Pentru opozantii lui Basescu, referendumul ridica o mare problema: e lipsit de nuante.

La referendum nu poti raspunde „da, dar…" sau „nu, desi…". E alba sau neagra. „DA" sau „NU". De ce atunci ar fi afectati mai tare opozantii lui Basescu? Simplu: pentru ca, daca esti de acord cu demiterea presedintelui, nu prea mai ramine, oricum, loc de nuante. Nu poti spune „da, il vreau demis, dar numai putintel", caci nu te lasa logica. E ca si cum ai spune ca ai lasat o femeie „putin" insarcinata. Cu totul altfel stau lucrurile in cazul in care esti impotriva demiterii. Aici incap destule nuante. Poti, bunaoara, fi, in acelasi timp, si impotriva demiterii, ca principiu, dar si impotriva lui Basescu, ca persoana. Cele doua impotriviri nu se bat cap in cap. Sau poti fi de acord cu presedintele in chestiuni punctuale, dar in dezacord in altele.

Personal, nu ma numar printre fanii lui Basescu. Nu sint in favoarea republicii prezidentiale. Ma incapatinez sa cred ca o tensiune, bine reglementata si definita constitutional, intre Presedintie si Parlament este, pentru romani, mai benefica. Nu sint nici in favoarea votului uninominal aplicat fara nuante si nici in favoarea unificarii dreptei, pentru ca ambele ar duce la bipolarizarea scenei politice si, implicit, la consolidarea stingii. Nu sint nici in favoarea unui parlament unicameral. Iar exemplele ar putea continua. Pot insa, in cadrul referendumului, sa-mi expun toate dilemele? Pai nu pot! Referendumul ma obliga sa spun fie „DA", fie „NU". Imi rasuceste, cum s-ar zice, mina la spate. Si atunci, in ciuda obiectiilor mele fata de programul politic al presedintelui, ma vad nevoit sa votez „NU". Pe urma, mai vedem. Macar asa mai exista un „pe urma".

In urma cu multi ani, intr-una dintre primele predici tinute ca proaspat arhiepiscop al (pe atunci) Vadului, Clujului si Feleacului, IPS Anania le-a vorbit credinciosilor despre preotii betivi, afemeiati etc. Cum mai pot ei administra tainele? (Reproduc, de buna seama, din memorie.) „Sa presupunem", a spus Inaltpreasfintitul, „ca te afli in desert, iar singurul izvor trece printr-un cadavru aflat in putrefactie. Ce faci? Bei sau nu bei? Bei, pentru ca de o infectie mai scapi, dar de moarte nu te mai poti trata. Ei bine, un preot pacatos e aidoma acelui cadavru. Apa e curata, iar de putreziciunea preotului se va ingriji Cel de Sus".

Departe de mine gindul de a face comparatii deplasate. Dar cind ti se rasuceste mina la spate, votezi Basescu, ce sa faci? Pe urma, mai vedem.

Alin FUMURESCU este doctorand in stiinte politice la Universitatea din Bloomington, Indiana.