In Romania nu exista inca, din pacate, un cadru legal sau o cutuma, care fie sa oblige, fie sa indemne ca intre actionarii unei forme media si conducerea editoriala sa se incheie un contract ce sa le asigure ziaristilor libertate de exprimare. Aceasta a fost singura idee care s-ar putea desprinde cu greu din productia mamut, cu 16 invitati si peste doua ore de emisie, organizata miercuri seara de Realitatea TV in colaborare si la sugestia postului olandez Radio Netherlands WorldWide, "Puterea la puterea a patra". Emisiunea, mediata de Robert Turcescu sI Liviu Mihaiu, promitea o incursiune in lumea mogulilor pe calea marturisirilor facute chiar de patronii trusturilor media din tara noastra. Insa miza ei a fost fisurata de la inceput, cind organizatorii au aflat ca patru din cei mai importanti proprietari de media au ocolit sansa de se afla in platou, fie si prin intermediul telefonului: Dan Voiculescu, proprietarul Trustului Intact, Adrian Sirbu, de la Media Pro si PubliMedia, Dinu Patriciu, proprietarul cotidianului Adevarul, Dan Adamescu, proprietarul "Romaniei Libere". A intervenit de la Viena Sorin Ovidiu Vintu. Platoul a fost compartimentat dupa patru canapele: categoria "mogulasi" i-a cuprins pe Radu Mazare, Dan Diaconescu, Silviu Prigoana, iI deputata Raluca Turcan, fosta presedinta a comisiei mass media din Camera Deputatilor. Canapeaua oamenilor politici - Cristian Diaconescu, PSD, Adriean Videanu, PD, Teodor Stolojan, PLD, si Crin Antonescu, PNL, Cozmin Gusa, PIN, Codrut Seres, PC. Canapeaua sociatatii civile, Mircea Toma, Ioana Avadanei, Victor Alistar si Sorin Ionita, si locul de sedere al ziaristilor, Cornel Nistorescu, Emil Hurezeanu, Catalin Tolontan si Razvan Ionescu.

Radu Mazare a fost de parere ca independenta presei nu este valabila nici in Romania , nici in restul lumii, in vreme ce Razvan Ionescu, redactorul sef de la "Evenimentul zilei" a deplins tendinta unor politicieni de a cumunica direct cu patronii de presa, nu cu ziaristii.

Redactorul sef de la gazeta Sporturilor, Catalin Tolontan, a declarat ca indepnedenta presei este girata tocmai de profit. Silviu Prigoana a considerat ca, atit timp cit presa este commerciala, nu se poate vorbi fe indepsendenta. "Presa independenta ar trebui sa faca televiziunea publica".

Presedintele executiv PD, Adriean Videanu, a declarat ca nu vede o influenta a lui Adrian Sarbu in politica editoriala a postului Pro TV, nici o influenta a lui Sorin Ovidiu Vantu la Realitatea TV, dar ca influenta lui Dan Voiculescu se observa la posturile TV detinute de fiicele sale. "Este evident ca Dan Voiculescu intervine, atata timp cat pe organele lui de presa se prezinta partidul lui politic", a spus Adriean Videanu.

Sorin Ovidiu Vintu si-a inceput discursul cu o definitie proprie a termenului de mogul: " Mogulul este cel care detine un trust de presa sI nu ii este pe plac presedintelui Basescu" . Vintu a declarat ca in presa lucreaza jurnalisti cu antipatii si simpatii si ca accepta ca ei sa isi manifeste aceste preferinte in activitatea lor profesionala.

"In presa lucreaza jurnalisti. Acesti jurnalisti sunt oameni cu simpatii si antipatii. E problema lor personala. Faptul ca accept sa isi manifeste simpatiile si antipatiile in trustul meu, face parte dintr-un tip de principiu care imi apartine. Acesta este motivul pentru care Realitatea s-a transformat intr-o platforma de dezbatere. Oricine are ceva de spus este invitat sa spuna, chiar daca, in nenumarate cazuri, am fost subiectul unor dezbateri negative", a replicat Sorin Ovidiu Vantu la acuzatiile presedintelui PIN, Cosmin Gusa, care a afirmat ca Realitatea TV are simpatii pro-Basescu.

In editia de miine puteti citi o relatare pe larg din culisele emisiunii.