Sub diferite forme, diabetul este o boala pe cat de raspandita, pe atat de perfida. Inaintea descoperirii insulinei si posibilitatii administrarii ei salvatoare, mortalitatea prin diabet survenea prin coma, in faza ei finala. Alaturi de medicamentele
Sub diferite forme, diabetul este o boala pe cat de raspandita, pe atat de perfida. Inaintea descoperirii insulinei si posibilitatii administrarii ei salvatoare, mortalitatea prin diabet survenea prin coma, in faza ei finala. Alaturi de medicamentele de sinteza, in ultimii ani si fitoterapia a inceput sa castige tot mai mult teren. Plantele medicinale si-au dovedit efectele benefice in diabet, cercetarile stiintifice evidentiind o serie de principii bioactive cu rol de protectie si regenerare a celulelor pancreatice secretoare de insulina.
DIABETUL - AFECTIUNE DES INTALNITA
Astazi moartea prin coma diabetica este foarte rara, dar complicatiile acestei boli produsa prin incapacitatea pancreasului de a secreta insulina (celulele secretoare de insulina sunt reprezentate de celulele beta din zona insulara a pancreasului endocrin) sunt redutabile, acestea ducand la grava imbolnavire a arterelor, indeosebi ale inimii si creierului, dar si cele ale rinichiului (bolnavul diabetic putand ajunge la dializa), ale ochilor (retinopatia diabetica urmata de orbire), ale membrelor inferioare (in acest caz putandu-se ajunge la gangrena). Sa nu uitam, diabetul este o afectiune care "indulceste" sangele (prin cresterea anormala a glucozei sanguine) si, totodata, "musca" arterele.
Boala a fost cunoscuta inca din antichitate, savantul din Grecia Antica Areteu din Capadoccia a dat si numele acestei boli: diabesis, nume care inseamna scurgere, topire de tesuturi corporale, doarece la vremea respectiva se credea ca poliuria bolnavului diabetic este expresia topirii tesuturilor, bolnavul respectiv slabind din cauza bolii.
PLANTELE MEDICINALE AYURVEDICE IN DIABET
Plantele medicinale s-au dovedit a fi de o mare valoare si prin prisma conceptiei medicale holiste care considera pacientul in ansamblul sau unitar
O astfel de planta medicinala, originara din India, unde este inclusa de medicina traditionala indiana AYURVEDA in grupul plantelor cu efecte hipoglicemiante, este Momordica chararantia (castravetele amar), specie larg raspandita in India. Fructele si semintele acesteia constiuie o sursa de "insulina vegetala", numita p-insulina, cu structura polipeptidica asemanatoare insulinei umane.
O alta planta, considerata de AYURVEDA o "planta sacra", ale carei extracte din tulpina subterana (rizom) sunt de asemenea sursa unor molecule antidiabetice, este si specia arborescenta Azadirachta indica (Melia azadirachta, Margusa, Neem). Principiile bioactive ale acestei plante exercita si un rol antiinflamator, antiseptic, antibacterial, ceea ce constituie un plus de efect protector pentru bolnavul diabetic care este susceptibil si la alte boli si suferinte pe fondul diabetului care il afecteaza, si stimuland, in unele cazuri, activitatea celulelor beta-pancreatice care au mai pastrat un anume potential fiziologic.
Remediile ayurvedice obtinute din plantele medicinale ce apartin bogatei flore a Indiei, in acest caz fiind vorba de remediul ayurvedic antidiabetic DAITAB, sunt obtinute prin procesarea nedistructiva, netermica, a plantelor, pentru a conserva principiile bioactive si a le pastra valoroasele calitati terapeutice. In numerele urmatoare ale ziarului vom prezenta si alte plante medicinale ayurvedice deosebit de valoroase, cu efecte benefice intr-o gama larga de afectiuni, plante si preparate din plante ce se gasesc si in magazinele de profil sau in farmacii.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.