Oficiali din Ministerul Justitiei resping ideea unui sistem judiciar privat, cu judecatori care sa nu fie platiti de la buget, avansata ieri de Dinu Patriciu in „Cotidianul".

Dinu Patriciu a declarat ieri ca isi doreste un sistem cu „judecatori alesi, care sint platiti nu de catre stat, ci din veniturile rezultate din ceea ce judeca, (…) un judecator ales ale carui venituri provin din taxele judiciare platite de justitiabili".

Ministrul Justitiei, Tudor Chiuariu, si-a exprimat dezacordul. „Ceea ce imi doresc si am propus este o justitie publica, independenta, eficienta si accesibila", a declarat Chiuariu pentru Realitatea TV. El a completat ca nu exista, in nici o tara din lume, un asemenea sistem. Ministrul Tudor Chiuariu a adaugat ca ideea nu este imbratisata de PNL, partidul caruia i-a revenit acest portofoliu dupa eliminarea PD.

Judecatorul Cristi Danilet, consilier al ministrului Justitiei, spune, la rindul sau, ca exista si in Romania o forma de justitie privata, dar care nu se poate extinde la nivelul intregului sistem. Este vorba de „arbitraj, in care partile se inteleg sa plateasca arbitri (profesori de drept, avocati etc.), iar hotarirea acestora este executorie, chiar daca nu trece prin instanta. In general, metoda este folosita in cazuri de conflicte comerciale, cind ambele parti economisesc timp si bani", a declarat consilierul Cristi Danilet.

Cazul american: judecatorii sint alesi Cristi Danilet a amintit cazul american, in care, la nivel de stat, judecatorii sint alesi de comunitate, asemenea consilierilor locali. „In acest caz, judecatorii trebuie sa intre in campanie electorala, deci nu prevaleaza competenta lor, ci puterea de seductie". „Sistemul este criticat chiar de catre Comitetul pentru Drepturile Omului din cadrul ONU, care a recomandat ca „sistemul de numire a judecatorilor sa fie bazat pe merite, de catre un organism independent". Cit despre autofinantare, nici nu poate fi vorba, pentru ca intra in contradictie cu ideea de liber acces la justitie, considera magistratul.