Modificarea Legii referendumului astfel incat seful statului sa poata fi demis cu majoritatea voturilor celor prezenti la urne si decizia emisa de Curtea Constitutionala nasc, in continuare, interpretari legate de valabilitatea referendumului. Ioana
Modificarea Legii referendumului astfel incat seful statului sa poata fi demis cu majoritatea voturilor celor prezenti la urne si decizia emisa de Curtea Constitutionala nasc, in continuare, interpretari legate de valabilitatea referendumului. Ioana Avadani (foto), directorul Centrului pentru Jurnalism Independent, sustine, pe blog-ul personal, ca noile prevederi "intind o capcana pe care, in iuresul comentariilor politice, am putea s-o trecem cu vederea".
Concret, Avadani apreciaza ca, din forma modificata a Legii rezulta ca numai demiterea se aproba cu majoritatea voturilor exprimate, intrucat numai aici opereaza derogarea de la conditia de valabilitate.
Iata rationamentul sau: "In cazul in care se voteaza majoritar pentru demitere, referendumul este valabil indiferent de prezenta la vot. In schimb, daca se voteaza impotriva demiterii si nu se prezinta peste 50% la vot, referendumul nu mai e valabil".
Aceasta ipoteza a constatarii ne-valabilitatii referendumului - in cazul in care voturile impotriva demiterii lui Basescu sunt mai numeroase decat cele exprimate in favoarea debarcarii, insa pragul necesar validarii nu este atins - pare demontata chiar de judecatorii Curtii.
Astfel, in decizia emisa, Curtea constata ca "referendumul organizat pentru demiterea Presedintelui Romaniei reprezinta un act unic de manifestare a vointei populare, care nu poate fi repetat in cadrul aceleiasi proceduri, indiferent de rezultatul sau".
Precizarea, menita sa risipeasca scenariile gen "suspendat la nesfarsit", "repetarea referendumului", este considerata utila inclusiv de judecatorul Gabor Kozsokar - singurul care a exprimat opinie concurenta.
In plus, tot in decizia Curtii, scrie negru pe alb: "In conditiile noii reglementari privitoare la demiterea presedintelui Romaniei, valabilitatea referendumului nu mai este conditionata de participarea majoritatii persoanelor inscrise pe listele electorale".


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.