Daca va reveni la Cotroceni, Traian Basescu promite sa se comporte "ca si pana acum". Asta ar fi o problema pentru premierul Tariceanu care nu vede, din aceasta cauza, in roz viitorul Romaniei. Solutia lui Tariceanu? Politicieni, ignorati-l pe Ba
Daca va reveni la Cotroceni, Traian Basescu promite sa se comporte "ca si pana acum". Asta ar fi o problema pentru premierul Tariceanu care nu vede, din aceasta cauza, in roz viitorul Romaniei. Solutia lui Tariceanu? Politicieni, ignorati-l pe Basescu. Schimbul de replici a avut loc la Euronews, in doua interviuri paralele. Presedintele suspendat, Traian Basescu, a facut in ultimele 24 de ore turul presei romanesti si internationale, razboindu-se iar cu politicienii si oligarhii.  
EURONEWS. La Euronews, Basescu a anuntat ca se va comporta "ca si pana acum", dupa intoarcerea sa la Cotroceni, pe care a dat-o ca sigura. Ca de obicei, din declaratiile presedintelui suspendat cel mai mult a avut de incasat premierul Calin Popescu Tariceanu, despre care presedintele suspendat a spus si acum ca "a facut interventii directe in justitie, la ministru, la procurorul general, la mine, la Parlament". Intrebat despre coabitarea cu premierul dupa intoarcerea la Cotroceni, Basescu a largit tirul. "Problema nu o reprezinta prim-ministrul. Problema o reprezinta cei 322. Ei formeaza o formidabila forta politica", a adaugat Traian Basescu. Pe cei 322 de parlamentari care au votat in favoarea suspendarii sale, Basescu i-a acuzat ca au dat o "lovitura democratiei", motivul votului lor fiind "teama de justitie".     POPULISM. Replica premierului Tariceanu a venit tot intr-un interviu acordat postului Euronews. Acesta a sustinut ca nu vede prea bine viitorul Romaniei, daca Traian Basescu se intoarce la Cotroceni. El s-a plans ca a incercat sa medieze disputa dintre fortele politice in interesul Romaniei, dar nu a reusit, din cauza "caracterului combativ al comportamentului presedintelui Traian Basescu de pe scena politica". Pe langa firea conflictuala, Tariceanu a adaugat pe lista defectelor presedintelui suspendat faptul ca a fost membru al Partidului Comunist inainte de 1989, membru social-democrat dupa 1990, si ca acum este "un politician in cautare de popularitate, un populist, un antieuropean de genul celor pe care ii intalnesti in fostele tari sovietice". Nici Tariceanu nu are sperante legate de coabitarea cu Basescu, spunand ca acesta nu invata din greselile trecutului si va afisa, probabil, acelasi tip de comportament. Solutia lui Tariceanu? "Dupa 20 mai, multe institutii, multi lideri politici vor trebui sa-l neglijeze, sa-l ignore pe presedinte", a subliniat acesta.  
Intr-un interviu la Europa Libera, Basescu gaseste un epitet pentru politicieni: sunt maimute care reactioneaza la ordinele unor indivizi foarte bogati. "In acest moment, riscurile pentru Romania constau in faptul ca decizia este luata de persoane care nu sunt alese si politicienii se comporta ca maimutele, reactionand la ordinele unor indivizi foarte bogati", a declarat presedintele suspendat.     THE TIMES. Si cotidianul britanic The Times a publicat un interviu cu presedintele suspendat, in care acesta isi alege o alta tinta: oamenii de afaceri care intretin relatii prea stranse cu Rusia, impotriva intereselor nationale ale Romaniei. "Ideea lor este ca, daca intretinem relatii bune cu Rusia, vom avea preturi mai mici la gazele de import (...) Eu sunt de acord, dar care este pretul politic al acestui lucru? Eu vreau ca Rusia sa ne fie partener, nu cineva care ne poate influenta deciziile", a comentat Basescu. The Times, preluat de Mediafax, mai citeaza si declaratiile lui Basescu la adresa Legislativului de la Bucuresti, pe care il acuza ca "a incercat sa influenteze procurorii care ancheteaza numeroase dosare ale politiei referitoare la politicieni importanti". Jurnalistii britanici relateaza ca Basescu, "fost capitan de Marina care isi pastreaza limbajul colorat", si-a atacat adversarii politici, acuzandu-i ca intretin o criza pentru a-si ascunde afacerile corupte. The Times catalogheaza lupta politica de la Bucuresti drept bizara si incepe articolul cu relatarea unui episod semnificativ.  
"Imaginati-va: premierul unei mari natiuni care face parte din Uniunea Europeana il critica pe seful statului sau intr-o emisiune televizata. Linia telefonica este deschisa pentru telespectatori si primul care telefoneaza este... presedintele nervos. Acesta suna de pe canapeaua sa din sufragerie pentru a-i face morala premierului", relateaza cotidianul britanic, adaugand ca politica romaneasca a fost ridicata "la inaltimi ametitoare al absurdului".     Razboiul presedintilorDaca pentru presa straina tintele lui Basescu au fost neidentificate, vorbind doar la modul general despre Parlament si oamenii de afaceri, pentru publicul roman Basescu a fost mult mai precis. El a sustinut, intr-o emisiune la B1TV, ca pentru Ion Iliescu (foto) "se prefigureaza acuzatia de genocid", pentru ca au murit mai multi oameni dupa ce acesta a preluat puterea, in decembrie a€™89", decat inainte, in timpul revolutiei, si l-a numit pe fostul presedinte "un profitor de revolutie, care a stiut sa o confiste si sa o puna in slujba Partidului Comunist". In replica, fostul presedinte Ion Iliescu a declarat ieri ca afirmatiile lui Traian Basescu la adresa sa sunt "fabulatii mincinoase", vehiculate la vremea lor de persoane sau forte interesate, iar faptul ca le reia in acest moment dovedeste "decaderea morala" a presedintelui suspendat. Basescu a primit o replica si de la fostul presedinte Emil Constantinescu, pe care l-a acuzat ca "a negociat cu oligarhii". "Pentru cine nu cunoaste sensul cuvintelor, negocierea presupune sa creezi cuiva («oligarhului») un avantaj in schimbul a ceva pe care ti-l ofera el («oligarhul»). Ii cer, asadar, domnului Basescu sa-si dovedeasca acuzele si sa declare public cu care anume oligarhi am negociat vreun contract, vreo datorie si in schimbul caror avantaje", afirma fostul presedinte.    Apel Doina Cornea (foto) a adresat ieri un "Apel la normalitate", in care propune o dezbatere publica despre forma de guvernamant potrivita pentru Romania: republica prezidentiala, parlamentara sau monarhie constitutionala. "Exemplul pe care ni l-a dat presedintele tarii, Traian Basescu, nu e cel mai bun, dar nici atitudinea unor distinsi intelectuali, care ii sustin pana si defectele, ceea ce e foarte periculos, nu e de apreciat. Multi reprezentanti ai elitei romanesti fac greseala caderii in admiratie, actiune care l-a legitimat si l-a sustinut pe Ceausescu fara rezerve, contribuind substantial la cultul personalitatii (...) Un presedinte bun intr-o tara democratica ar fi un factor de coeziune, si nu de dezbinare, daca nu ar fi prizonierul propriilor iluzii de marire", se arata in apelul Doinei Cornea.    
Sondaj ATLE: prezenta de 58,7% Aproape 60% dintre cetatenii cu drept de vot vor merge la referendum, arata un sondaj de opinie realizat de Asociatia petru Transparenta si Libertate de Expresie (ATLE)  in perioada 5-11 mai. La intrebarea "veti merge la vot la referendum?", 58,7% din subiecti au raspuns "categoric da", 17,8% au ales "categoric nu", in timp ce 23,5% s-au declarat nehotarati.  In opinia subiectilor, vinovati de declansarea crizei politice sunt Traian Basescu - 26,2%, Tariceanu - 25,6%, urmati la mare distanta de Elena Udrea - 10,3%. La aceeasi intrebare, din randul partidelor politice, 27,2% dintre romanii considera ca Alianta D.A. este vinovata de declansarea crizei politice, 23% indica PNL vinovat, 16,8% PSD, PD 16,3%, PC 2,7%, iar PRM 1,7%. In privinta intentiei de vot la alegerile parlamentare, 26,8% din subiecti ar vota PD, 26,2% ar alege PSD, 13,5% ar opta pentru PNL, 7,3% pentru PRM, 7,2% ar vota PNG, UDMR ar intruni 6,1% din sufragii, PLD 4,1%, PC 3,7%, PNTCD 1,7% iar PIN 1,6%. Sondajul a fost realizat pe un esantion de 1.080 persoane si are o marja de eroare de + - 3%. (Aniela Nine) Reclamat pentru inselatorieO societate franceza il acuza pe Traian Basescu de "inselatorie" si de "manevre incorecte", pentru ca ar fi blocat, pe cand era primar general al Capitalei, un proiect de investitie ce viza construirea unui complex social, comercial si de agrement pe un teren situat in Str. Liviu Rebreanu. Reprezentantii societatii SOTRACO au trimis in acest sens o sesizare la Comisia de Abuzuri din Camera Deputatilor, in care sustin ca proiectul contractului de asociere pentru derularea investitiei a fost validat la 5 decembrie 2002 de Consiliul General al Municipiului, dar Basescu "a refuzat" sa-l aprobe, iar "ca represalii, in 26 noiembrie 2004, a invocat existenta unei revendicari a terenului", care mai apoi a fost supus "de o maniera fictiva" unor cesiuni succesive. Deputatii din Comisia de abuzuri au decis ieri sa-i invite la audieri pe reprezentantii societatii si sa ceara Primariei Generale lamuriri cu privire la acest caz. (Lavinia Dimancea)     


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.