Liderul PNL a precizat ca niciodata nu a fost vorba in discutiile pe tema retragerii din Irak despre o retragere intempestiva sau de iesirea Romaniei din coalitia Iraqi Freedom si de o modificare a structurii fortelor romanesti participante la aceste
Liderul PNL a precizat ca niciodata nu a fost vorba in discutiile pe tema retragerii din Irak despre o retragere intempestiva sau de iesirea Romaniei din coalitia Iraqi Freedom si de o modificare a structurii fortelor romanesti participante la aceste operatiuni. Pe de alta parte, el a precizat ca, la sedinta CSAT de marti, va prezenta o informare, asa cum face in fiecare an Ministerul Apararii, in preajma lunii iunie, referitoare la necesarul de fonduri.
Insa el a apreciat ca la aceasta sedinta nu se va fixa un plafon al prezentei militarilor romani in teatre externe si nici nu se va stabili o data a retragerii din Irak. In schimb, probabil ca CSAT va oferi un mandat de negociere cu tarile din coalitie, a spus Melescanu. Potrivit ministrului Apararii, Romania trebuie sa se gandeasca la un calendar de retragere la fel ca majoritatea statelor si pe de alta parte trebuie sa tina cont de faptul ca aliatii trebuie sa se ajute in caz de probleme. Referindu-se in general la prezenta Romaniei in teatre externe de operatiuni, Melescanu a insistat pentru modificarea criteriilor, pentru ca Romania trebuie sa-si adapteze ambitiile si responsabilitatile pe care si le asuma, posibilitatilor sale reale. Militarii care vor fi desfasurati in treatre trebuie sa fie, mai intai de toate, foarte bine echipati si dotati. Melescanu a mai spus ca a discutat cu premierul Calin Popescu Tariceanu despre varianta implicarii sporite a Romaniei in eforturile de dezvoltare a Irakului, eventual prin preluarea unei zone de dezvoltare si reconstructie. Ministrul a explicat ca retragerea militarilor din Irak nu ar fi posibila inainte de sfarsitul anului. In prezent, Romania are circa 500 de militari in Irak, iar bugetul alocat numai prezentei lor in acest teatru de operatiuni este de 155 de milioane de dolari pe an.
Olteanu: "Aventurism bugetar"
Presedintele Camerei Deputatilor Bogdan Olteanu(PNL) a declarat la o dezbatere ca Romania nu isi mai poate permite sa achizitioneze echipamente militare la mana a doua, in baza unor decizii politice. El a sustinut ca participarea Romaniei la operatiuni militare externe a fost similara unui "aventurism de natura bugetara", fiind determinate de considerente de natura geopolitica, de parteneriat bilateral sau "de aventura personala".


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.