Consiliul Suprem de Aparare a Tarii, condus de cuplul Vacaroiu-Tariceanu, ar putea decide retragerea din Irak.

Prima reuniune a CSAT in noua formula - fara Traian Basescu, dar cu o majoritate covirsitoare a ministrilor PNL - va avea loc joi. Sedinta CSAT va fi condusa, in premiera, de presedintele interimar al tarii, Nicolae Vacaroiu, care devine, astfel, si presedinte in exercitiu al Consiliului. Conform unor surse din Guvern, Vacaroiu si Tariceanu ar fi decis, inca de la intrevederea de joia trecuta, de la Senat, ca la sedinta CSAT din aceasta saptamina sa demareze procedurile de retragere a trupelor romane din Irak.

O alta tema a sedintei CSAT o va reprezenta, conform acelorasi surse, avizarea legilor sigurantei nationale in formula dorita de guvernul Tariceanu. Este acea varianta prin care presedintelui tarii i se iau o serie de atributii din domeniul sigurantei nationale. Conform variantei Executivului, CSAT ar putea trece de la Palatul Cotroceni la Palatul Victoria.

Inaintea preconizatei sedinte a CSAT, Nicolae Vacaroiu a avut ieri o „intilnire de lucru" cu ambasadorul SUA la Bucuresti, Nicholas Taubman, conform Administratiei Prezidentiale. Presedintele interimar „a dat asigurari ca Romania nu va adopta un eventual calendar al retragerii militarilor romani din Irak fara consultari prealabile cu SUA".