Luni, 25 iunie, Cotidianul va redistribui primul volum din Colectia ENCICLOPEDICA, urmare a cererii foarte mari. In plus, este lansata posibilitatea de abonare la pachetul „Cotidianul ENCICLOPEDICA I" (pachet care include abonamentul la ziar si toate cele 7 volume ale seriei I).

In dupa-amiaza zilei de luni, 7 mai, data aparitiei primului titlu al Colectiei ENCICLOPEDICA, in editia online a ziarului si pe adresele de e-mail au sosit aproximativ 150 de reclamatii legate de probleme de distributie.

Cititorii s-au aratat nemultumiti de numarul mic de exemplare insotite de enciclopedie care au fost primite la chioscuri si au reclamat, pe buna dreptate, ca, in jurul orei 8 dimineata, stocul Cotidianul era deja epuizat. In urma nemultumirilor, echipa ziarului vine cu o serie de lamuriri si solutii.

Lamuriri. Luni, „Da Vinci. Arta si stiinta Universului", primul volum al seriei, a fost distribuit gratuit, in toata tara, in peste 50.000 de exemplare, ceea ce a insemnat un efort financiar foarte mare. In timp ce pretul real al unei enciclopedii din colectia Découvertes Gallimard ajunge in alte tari la 14 euro, Cotidianul a oferit primul volum gratuit si le va comercializa pe urmatoarele cu doar 9,9 lei (cu tot cu ziar). Tiparirea unui numar si mai mare de exemplare gratuite a fost, in aceste conditii, imposibila.

Totodata, tirajul fixat a depasit cu mult estimarile initiale facute de retelele de distributie. Mai mult decit atit, cifra nu a fost usor acceptata, fiind greu de crezut ca romanii ar putea avea un asemenea apetit pentru cultura generala. Aceeasi situatie a fost intimpinata, de altfel, si la debutul Colectiei „Literatura", care acum culege laurii unui veritabil succes, dupa ce a format deja o piata specifica, inexistenta inainte.

In al doilea rind, din numerosii cititori care s-au grabit sa cumpere ziarul insotit de enciclopedie, unii l-au „rezervat" din timp prin intelegeri directe cu vinzatorii, altii au cumparat mai multe numere, fie pentru apropiati, fie din alte motive. Unul dintre ele este si specula ulterioara, la un pret mai ridicat decit cel de taraba, scenariu reclamat deja si de cititori (ieri, unii vinzatori ambulanti au oferit volumul la pretul de 20 de lei).

Solutii. O a doua editie a cartii „Da Vinci. Arta si stiinta Universului" se va gasi din nou la tarabe, la finalul primei serii: luni, 25 iunie. Desi sute de cititori au cerut redifuzarea volumului chiar saptamina viitoare, acest lucru este imposibil. ENCICLOPEDICA este o lucrare tipografica complexa, realizata in Cehia, la standarde stabilite de Editura Gallimard Paris pentru Colectia Découvertes.

Inevitabil, durata procesului tehnologic nu permite reeditarea intr-o singura saptamina. „Cotidianul" promite ca tirajul ENCICLOPEDICA va fi adaptat cit mai repede la cerinta pietei, la editiile urmatoare ale seriei. Va fi urmat exemplul Colectiei „Literatura", care a ajuns, gradual, de la 30.000 la peste 50.000 de exemplare pe saptamina.

„Cotidianul" va reaminteste de posibilitatea de abonare la pachetul „Cotidianul ENCICLOPEDICA I". Abonamentul include nu doar ziarul, ci si cele sapte volume ale seriei I din colectie. Pentru mai multe detalii va puteti adresa la abonamente@cotidianul.ro sau puteti apela urmatoarele linii telefonice: 021.311.40.61/ 62/ 64/67.

In citeva judete, Enciclopedica s-a gasit si ieri Din cauza erorii uneia dintre firmele care distribuie „Cotidianul", in judetele Cluj, Timis, Sibiu, Maramures, Satu Mare, Bihor, Salaj, Bistrita, Mures, Harghita, Arad, Hunedoara, Alba si Covasna, primul volum al seriei a fost difuzat luni doar partial. In consecinta, „Cotidianul", impreuna cu ENCICLOPEDICA volumul I, a ajuns si ieri la cititorii de aici, iar vinzarile raportate nu au inregistrat nici un retur. Desi vina nu ii apartine, „Cotidianul" le cere scuze cititorilor sai din aceste judete pentru neplacerile provocate.