Garda Financiara a sesizat Tribunalul si Oficiul pentru Combaterea Spalarii Banilor in cazul operatorului aerian Mia Airlines dupa ce in urma unui control a descoperit o frauda de peste 8.075.187 lei (peste 2,4 milioane de euro).
<


Garda Financiara a sesizat Tribunalul si Oficiul pentru Combaterea Spalarii Banilor in cazul operatorului aerian Mia Airlines dupa ce in urma unui control a descoperit o frauda de peste 8.075.187 lei (peste 2,4 milioane de euro).



Comisarii au constatat ca firma respectiva, avind drept asociat un cetatean libanez, impreuna cu un grup de firme inmatriculate in Liban, reprezentate de aceeasi persoana, a derulat un numar semnificativ de activitati in domeniul aeroportuar, fara sa inregistreze in evidentele contabile o parte importanta din veniturile realizate. Singurul operator care indeplineste conditiile de mai sus este Mia Airlines.

Astfel, fata de numarul de zboruri efectuate, conform evidentelor Aeroportului Baneasa, in 865 de cazuri nu au fost identificate facturile aferente (valoarea curselor aeriene neevidentiate a fost de 19,7 milioane de lei, estimare efectuata in baza aprovizionarilor cu carburant), generind un prejudiciu aferent impozitului pe profit de 3,1 milioane de lei.

Un alt aspect care a atras atentia comisarilor a fost cel al modului de plata si calcul al impozitului pe salariile personalului navigant. In timp ce statele de plata, in baza carora este calculat impozitul, reflectau un salariu mediu de 370 de lei, au fost gasite liste de plata a diurnelor, semnate de personal, neevidentiate contabil, pentru venituri medii lunare de 3.000 - 4.000 de euro per membru navigant. Aceasta practica a condus la fraudarea bugetului de stat (in perioada 2004-2006) cu 1.390.000 de dolari, adica 3.800.000 de lei, spune Garda.

Compania face si operatiuni de dezmembrare a aparatelor. Acestea nu au putut fi identificate la societatile prestatoare, contractele prezentate in acest sens nefiind recunoscute de prestatori.

Garda a stabilit ca subansamblele au fost comercializate catre terti, fara facturarea acestora, dezmembrarea aeronavelor fiind operata numai in contabilitatea firmei verificate. Comisarii au stabilit impozitul pe profit datorat din vinzarea subansamblelor de aviatie la peste 1.100.000 de lei.

In urma acestor descoperiri, Garda a sesizat Parchetul de pe linga Tribunalul Bucuresti, si chiar Oficiul National pentru Combaterea Spalarii Banilor. Reprezentantii companiei au refuzat sa faca vreun comentariu.

In decembrie anul trecut, firma a intrat in atentia opiniei publice in urma unui incident petrecut pe pista Aeroportului Baneasa. Un avion BAC 1 - 11 al companiei a luat foc. Incidentul s-a produs in timp ce avionul executa o manevra in apropierea hangarelor, pregatindu-se pentru decolare.Numele companiei a mai aparut intr-un scandal legat de dezmembrarea unor avioane implicate in traficul international de arme.

Compania este specializata in zboruri de lux pe aproape toate rutele internationale. Flota ei este formata din avioane BAC 1-11 si Falcon 900B.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.