Ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, cauta solutii pentru diminuarea deficitului comercial, una dintre variante fiind promovarea investitiilor romanesti in China, in mai multe domenii, printre care agricultura si energia, transmit
Ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, cauta solutii pentru diminuarea deficitului comercial, una dintre variante fiind promovarea investitiilor romanesti in China, in mai multe domenii, printre care agricultura si energia, transmite Mediafax.
"Din punct de vedere strategic, pentru noi este important sa sustinem implicarea investitiilor romanesti in China, pentru ca asta ar fi formula cea mai buna pentru a patrunde pe piata chineza, dat fiind ca din alte considerente este greu sa-i concurezi pe chinezi, mai ales la ei acasa", a declarat Vosganian.
Pentru diminurea deficitului comercial, ministrul a mentionat ca actioneaza pe mai multe linii, una dintre ele fiind promovarea investitiilor in China, unde ar putea fi realizate proiecte in zone diferite, de la agricultura la energie.
O alta solutie identificata de Vosganian pentru reducerea deficitului comercial consta in diminuarea balantei dintre importuri si exporturi in relatia cu Rusia. "Cu Federatia Rusa si cu China am avut anul trecut un deficit de 5,5 miliarde de euro si nu sunt semne ca s-ar micsora in 2007", a spus Vosganian.
Deficit in crestere
Referitor la deficitul provenit din legaturile comerciale cu tarile din Uniunea Europeana, ministrul Economiei a mentionat ca are in vedere doua modalitati pentru reducerea balantei dintre importuri si exporturi. "Una este pe cale naturala, o data cu rastrangerea lohn-ului, care, desi este export, este unul inlantuit, pentru ca presupune si import", a spus Vosganian. El a precizat ca cea de-a doua solutie consta in cresterea investitiilor europene in tehnolgie.
Anul trecut, deficitul comercial al Romaniei s-a majorat cu 44,4%, la 14,89 miliarde de euro, comparativ cu 10,31 miliarde de euro in anul 2005. In primele doua luni ale acestui an, ritmul de crestere a deficitului comercial s-a accelerat la 83,3% fata de intervalul similar din 2006, astfel ca soldul negativ al balantei comerciale a ajuns, potrivit datelor Institutului National de Statistica, la 2,56 miliarde euro. (G.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.