Ludovic Orban, ministrul Transporturilor (MT) a anuntat ieri ca va prezenta Guvernului, in perioada urmatoare, un memorandum privind introducerea taxei de autostrada, Executivul urmand sa decida daca va lansa o astfel de taxa in cazul soselelor aflat
Ludovic Orban, ministrul Transporturilor (MT) a anuntat ieri ca va prezenta Guvernului, in perioada urmatoare, un memorandum privind introducerea taxei de autostrada, Executivul urmand sa decida daca va lansa o astfel de taxa in cazul soselelor aflate in executie pentru care finantarea nu este asigurata integral.
Orban a precizat ca autoritatile nu au stabilit inca un nivel pentru taxa de autostrada, dar se va tine cont de intensitatea traficului, de costurile de finantare a sectiunii respective, precum si de puterea de cumparare a populatiei.
Legat de reteaua de drumuri nationale, secretarul de stat in MT, Septimiu Buzasu a declarat ca cea mai mare parte a acesteia, reprezentand circa 10.000 km va fi modernizata pana in 2013. Strict pentru DN1 Bucuresti-Ploiesti, Orban a anuntat ca, la iesirea din Capitala, lucrarile vor fi finalizate cel tarziu la 1 octombrie, odata cu constructia celui de-al doilea pod de pe tronson. Alte prioritati sunt legate de asigurarea finantarii pentru constructia liniilor de metrou intre statiile 1 Mai si Laromet, respectiv intre Piata Unirii si Drumul Taberei, precum si transferul Metrorex, in mai multe etape, catre Primaria Capitalei; concesionarea autostrazilor Bucuresti-Brasov si Ploiesti-Focsani, precum si accelerarea lucrarilor de reabilitare a coridorului IV feroviar paneuropean. Pentru feroviar, Buzasu a aratat ca intentioneaza sa accelereze procesul de divizare a CFR Calatori intr-o divizie de lung parcurs si una de scurt parcurs, pentru privatizarea companiei, alaturi de CFR Marfa.
Pentru control in domeniul transporturilor, secretarul de stat a mai anuntat propunerea de unificare a celor trei institutii cu atributii in domeniu: Autoritatea Rutiera Romana (ARR), Registrul Auto Roman (RAR) si Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR).
Si Alexandru Galiatatos, secretar de stat pentru transporturi navale si aviatie a aratat ca va insista pe descentralizare, intentionand sa urgenteze transferul porturilor de pe Dunare catre autoritatile locale.
In sectorul aviatiei, Galiatatos a mai anuntat numirea actualului director general al Aeroportului "Henri Coanda" din Otopeni, Gabriel Tara, la conducerea compania Aeroporturi Bucuresti, rezultata din fuziunea aerogarilor din Otopeni si din Baneasa. In completare, ministrul Transporturilor Ludovic Orban a declarat ca, pana la jumatatea lunii mai, noua companie va deveni operationala, iar in termen de o luna vor fi initiate procedurile de privatizare.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.