Exasperat de ilegalitatile comise de edilul orasului de la Dunare, un grup de consilieri locali s-a adresat cu un memoriu prefectului de Teleorman, Ionel Izina, in vara anului trecut. Cum acesta nu s-a sinchisit nici macar sa le dea vreun raspuns,
Exasperat de ilegalitatile comise de edilul orasului de la Dunare, un grup de consilieri locali s-a adresat cu un memoriu prefectului de Teleorman, Ionel Izina, in vara anului trecut. Cum acesta nu s-a sinchisit nici macar sa le dea vreun raspuns, consilierii s-au plans ex-ministrului Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, care a adoptat aceeasi atitudine complice. Ultimele ispravi ale lui Petre Parvu, manuit din umbra de magnatul Ioan Niculae, sunt dezafectarea unui pod peste raul Pasarea, cu vinderea metalului la fier vechi si scoaterea la vanzare a unei suprafete de 27 ha apartinand municipalitatii. Acest teren se intentioneaza a fi vandut cumatrului, la un pret de sub un euro metrul patrat.
Primarul Parvu, aflat la al doilea mandat gratie ajutorului acordat de cumatrul sau, Ioan Niculae, este sprijinit in activitate de secretarul institutiei si cativa consilieri locali ai PSD, cointeresati de controversatul om de afaceri. Din lista abuzurilor si ilegalitatilor comise de-a lungul timpului, ne vom opri doar asupra catorva. Primarul n-a prezentat niciodata Consiliului local (CL) informari cu privire la ducerea la indeplinire a hotararilor acestui organism obstesc. De asemenea, a efectuat numeroase calatorii in Belgia, Olanda, Italia si Bulgaria, impreuna cu delegati alesi pe spranceana, fara sa prezinte vreun beneficiu care s-ar fi obtinut. Potrivit consilierilor locali care il contesta, Parvu organizeaza sporadic, din proprie initiativa, activitati culturale, sociale, sportive si de caritate, cu ignorarea CL si cheltuind bani publici dupa bunul plac. De doi ani, in centrul orasului troneaza un panou imens cu chipul lui Petre Parvu, pe care sunt trecute meritele pe care acesta si le-a arogat in timpul ultimei campanii electorale.
Protejatul primarului
Edilul sef al Zimnicei "sustine, prin manevre de culise, la SC URBANA SA, o echipa manageriala care, in loc sa aduca venituri primariei - actionar unic -, produce disconfort, pagube, poluare, spatii insalubre si neincredere in autoritatile publice locale", se mai arata in memoriul adresat de cativa consilieri prefectului Ionel Izina. Directorul URBANA, Petre Iliescu, numit in aceasta functie pe criterii politice si neavand studii superioare, este protejatul primarului Parvu. Din acest motiv nu-i da socoteala decat acestuia, ignorand CL al Zimnicei. Ca sa-i rasplateasca activitatea neobosita, edilul sef i-a repartizat lui Iliescu un apartament din fondul locativ de stat, ignorand o cerere similara a unei familii cu trei copii si chiar opozitia consilierilor locali care nu se afla in gasca lui.
Mai rau ca in comunism
Sa traiesti la Zimnicea este o adevarata aventura. Majoritatea celor aproximativ 16.000 de vietuitori ai orasului locuiesc in conditii precare, in circa 6000 de apartamente. Apa calda nu se mai distribuie din 1991, iar caldura centralizata a fost sistata in 2001, la initiativa primarului Parvu, instalat in functie de cumatrul Ioan Niculae, care i-a cununat fiica mai mare. Oamenii se incalzesc cu sobe pe baza de lemne si carbuni. Sobele "pe temei" sunt concepute sa incalzeasca doua camere, iar burlanele ies prin geamuri ori prin gauri practicate in ziduri. Apa este incalzita cu instalatii electrice instant sau cu boilere, iar cei mai saraci dintre localnici se spala la lighean, cu apa incalzita pe aragazul cu butelie. O parte dintre blocurile construite dupa cutremurul din 1997 si nefinalizate au fost cumparate pe nimic de Ioan Niculae. Acestora nu li s-a adus nici o imbunatatire, aratand ca niste schelete hidoase pe harta prafuita a orasului.
Si apa rece este un lux
In mileniul trei si integrati in Uniunea Europeana, locuitorii zimniceni primesc pana si apa rece dupa program, din cauza datoriilor acumulate de Ioan Niculae, pe care magnatul nu are de gand sa le mai plateasca. Acestea se ridica la peste sase miliarde de lei vechi. Au fost perioade cand s-a distribuit apa rece doar cate patru ore pe zi, uneori chiar deloc. Acum, zimnicenii folosesc robinetele intre orele 6,30 - 13,00 si 15,00 - 23,00.
Cu ani in urma, fostul ofiter de Securitate a preluat fabrica de zahar ZEUKMA din localitate, care n-o ducea prea bine cu lichiditatile. Aici a infiintat fabrica de alcool ALCO-ZIM, folosind stocurile de zahar existente. Apoi, ZEUKMA a fost falimentata controlat, Niculae scapand in acest mod de datorii. Nici fabrica de alcool n-a dus-o mai bine. Din cauza unor grave ilegalitati inregistrate in mod repetat, fiscul i-a retras definitiv autorizatia de functionare, dar asta nu inseamna ca magnatul a fost tras in vreun fel la raspundere.
Edilul Parvu vinde tot
La inceputul acestui an, primarul Petre Parvu a pus la cale o noua isprava caracteristica.
Este vorba despre dezafectarea unui pod metalic peste raul Pasarea si vanzarea materialelor recuperabile, vezi Doamne, in vederea reabilitarii si ulterior a intretinerii acestuia. De la inceput trebuie spus faptul ca suprastructura acestui pod - dupa cum a constatat Comisia pentru amenajarea teritoriului si urbanism, realizarea lucrarilor publice etc. - "este in stare foarte buna". In concluzie, comisia s-a opus acestui nou jaf din averea zimnicenilor. Motivatia primarului este ca podul trebuie musai reabilitat, iar din vanzarea fierului vechi se obtin mari economii la bugetul local, respectiv 22.500 lei. Raportat la cele 75 de tone de fier vechi, rezulta un pret de 0,3 lei/kg. Cum majoritatea materialului ce se recupereaza este format din tabla groasa, adevaratul pret al acestuia poate ajunge si la 1 leu/kg. Ceea ce denota ca cumparatorul a facut o buna afacere la Zimnicea, gratie sustinerii primarului si a acolitilor lui. Una peste alta, podul a fost terminat, dar pana la ora actuala nimeni nu s-a ingrijit de reabilitare.
Dupa un scenariu asemanator au fost scoase la licitatie si obiectivele "Statie Captare a apei din Dunare - Cheson si Statie Tratare", la suma de 416.172,1 euro. Este vorba despre o suprafata de 13.365,44 mp imprejmuita cu gard, cladiri pentru personal, anexe si alte imobile, mijloace fixe, bazine de depozitare, conducte si altele. Vanzarea bunurilor mentionate este urmare a unei solicitari a SC URBANA SA, "deoarece costurile pentru asigurarea pazei si intretinerii obiectivelor sunt ridicate, fiind pericol de furturi si devastare in cazul nesupravegherii acestora".
La initiativa primarului Parvu, la aceasta ora se incearca vanzarea unui teren de 27 ha, proprietate privata a orasului Zimnicea, la pretul de sub 1 euro mp, unei firme controlate de magnatul Ioan Niculae. Comisia pentru amenajarea teritoriului si urbanism a dat avize nefavorabile privind aceasta tranzactie paguboasa, in lunile mai, iunie si octombrie anul trecut: "Se respinge proiectul de hotarare - expunerea de motive a primarului Parvu Petre nu este concludenta, iar vanzarea acestei suprafete de teren ce apartine orasului nu este motivata; se incearca insistent instrainarea unui bun secular al cetatenilor orasului, singura avere care a mai ramas nevanduta, avere a urmasilor acestui orasel." In ciuda opozitiei este de asteptat ca edilul sef sa ignore din nou Legea nr. 215, hotarand dupa bunul plac instrainarea terenului cu pricina.
Afaceri de cumetrie
In 1998, Ioan Niculae a cumparat de la municipalitate 8000 mp pe malul Dunarii, unde si-a construit o vila somptuoasa, cu anexele aferente si nenumarate crescatorii de animale.
In schimbul unei redevente simbolice a mai concesionat de la stat, in vecinatate, alte zeci de hectare. Astfel, in mod abuziv, faleza orasului a fost ocupata de adevaratul stapan al Zimnicei, precum si lacurile Dunarica 1 si Dunarica 2. Anul trecut, lacurile Dunarica 1, 2 si 3 au trecut din domeniul public al statului si administrarea Administratiei Nationale Apele Romane in domeniul public al orasului Zimnicea si in admnistrarea CL. Fara a avea vreo aprobare din partea reprezentantilor zimniceni, Niculae se foloseste in continuare de cele doua lacuri, prin grija primarului Petre Parvu care nu-i percepe vreo chirie.
Undeva in apropierea fostei fabrici de zahar, pe care a falimentat-o controlat, Ioan Niculae i-a ridicat si amantei o vila cocheta cu piscina, finisarea acesteia urmand a fi gata pana-n vara. Nicoleta Mariana Toncea (fosta Neacsu), alias "Boticut", este si mana dreapta a magnatului la Zimnicea, conducand SC INTERAGRO SRL, o veritabila capusa a SC INTERAGRO SA. Ea e cea care taie si spanzura in zona, in numele binefacatorului care-i asigura, marinimos, viitorul.
In anul 2005, primarul Parvu a fost cercetat penal pentru o escrocherie cu terenuri, insa cazul a fost musamalizat de anchetatori in mod inexplicabil. Atunci, Primaria Zimnicea i-a cedat lui Ioan Niculae 407 ha de teren, aflate in posesia comunitatii, in schimbul unei suprafete echivalente, dar care nu apartinea fostului ofiter de Securitate. 321 ha din aceasta suprafata era concesionata de la Agentia Domeniilor Statului pendinte de Ministerul Agriculturii. In acest mod, cei doi cumetri au pagubit statul si urbea cu sute de hectare de teren.
Nemultumirile consilierilor
Consilierii locali s-au mai adresat Prefecturii Teleorman, solicitand sprijin, astfel incat primarul Petre Parvu sa justifice cheltuirea unor sume "consistente destinate echipei locale de fotbal si daca aceasta si-a indeplinit obiectivele". De asemenea, "daca poate justifica in vreun fel consumul deosebit de mare de motorina alocat autoturismului de serviciu aflat la dispozitia acestuia, intr-un oras ce poate fi strabatut pe jos de la un capat la altul in cateva minute". Consilierii mai sunt deranjati de faptul ca mari suprafete de izlaz au fost inchiriate in secret unor crescatori de animale, pentru cultivarea de furaje. Niciodata primarul sau compartimentul de specialitate din primarie n-au prezentat vreo lista a acestora si nici veniturile obtinute. La fel, nu se cunoaste "valoarea anuala a piederilor legate de absenta activitatii portuare in folosul comunitatii locale si de ce primarul nu se implica in eficientizarea acesteia".
Inca un fals grosolan
In baza Legii 10/2001, Elena Buzatu a revendicat imobilul din bd. Eroilor nr. 69, in suprafata de 1523,13 mp, ocupat de cladirea spalatoriei chimice. Care spalatorie se afla in folosinta lui Ioan Niculae, prin intermediul SC ASIROM LEASING SA Bucuresti. Prin decizia definitiva si irevocabila a Curtii de Apel Bucuresti, Elenei Buzatu i s-a retrocedat in natura suprafata libera de 668,985 mp si un imobil cu trei camere, pentru restul de 854,145 mp urmand a fi despagubita cu suma de 6238 de euro. Primaria urma sa scoata la licitatie terenul spalatoriei, la pretul de pornire de 219.113.817 lei vechi, astfel incat proprietara sa fie despagubita pentru suprafata de teren neretrocedata. Dar n-a facut-o pana la ora actuala, Niculae ocupand ilegal si abuziv proprietatea, datorita cumetriei cu primarul Parvu. Ba mai mult, Buzatu n-a putut intra nici macar in posesia celor 669 mp, din cauza manevrelor magnatului. Terenul respectiv si imobilul se aflau in folosinta SC ZIMTEX SA, o fabrica de paglici care a fost cumparata peste noapte tot de Niculae, desi titlul de proprietate folosit fusese anulat in justitie, fiindca imobilul (casa si teren) era preluat de stat fara titlu valabil. La scurt timp, oamenii fostului securist au intrat cu buldozerul si au demolat imobilul femeii, sub privirile indiferente ale primarului si cele neputincioase ale Politiei. Pe baza acestui fals grosolan nesanctionat inca de lege, Ioan Niculae a reusit sa intabuleze terenul furat de la Elena Buzatu, cu complicitatea unui notar local.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.