Ultimul cistigator in Turul Frantei sustine ca i s-a propus clementa pentru dopaj daca aduce dovezi care sa il incrimineze pe compatriotul sau, de sapte ori invingator in Marea Bucla.

Scandal fara precedent in lumea ciclismului. Rutierul Floyd Landis, acuzat de dopaj dupa victoria sa la Turul Frantei, sustine ca responsabilii americani pentru lupta impotriva dopajului i-au propus o anumita clementa in cazul in care va oferi dovezi care sa-l incrimineze pe compatriotul sau Lance Armstrong, informeaza AFP. "Mi s-a spus ca daca voi Ťoferiť dovezi care il incrimineaza pe Lance Armstrong, voi avea cea mai usoara suspendare posibila. Acest lucru s-a intimplat la prima discutie intre USADA (Agentia Americana Antidoping) si avocatul meu. Cred ca este ofensator din partea USADA", a declarat Landis, in cadrul unei conferinte de presa organizate inainte de audierea in fata Tribunalului de arbitraj american (AAA), care incepe luni. Reamintim ca Floyd Landis a fost depistat pozitiv cu testosteron in seara celei de-a 17-a etape a Turului Frantei, retragindu-i-se titlul pina la finalizarea anchetei. In cazul in care va fi gasit vinovat de Tribunalul de arbitraj amrerican, el risca doi ani de suspendare. Referitor la Armstrong, Landis a subliniat ca nu a avut nici o informatie de oferit pe tema lui Armstrong, septuplu cistigator al Turului Frantei, banuit si el de dopaj la inceputurile carierei.

In Europa, chiar inainte de primele pedale din Turul Italiei, Parchetul din Busto Arsizio a deschis o ancheta pentru presupus dopaj impotriva rutierului italian Ivan Basso, care a recunoscut in aceasta saptamina implicarea sa in afacerea de dopaj sangvin Puerto, a anuntat agentia Ansa. Basso, 29 de ani, cistigator al Il Giro anul trecut, este suspectat ca a incalcat legislatia italiana antidoping, intrata in vigoare in 2000 si care este una dintre cele mai severe din lume, pedepsele prevazind inclusiv inchisoarea deoarece dopajul este echivalat cu consumul de stupefiante. Aceeasi lege a incercat sa fie adoptata si in Romania pe baza lobby-ului Ion Tiriac, insa demersul sau s-a lovit de opozitia conducatorilor din sport mai ales dupa cazul "nurofenul" in care a fost implicata gimnasta Andreea Raducan. Intre timp, responsabilii ciclismului incearca sa salveze ce se mai poate din acest sport. Ieri a avut loc o prezentare spectaculoasa a Turului Italiei, pe portavionul "Giuseppe Garibaldi", dupa modelul festivitatilor de la Jocurile Olimpice.

Flagelul dopajului creste insa uluitor, laboratoarele farmaceutice fiind intotdeauna cu un pas inaintea masurilor antidoping. Un raport realizat de un director al Comitetului Olimpic Italian, ale carui date sint utilizate de Agentia Mondiala Antidoping, estimeaza ca in lume exista 31 de milioane de persoane care consuma astfel de produse de pe piata neagra. Realizat de italianul Alessandro Donati, care a fost timp de 16 ani director al Departamentului de cercetare din cadrul CONI, acest raport apreciaza ca exista mai multe categorii de consumatori de substante dopante, cele ale sportivilor, culturistilor, militarilor si artistilor fiind cele mai importante.