Raportat la PIB si la cheltuieli ale cetatenilor pe cap de agent secret, Romania are cele mai scumpe servicii secrete din UE. Comparativ cu Statele Unite, ofiterii romani sunt sustinuti de la Buget cu sume de pana la trei ori mai mari. In statele ava
Raportat la PIB si la cheltuieli ale cetatenilor pe cap de agent secret, Romania are cele mai scumpe servicii secrete din UE. Comparativ cu Statele Unite, ofiterii romani sunt sustinuti de la Buget cu sume de pana la trei ori mai mari. In statele avansate ale UE, dar si in SUA, gradul de alerta este de trei ori mai ridicat decat in Romania, cunoscute fiind atacurile teroriste din ultimii ani. Fata de tarile foste comuniste, care au aderat la UE si care au detinut servicii de tip KGB - politie politica - tara noastra se detaseaza net. Si asta in conditiile cand bugetele alocate la serviciile sociale sunt cu mult inferioare nevoilor. Pentru a se reglementa aceasta situatie aberanta devine evident ca o mare parte din aceste sume ar trebui redirectionate catre Ministerul Muncii si Protectiei Sociale, Ministerul Sanatatii, Ministerul Educatiei etc.
Raportat la PIB (produsul intern brut), dar si la cheltuiala pe cap de ofiter de informatii, bugetele uriase alocate serviciilor secrete romanesti depasesc in unele cazuri sumele consumate de institutii similare din tari cu o populatie de doua sau de trei ori mai mare decat cea a Romaniei. Banii romanilor sunt cheltuiti ineficient de un un personal supradimensionat. O serie de comunitati de informatii, din Germania, SUA sau Franta au un numar mai mic de angajati raportat la numarul populatiei si, cu un buget mult mai mic (de exemplu servciul secret din Germania cheltuie 140 de milioane de euro deservind 82 de milioane de cetateni in timp ce SRI are un buget de 315 milioane de euro deserveste doar 22 de milioane de romani), lucreaza intr-un mediu cu un risc mult mai mare decat spionii romani. Daca in Romania nivelul de alerta terorista de ani de zile este la nivelul albastru, adica informatiile disponibile si evenimentele recente estimeaza existenta unui risc scazut de producere a unui atentat terorist, serviciile secrete occidentale rareori coboara nivelul de alerta sub galben (informatiile disponibile si evenimentele recente evidentiaza ca exista risc general de producere a unor atentate teroriste si se estimeaza ca un atentat este posibil). Situatiile sunt similare si in Franta, Anglia, SUA si chiar Ungaria. In cazul unor comparari ale PIB cu cel al venitului brut pe cap de locuitor, romanii sunt obligati sa cheltuiasca sume de doua pana la zece ori mai mari fata de cetatenii altor state din Uniunea Europeana.
Germanii sunt cei mai performanti
Se pare ca germanii sunt cei mai performanti. Oficiul National de Securitate din Germania (Bundesverfassungsschuzgesetz - BfV) lucreaza cu doar 2448 de angajati (de 5,7 ori mai putini decat numarul angajatilor la SRI) si are la dispozitie un buget de 140 de milioane de euro (0,0065 din PIB-ul tarii). BfV are raspunderi similare cu Serviciul Roman de Informatii. Omologul SRI din Germania deserveste 82 de milioane de cetateni. Adica un angajat al serviciului secret german deserveste 33 de mii de cetateni activi (bugetari). In Romania un angajat al serviciului secret este sustinut de 1570 de romani, care platesc impozite. PIB-ul Germaniei este de aproximativ 2130 de miliarde de euro, iar venitul unui cetatean german pe an este de 26 de mii de euro. In comparatie, PIB-ul tarii noastre este de doar 163 de miliarde de euro, iar venitul anual pe cap de locuitor este de doar 7300 de euro. La un simplu calcul si avand in vedere ca SRI are un buget de 315 milioane de euro, observam ca un german cheltuie cu serviciile secrete mai putin de doi euro pe an, iar in Romania pe fiecare cetatean care realizeaza venituri, il costa, in medie, 140 euro/an intretinerea aparatului mamut al SRI, SIE,STS etc. Deci, la un salariu minim de 4.000.000 ROL pe luna, un roman isi varsa aproape un salariu, din cele 12, catre Serviciile secrete. Vorbim de medie, evident.
MI5, doar 0,009% din PIB-ul britanic
Celebrul serviciu secret din Marea Britanie, MI5, are la randu-i un buget mai mic decat oricare dintre serviciile secrete din Romania in conditiile in care comunitatea de informatii din Anglia este intretinuta de 60 de milioane de cetateni, iar PIB-ul tarii este de 13 ori mai mare decat cel al Romaniei. MI5 cu un buget de 180 de milioane de euro, intr-un mediu cu risc extrem de ridicat de producere a unor atentate teroriste (cunoscut deja cazul atentatelor de la metroul londonez si amenintarile cu noi acte de terorism), consuma 0,009% din PIB. In Franta, institutia omologa cu SRI are doar sase mii de angajati, in comparatie cu Romania unde numarul angajatilor este de 14.000. Cei sase mii sunt platiti de peste 62 de milioane de contribuabili francezi care produc un PIB 1775 de mii de miliarde de euro.
Daca pana acum am facut comparatii cu tari cu economie dezvoltata si cu produs intern brut ridicat, in continuare facem un calcul privind cheltuielile Oficiului de Siguranta Nationala din Ungaria. Tara vecina are un PIB de 142 de miliarde de euro la o populatie de aproximativ zece milioane, iar bugetul serviciului secret, dupa estimarile specialistilor este de aproximativ 100 de milioane de euro pe an. Astfel, fiecare cetatean al Ungariei contribuie cu zece euro la bugetul serviciului secret. Din informatiile statistice pe care le detinem, in Polonia cifra este de 20 de euro, iar in Cehia este de sase euro. Dintre statele foste comuniste, care au cunoscut regimurile totalitare si agenturi de tip KGB, ce actionau ca politie politica, Romania este tara care a pastrat cei mai multi agenti, dar si cele mai multe dintre practicile Securitatii.
FBI ar trebui sa aiba 190.000 de agenti dupa schema SRI
Daca sistemul romanesc s-ar aplica in SUA, americanii ar avea nu mai putin de 190.000 de agenti federali. Insa, sistemul de la americani este unul mai simplu si mai eficient. FBI are doar 11.500 de agenti speciali, intr-o tara cu aproape 300 de milioane de locuitori si cu probleme serioase in domeniul combaterii terorismului. Este adevarat ca numarul acestora se tripleaza aproape in ceea ce priveste numarul agentilor de informatii care activeaza in exterior, ai CIA, dar SUA se afla angrenata in operatiuni militare externe, cu grad mare de risc, iar acest numar este mai mult decat justificat. Din informatiile care se vehiculeaza pe Internet (dintre care unele extrase din rapoarte mai vechi ale serviciilor), numarul total al agentilor interni si externi ai FBI si CIA s-ar cifra undeva la 60.000, dar si asa, raportand la numarul de locuitori pe care-i apara, rezulta ca in Romania schema este umflata peste masura, de aproximativ trei ori mai mult ca media din SUA. Cele aproximativ trei miliarde de dolari ce reprezinta bugetul FBI sunt suportate de o economie care produce anual 12.980 de mii de miliarde de dolari. Fiecare american contribuie cu aproximativ zece dolari la bugetul FBI. Pentru CIA suma insa aproape se dubleaza, ajungand la 35 de dolari. (L.K.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.