Cristian Adomnitei planuieste sa-si instaleze in biroul de la Ministerul Educatiei un sistem de supraveghere video a scolilor. "Voi face un proiect, impreuna cu ministrul David (Cristian David, ministrul Administratiei si Internelor - n. red.), care
Cristian Adomnitei planuieste sa-si instaleze in biroul de la Ministerul Educatiei un sistem de supraveghere video a scolilor. "Voi face un proiect, impreuna cu ministrul David (Cristian David, ministrul Administratiei si Internelor - n. red.), care are mai multe componente. Vom amplasa, acolo unde este nevoie, camere de supraveghere, camere de inregistrat pe care eu sa le pot vizualiza si din biroul meu, nu neaparat ca ministru, dar eu mi-as dori sa ajungem la momentul in care un parinte sa poata accesa pe Internet sistemul de luat vederi din liceu, sa-si vada copilul in sala. Acolo ar trebui sa ajungem. Nu mi se pare nefiresc acest lucru sa se intample, si acest lucru va duce la sporirea gradului de securitate in scoli", a declarat el sambata, la Bistrita, intr-o conferinta de presa, informeaza Mediafax.
De acord cu icoanele
Ieri, la Alba Iulia, ministrul a declarat ca este pentru pastrarea icoanelor in institutiile publice de invatamant fiindca religia alaturi de scoala cultiva "sensibilitatea si inima buna intr-un copil", transmite corespondentul Mediafax. Adomnitei a spus ca isi doreste ca toata lumea sa se poata manifesta liber, iar daca comunitatea isi doreste sa aiba icoane in scoli sa poata face acest lucru. Demnitarul a dat exemplul unei camere de rugaciune pe care a vazut-o intr-o universitate din strainatate care era multiconfesionala si putea fi folosita de studentii de diferite religii.
Tichie de Internet
Un alt proiect al noului ministru este conectarea la Internet. "Acum avem 24.500 de unitati scolare din care 13.000 sunt gradinite, unde nu ma grabesc sa duc Internet. Din 11.500 de scoli eu am conectate 3300. Tot restul (investitiilor, n. red.) sunt "tichii de margaritar" daca noi nu ne ocupam sa avem computere in scoli", a spus Adomnitei. In privinta costurilor, ministrul a ridicat din umeri: "Am vrut si eu sa stiu ce-i spun premierului, cat costa, dar nu a fost nimeni capabil sa-mi spuna. Se munceste la asta. In 9 mai, seara, la ora 17.00, am intalnire cu grupul de lucru care va trebui sa-mi prezinte estimarea. (...) Nu ar trebui sa fie scump. Pentru scolile izolate vom aplica proiecte pe fondurile structurale care vin abia din iarna incolo. Eu nu am timp sa astept pana atunci insa, si pentru prima etapa din acest an vom veni cu bani de la buget ca sa conectam aceste scoli. In paralel, va trebui sa le dotam cu computere".
Descentralizarea e doar simulata
"Voi trimite reprezentanti din minister sa lucreze in scolile din Harghita, pentru a simula descentralizarea. In functie de raportul acestora, voi decide daca sistemul descentralizat va fi sau nu aplicat in Romania. (...) Sunt cutremurat de lejeritatea cu care ministerul a tratat problema. Acest lucru trebuia facut in trei judete, Harghita, Iasi si Dolj. Nu s-a facut absolut nimic, si eu ajungeam in vara, imi faceam treaba mea de ministru - adica sa negociez legile cu sindicatele, ma duceam la parlamentari sa-i invit sa faca ore suplimentare, ca sa aprobe legile in toamna, si-i convingeam si pe ei - apoi ajungeam, poate, la 30 noiembrie, sa aduc un cadru legislativ privind descentralizarea, prin care nu stiam daca aduc o mare nenorocire sau o trambulina spre progres", a mai spus Adomnitei. Trecand peste semnificatia termenului "simulare" (prefacatorie, falsificare - sursa: DEX), iata planul ministrului: "La simulare vor participa toti cei 50 de directori de scoli, inspectorii scolari cu descentralizarea, inspectorii generali, 15 angajati din minister care se ocupa de unitatea de politici publice, de la buget-finante si, nu in ultimul rand, 50 de contabili. Pe acestia din urma eu ii scot din sistem si ii trimit in cele 50 de scoli ca, pana la 15 iunie, sa se roage de directori si sa o ia de la capat. Sa-i intrebe: cum ar fi cheltuit directorii banii daca i-ar fi avut in cutiuta lui si pe baza deciziilor Consiliului de Administratie si ale lui ca manager? Pot testa o formula, pot testa doua - nu ma costa decat o pagina in plus. Acei contabili vor sta acolo opt ore pe zi sa faca acest studiu, iar la 15 iunie vom avea rezultatele preliminare, la 1 iulie raportul final, astfel incat atunci cand eu ma inchid in munti cu sindicatele sa facem legea, sa vedem ce aducem in Romania. Am sentimentul ferm ca trecem pe langa un mare pericol". Adomnitei vrea ca noul pachet legislativ pentru educatie sa fie gata pana la sfarsitul lui noiembrie - cand, probabil, va reveni din munti, cu picioarele pe pamant.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.