CEC ar putea fi preluata, in perspectiva, de investitori romani, daca se va lua decizia privatizarii, a declarat simbata ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian. „CEC va ramine banca de stat cel putin inca un an. Daca vom lua in viitor decizia privatizarii, se va face intr-o formula care sa dea satisfactie capitalului national. Exista deja solicitari din partea unor patronate romanesti, in acest sens", a spus Vosganian.

Ministrul vorbeste despre o propunere a UNPR pentru o formula mixta de privatizare, spune Marian Milut, presedintele Uniunii Nationale a Patronatului Roman (UNPR). „M-am opus privatizarii CEC pe calea pe care au vrut s-o faca initial, pentru ca National Bank of Greece sau Erste Bank nu aveau solutii pentru o banca populara, asa cum este CEC. Formula propusa de noi este o cota din CEC in obligatiuni, la care sa subscrie romanii, o parte pentru investitori strategici romani si o alta parte pentru capitalul strain. Se pare ca au inteles si finantistii nostri ca o banca populara de talia CEC cere anumite solutii, dupa modelul german sau francez", ne-a declarat Marian Milut.

Investitorii strategici romani sint, in opinia presedintelui UNPR, patronatele reprezentative la nivel national, printre care UNPR, UGIR (Uniunea Generala a Industriasilor din Romania) 1903 sau Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR). „Noi (patronatele-n.r.) am putea sa luam fara probleme 25% din capitalul total CEC, pe care il estimam la circa un miliard de euro. Statul nu trebuie sa puna bani, o emisiune de obligatiuni ar aduce lejer 125 de milioane de euro. Sintem citeva organizatii patronale cu investitori destul de puternici. Daca vin 1.000 de oameni cu cite 100.000 de euro, s-au strins deja 100 de milioane de euro", spune Milut.

Presedintele si cei doi vicepresedinti ai Casei de Economii si Consemnatiuni (CEC) au fost inlocuiti vineri, iar functia de presedinte, detinuta de Eugen Radulescu, i-a fost propusa lui Radu Gratian Ghetea, presedintele Alpha Bank Romania si al Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), care a acceptat numirea.

Vosganian spune ca a inlocuit vechea conducere a CEC din ratiuni practice.

„N-am ce sa-i reprosez lui Eugen Radulescu (fostul director- n.r.). Am schimbat o conducere buna cu alta mai buna. Am incredere ca noul director, Radu Ghetea, poate sa faca din CEC o banca de succes, sa-i sporeasca cota de piata si prestigiul", a explicat ministrul Economiei si Finantelor.

CEC are ca unic actionar statul, fiind singura banca din Romania care nu a fost privatizata. Procesul de privatizare a CEC a fost oprit in luna decembrie a anului trecut, dupa ce statul a primit o singura oferta, de 560 de milioane de euro, de la National Bank of Greece, suma considerata prea mica.

Patronii care ar putea cumpara Printre membrii patronatelor romanesti se gasesc si oameni de afaceri celebri sau controversati. Spre exemplu, in AOAR pot fi intilniti ca membri fondatori Viorel Catarama, George Copos, Ion Tiriac si Dan Voiculescu, iar la sectiunea membri pot fi intilniti Adrian Porumboiu, Stefan Vuza sau Dinu Patriciu.