Dom’ ministru, belea! La ANPA scirtiie un proiect de ordin care pe dumneavoastra va va face de ris, iar pe pescari, sa plinga.

La Agentia Nationala pentru Pescuit si Acvacultura (ANPA) este sef Gheorghe Stefan, un domn pe care viata l-a facut sef la aceasta institutie. Dar nu ca e sef la ANPA este neaparat ghinionul vietii domnului Stefan, cit faptul ca, in aceasta functie, el trebuie sa-si bata capul si cu administrarea pescuitului sportiv, pentru care tocmai a nascocit un nou proiect de ordin. Daca domnul Decebal Traian Remes ar avea tot atita minte cita are si domnul Stefan, Domnia sa ar trebui sa-si puna semnatura pe urmatoarele timpenii: 1. Pescarii trebuie sa aiba un „carnet de evidenta a capturilor", in care ar urma sa noteze, la fiecare partida de pescuit, cit si ce peste au prins si cit si ce peste au eliberat. 2. In judetele cu doua sau mai multe asociatii de pescari legal constituite, fiecare asociatie va avea drept de pescuit doar asupra unei anumite ape publice naturale. 3. Contractele pentru administrarea pescuitului sportiv pe apele respective se vor incheia pe perioade de cinci ani, cu posibilitate de prelungire.

Motivele pentru care peste o jumatate de milion de pescari vor fi mai atenti in viitor cu cine voteaza, daca domnul Remes semneaza asa ceva, sint urmatoarele: 1. „Carnetul de evidenta a capturilor" ii obliga la o corvoada birocratica si senila exact unde le lipseste mai putin asa ceva, adica pe malul apei. In plus, e idiot sa crezi ca te poti baza pe notatiile a zeci de mii de carasari si scobaristi care nu au nici un interes sa scrie acolo exact cit prind (adica mult peste limita legala). Pescuitul are nevoie de controale, nu de carnetele. 2. Pescarii vor fi nevoiti sa achite atitea cotizatii anuale cite asociatii sint in judet, ca sa poata pescui in toate apele publice din acea localitate. Ceea ce, cind nu stai grozav cu banii, te cam scoate din minti. 3. In judetele in care nu exista decit AJVPS, contractele pe cinci ani ale ANPA cu acestea ar taia orice sansa de aparitie a unor asociatii independente (cum sa faci o asociatie cind toate apele publice din judet sint in administrarea exclusiva a altcuiva?). Indirect, acest lucru creeaza o discriminare neconstituionala, in sensul in care dreptul la libera asociere va fi ingradit in multe judete, in timp ce in altele (putine), in care asociatiile independente au luat deja fiinta, acest drept s-a putut, in parte, realiza.

Dom’ Remes, domnul Stefan a mai produs ceva asemanator prin martie, cu care domnul Motreanu i-a dat in cap. Daca nimeriti tot in locul ala, aveti o stiuca de la noi.