Din cauza autoritatilor locale, unul dintre cei mai importanti producatori mondiali de subansambluri auto a renuntat la o investitie de 15 milioane de euro in Romania.

Compania germana Brose Fahrzeugteile, unul din cei mai importanti producatori de sisteme pentru usi, ferestre si scaune pentru autovehicule, a decis sa-si mute investitia de 15 milioane de euro prevazuta pentru ridicarea unei fabrici din Arad in Slovacia. Motivul? Autoritatile locale nu au reusit sa asigure o suprafata suficienta de teren pentru derularea proiectului pe care nemtii doreau sa-l demareze. Mai precis, Primaria Arad a pus la dispozitia companiei germane o suprafata de teren in Zona Industriala Arad Sud, revendicata de fostii proprietari. „Autoritatile locale au promovat aceasta zona industriala desi stiau ca terenul pe care era amplasat parcul era revendicat in instanta de proprietari, mizind pe faptul ca ar putea cistiga repede procesul. Proiectul era definitivat pina la nivelul delimitarii parcelelor, al realizarii proiectelor de fabrici, fiind date chiar si nume stradutelor din complex", au declarat, pentru MEDIAFAX, surse din cadrul administratiei locale Arad. Potrivit acestora, nemtii de la Brose erau extrem de interesati sa investeasca in Arad, fiind dispusi sa renunte chiar si la unele facilitati pentru a-si putea duce pina la capat proiectul.

Brose nu este primul investitor german care a avut probleme cu terenul respectiv. Un alt producator de componente auto, Webasto, care viza acelasi teren pentru construirea unei fabrici, a ales sa-si realizeze proiectul in Zimandu Nou, o localitate de linga Arad. Webasto intentioneaza sa initieze acolo, intr-o prima etapa, o investitie de zece milioane de euro.

Brose Fahrzeugteile si Webasto au negociat anul trecut cu Primaria Arad un proiect de circa 40 de milioane de euro in Zona Industriala Arad Sud, unde intentionau sa construiasca o fabrica de sisteme de inchidere pentru geamuri si componente auto. Cele doua firme voiau sa achizitioneze un teren de peste 50 de hectare pentru construirea unei fabrici pentru productia de sisteme de inchidere pentru geamuri si parasolare auto, dar si pentru dezvoltarea unui departament de cercetare-dezvoltare.