Ministrul Justitiei, Tudor Chiuariu (foto), a afirmat ieri ca interceptarile convorbirilor telefonice in cauze penale trebuie sa se faca numai cu mandat de la judecator, spunand ca acestea trebuie preluate de la SRI de o noua autoritate. "Trebuie sa
Ministrul Justitiei, Tudor Chiuariu (foto), a afirmat ieri ca interceptarile convorbirilor telefonice in cauze penale trebuie sa se faca numai cu mandat de la judecator, spunand ca acestea trebuie preluate de la SRI de o noua autoritate. "Trebuie sa fie o distinctie foarte clara: ascultarile si interceptarile convorbirilor telefonice in cauze penale trebuie sa se faca numai cu mandat de la judecator. Trebuie sa respectam aceasta regula, iar cine nu o respecta trebuie sa mearga la inchisoare, pentru ca este vorba despre viata intima si privata. Dupa 17 ani, inca avem suspiciunea ca in mod ilegal ne sunt ascultate telefoanele. Cred ca interceptarile telefonice trebuie preluate de o noua autoritate", a declarat Tudor Chiuariu, dupa incheierea unei reuniuni internationale, organizata de Fundatia Konrad Adenauer in Bucuresti.
Ministrul Justitiei a aratat ca expertii europeni care au evaluat aceasta chestiune au atras atentia Romaniei in repetate randuri ca nu este normal si ca nu exista asa ceva in nicio tara din UE. "Nu este normal ca Serviciul Roman de Informatii sa faca interceptarile care sunt folosite in procedurile judiciare. Exista acest proiect si el va fi discutat in CSAT", a spus Chiuariu. Intrebat despre eventuala infiintare a unei institutii abilitate sa preia aceste atributii, ministrul Justitiei a spus ca, daca se va infiinta o astfel de autoritate, ea trebuie sa aiba doua componente: una privind amenintarile la siguranta nationala in baza sesizarilor de la serviciile secrete si alta, in privinta procedurilor penale, in baza solicitarilor si incuviintarilor de la judecator. "Va fi o separare. Una e cand e vorba de proceduri penale si e altceva cand e vorba de actiuni care ar putea viza terorismul sau siguranta nationala", a spus Chiuariu, citat de Mediafax. Intrebat de jurnalisti despre legalitatea tehnicilor de interceptare ale altor institutii, Chiuariu a spus ca nu are astfel de informari. "Daca dumneavoastra le aveti (cunostinta ca ale servicii sa faca interceptari-n.r.), ele cad in sfera penalului si ar trebui ca aceasta chestiune sa inceteze cat mai repede", a sustinut ministrul. Despre interceptarile realizate de Directia Nationala Anticoruptie, Chiuariu a spus: "Ei sustin ca doar transcriu respectivele interceptari".
Se lucreaza
la un nou CPP
Tudor Chiuariu a declarat, in cadrul reuniunii organizate de Fundatia "Konrad Adenauer", ca Romania sustine initiativa Germaniei (care detine presedintia UE) privind adoptarea deciziei-cadru privind drepturile inculpatilor/acuzatiilor in procesele penale. Potrivit lui Eberhard Siegismund, director general in cadrul Ministerului german Federal al Justitiei, stabilirea unor standarde unitare de protectie a acuzatilor pe tot teritoriul Europei ar trebui sa fie obiectivul comun al politicienilor si al societatii civile. Germania, care detine presedintia UE, a propus Comisiei Europene adoptarea unei Decizii-cadru privind drepturile procesuale penale in cadrul Uniunii Europene. Propunerea Germaniei se refera la cazurile privind mandatul european de arestare si la cazurile transfrontaliere, cu conditia de revizuire a reglementarilor dupa trei ani, pentru a se evalua modul de aplicare.
Tudor Chiuariu a declarat ca tara noastra sustine adoptarea deciziei-cadru asupra anumitor drepturi in procesele penale, drepturi ce sunt necesare a fi asigurate de autoritati pentru toti cetatenii statelor UE: dreptul la informare, la asistenta juridica si dreptul la interpretare. "Din punctul de vedere al Romaniei, dat fiind faptul ca multi dintre cetatenii romani invata sau muncesc in alte state membre ale Uniunii, este foarte important ca ei sa fie tratati in mod egal cu cetatenii celorlalte state membre in fata autoritatilor judiciare", a declarat Tudor Chiuariu. Ministrul Justitiei a mai spus ca exista dezechilibre in cadrul reglementarilor procesuale ale UE, cu consecinte negative asupra acuzatilor cercetati pentru comiterea a diverse infractiuni. " Nu pot sa nu remarc faptul ca exista un dezechilibru in ansamblul reglementarilor unionale in defavoarea celor urmariti sau cercetati pentru comiterea de infractiuni. O Decizie-cadru asupra drepturilor procedurale ar reechilibra aceasta situatie", a spus Chiuariu. Acesta a mai declarat ca o comisie de lucru din cadrul Ministerului Justitiei va prezenta, pana in toamna, un nou Cod de procedura penala.
Scrisoarea INM, in discutia CSM
Tudor Chiuariu a spus ca va pune in discutia CSM scrisoarea Institutului National al Magistraturii in care i se cerea sa nu participe la Ziua Europei, pe motiv ca nu a justificat cererea de revocare a procurorului sef Tulus.
Chiuariu a acuzat ieri institutul ca a avut o "reactie mincinoasa", in contextul in care ii informase pe reprezentantii INM ca nu va putea da curs invitatiei la Ziua Europei, deoarece trebuia sa fie prezent intai la Parlament, la dezbaterea Legii privind Agentia Nationala de Integritate (ANI), si apoi la sedinta de Guvern. Chiuariu a sustinut, potrivit Mediafax, necesitatea ca aceste aspecte sa fie discutate in sedinta Consiliului Superior al Magistraturii, deoarece "arunca o umbra neplacuta asupra pregatirii viitorilor magistrati", urmand ca CSM sa decida daca exista o modalitate de sanctionare a INM. (T.B.)
Bold in atentia DNA
Arhitectul sef al Capitalei, Adrian Bold, este in atentia DNA, procurorii anticoruptie efectuand cercetari intr-un dosar privind legalitatea unor contracte de proiectare. Dosarul de la Directia Nationala Anticoruptie, in care se efectueaza acte premergatoare inceperii urmaririi penale, a fost inregistrat anul acesta. "La data de 27.03.2007, a fost inregistrat un dosar in care se fac verificari privind legalitatea derularii unor contracte de proiectare efectuate de firme de constructii care isi desfasoara activitatea in municipiul Bucuresti", a informat DNA in urma unei solicitari a ZIUA. In dosarul respectiv, procurorii efectueaza cercetari in privinta mai multor persoane, arhitectul-sef al Capitalei fiind si el in atentia DNA. Impotriva acestuia nu s-a inceput urmarirea penala, dosarul fiind in faza actelor premergatoare.
ZIUA a prezentat pe larg activitatea lui Bold de la Primaria Capitalei. Am aratat printre altele modul in care acesta a pus la cale distrugerea parcului Scoala Herastrau, din Sectorul 1, acolo unde un metru patrat de teren se vinde cu peste 2000 de euro. Odata ce parcul va fi strabatut de o strada, conform planurilor lui Bold, restul terenului poate fi scos la vanzare, nemaiexistand, practic, o entitate. De asemenea, ZIUA a prezentat sentinta civila prin care Primaria Capitalei si arhitectul sef Adrian Bold au fost obligati la plata a 293.000 de dolari daune materiale, din cauza unei neglijente profesionale, dupa ce Bold a refuzat eliberarea unei autorizatii de constructie ceruta de un cetatean. Acesta s-a adresat Justitiei, reclamand ca a fost lezat in drepturile sale, instanta dandu-i castig de cauza. (B.C.G.)
Apel al procurorilor in cazul Melinescu
Parchetul de pe langa Tribunalul Vrancea a facut apel in dosarul in care Ioan Melinescu, fostul sef al Oficiului National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor (ONPCSB), acuzat de uzurpare de calitati oficiale, a fost achitat de judecatoria Focsani. Melinescu a fost trimis in judecata la inceputul anului trecut, fiind acuzat ca si-a exercitat prerogativele de presedinte al ONPCSB si dupa data revocarii din functie. Procurorii au stabilit, potrivit Rompres, ca Melinescu ar fi participat, in perioada 5 mai 2004 - 22 iunie 2004, la cinci sedinte plenare in care a deliberat, a votat si a decis, alaturi de ceilalti membri, in legatura cu o serie de documente destinate informarii altor autoritati ale statului, precum si a casarii unor lucrari. In aceeasi perioada, Melinescu ar fi semnat ordine de definitivare pe functii si state de plata, desi nu mai avea calitatea de membru si presedinte al ONPCSB inca de la 5 mai 2004. Totodata, procurorii spun ca, prin atribuirea acestei calitati, Melinescu a avut acces la informatii cu caracter secret. (B.C.G.)
UE da bani pentru Frontiera si Vama
Autoritatile romane vor fi sprijinite de cele spaniole pentru lupta impotriva coruptiei din Politia de Frontiera si Autoritatea Nationala a Vamilor, prin intermediul Directiei Generale Anticoruptie, in cadrul unui proiect Phare. Seful Directiei Generale Anticoruptie (DGA), Irinel Paun, a declarat, ieri, cu ocazia prezentarii proiectului "Masuri anticoruptie pentru Politia de Frontiera si Vama", ca acesta are ca obiectiv elaborarea unor masuri anticoruptie pentru PFR si ANV, in special in privinta "detectarii" actelor de coruptie interna din cele doua structuri. Proiectul, in valoare totala de 800.000 de euro, din care 700.000 de euro provin din fonduri Phare, a inceput in luna martie si va dura 12 luni. "Scopul proiectului este acela de a elabora si implementa o serie de masuri anticoruptie eficiente, iar posibilitatea de succes al proiectului depinde de institutiile romanesti implicate si de societate, care nu trebuie sa accepte fapte de coruptie", a precizat liderul de proiect al partii spaniole, Pedro Garrido Roca. (O.R.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.