Au existat o serie de evenimente care au condus in cele din urma la o explozie a clasei politice", a declarat Traian Basescu intrebat in legatura cu situatia surprinzatoare creata in tara la circa patru luni de la aderarea la UE. Presedintele suspendat a mentionat "condamnarea crimelor comunismului; un milion de dosare ale fostei securitati au fost transferate Consiliului national de Studiere a arhivelor securitatii; consolidarea independentei Justitiei" drept demersuri care sunt legate de el.
Intrebat in legatura cu miza confruntarii dintre el si premierul Calin Popescu Tariceanu, Traian Basescu a apreciat ca este vorba despre confruntarea unor viziuni diferite in ceea ce priveste Romania. "Premierul este un om care a facut interventii directe in Justitie, la ministru, la Procurorul General, la mine, la Parlament. Or eu sunt o persoana care zice <<Justitia trebuie protejata de orice interventie politica>>".
Traian Basescu a precizat ca nu se teme de referendumul privind demiterea sa. "Eu nu ma tem. Ei trebuie sa se teama. Pentru mine, prezentarea in fata electoratului este un lucru subinteles inca din 2005, cand am cerut alegeri anticipate", a spus Basescu.
"Afaceri suspecte" in Romania
Cotidianul britanic The Times aminteste in editia de ieri o serie de scandaluri care au zguduit Romania in ultimii ani sub titlul "Afaceri suspecte": Romania este cea mai corupta tara din Uniunea Europeana, potrivit Transparency International; Serviciile secrete si unii ministri au fost implicati intr-o afacere de contrabanda masiva cu tigari in 1993. Nimeni nu a fost condamnat. A existat un al doilea scandal similar cu tutun in 1998; Ministri, deputati si peste 100 de functionari publici au fost acuzati de afaceri imobiliare ilegale in 1995, fapt pe care un raport parlamentar l-a ignorat; Serviciile secrete si ministri au fost implicati in incalcarea sanctiunilor ONU impuse fostei Iugoslavii; Banca Dacia-Felix, puternic sustinuta de politicieni care i-au mascat incompetenta, a dat faliment; Fondul National de Investitii (FNI), gestionat de fosti spioni ai Securitatii, s-a prabusit in 2000. Doar trei directori au fost inchisi, sase ani mai tarziu.
Avertismente UE neluate in seama
Editia electronica a postului de radio BBC arata intr-un articol publicat ieri referitor la criza din Romania ca: "Uniunea Europeana si-a manifestat o nerabdare crescanda, insa pentru moment acest lucru nu a parut sa fie luat in seama in Romania". BBC mai apreciaza ca "Cea mai mare parte a mass-media din Romania a abandonat orice fel de pretentie de impartialitate, cel mai adesea amplificand violenta mesajelor". "Insultele zboara mai mult ca niciodata in campania electorala din Romania", afirma BBC exemplificandu-le "Oligarhule! Betivule! Arunca-i peste bord! - acestea sunt doar cateva dintre frazele care asalteaza in Romania urechea publica, zi de zi". "Sondajele de opinie, putine si nu intotdeauna foarte credibile indica o victorie comfortabila pentru presedinte, la un raport de doi la unu. Iar daca mitingurile constituie o indicatie, in acest caz Basescu va castiga fara sa faca nimic. Suporterii presedintelui au fost de trei ori mai multi decat adversarii sai".
Investitorii germani se tem
Cotidianul german Berliner Zeitung afirma ca "La patru luni de la aderarea la UE Romania a ajuns intr-un haos politic. Parlamentul l-a suspendat pe presedintele Traian Basescu. Seful statului i-a acuzat pe oponentii sai din Guvern si Parlament ca nu sunt consecventi in combaterea coruptiei. Pe langa acestea investitorii se arata a fi nelinistiti". "Daca situatia din Romania continua sa se inrautateasca si nu va exista o situatie politica stabila aceste evolutii vor avea efecte negative asupra relatiilor economice dintre cele doua tari" a declarat pentru Berliner Zeitung Dirk Rutze, membru in conducerea Camerei de Comert Romano-Germane. "Investitorii germani se tem mai presus de toate ca reformele incepute ar putea stagna si ar putea aparea o nesiguranta juridica", mai arata Berliner Zeitung. "Situatia nesigura ar putea avea influente negative pe termen mediu si mai ales asupra marilor proiecte de infrastructura ca si asupra programelor de dezvoltare ale Uniunii Europene", a afirmat pentru Berliner Zeitung Ulrich Dietsch, presedintele Asociatiei pentru Europa Centrala si de Est.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.