Directia Nationala Anticoruptie a blocat toate dosarele lui Traian Basescu. Este vorba de dosarele "Casa din Mihaileanu", "Flota" dar si de "Dosarul Privighetorilor", privind achizitionarea unui teren. Din 2005 si pana azi, procurorul Daniel Morar a
Directia Nationala Anticoruptie a blocat toate dosarele lui Traian Basescu. Este vorba de dosarele "Casa din Mihaileanu", "Flota" dar si de "Dosarul Privighetorilor", privind achizitionarea unui teren. Din 2005 si pana azi, procurorul Daniel Morar a pretextat ca seful statului nu poate fi cercetat decat pentru infractiunea de "inalta tradare" (infractiune inexistenta in Codul penal). Asta, in pofida prevederilor Constitutiei, care stipuleaza - asa cum ZIUA a demonstrat in numerele trecute - ca seful statului are acelasi tip de imunitate cu cea a deputatilor si senatorilor - adica doar pentru declaratiile politice exprimate in timpul mandatului. Mai mult, faptele de care este acuzat Basescu sunt anterioare mandatului sau de presedinte, iar Morar trebuia sa tina cont de faptul ca imunitatea nu se poate aplica retroactiv.
Daca ZIUA a dezvaluit luna trecuta, in mai multe randuri, modul in care "Dosarul Flota" este dosit de Morar si nereturnat instantei supreme tocmai din decembrie 2005, azi publicam jongleriile locative ale lui Basescu in frunte cu dosarul "Casa din Mihaileanu". Dosar pe care DNA nu vrea sa-l instrumenteze nici macar in faza actelor premergatoare, de cand Morar a fost numit seful institutiei de acelasi Basescu.
Pomana publica
Fondurile locative de stat au avut intotdeauna menirea de a servi nevoilor populatiei defavorizate. In sensul ca locuintele administrate de aceste fonduri sa fie repartizate persoanelor cu posibilitati financiare limitate pentru a dobandi o locuinta, care sunt plecate temporar din localitatea de domiciliu pentru a ocupa o functie importanta sau care, chiriasi fiind in anumite conditii, opteaza pentru achizitionarea locuintei detinute. Desi n-a fost un sarantoc, ba chiar se lauda pe la televiziuni ca pe el l-a prins Revolutia cu un autoturism Audi si suma de 60.000 de dolari (suma suficienta sa-ti cumperi cinci - sapte apartamente de lux in primii ani de dupa Revolutie), Traian Basescu a profitat la greu de pe urma banului public. A preferat sa fie continuu chirias in imobile rezidentiale, pentru care platea chirii simbolice la stat, in vreme ce imensele sume de bani agonisite le tinea "la ciorap" sau in conturi bancare. A fost secretar de stat si ministru in cateva randuri, a fost de asemenea primar general, a derulat afaceri importante prin firmele sale, a avut si fabrica de inghetata, dar cu toate acestea nu a inteles sa-si cumpere o locuinta personala, asa cum ar fi procedat orice om cu respect fata de averea publica. Basescu a preferat sa paraziteze sistemul locuintelor de stat motivand ca legea ii da dreptul la locuinte de serviciu sau de protocol.
Traseism politico-locativ
Traseul locativ al lui Basescu vorbeste de la sine despre naravul acestuia de a sta in casele altora, desi avea conturile doldora de dolari. Conform unor surse avizate, marinarul Basescu a plecat dintr-un apartament de patru camere din Constanta (care i-a fost repartizat la 10 ianuarie 1980 din fondul locativ de stat si pe care l-a cumparat prin contractul nr. 1415, din16 mai 1992). Dupa decembrie 1989 a ajuns in Bucuresti, fiind numit mai intai subsecretar de stat la Ministerul Transporturilor, in 1990, pentru ca in aprilie 1991 sa fie numit ministru al Transporturilor in Guvernul Petre Roman. I s-a repartizat un apartament in strada Argentina nr. 2 (Piata Victoriei) din fondurile Primariei Capitalei, pus la dispozitia Ministerului Transporturilor. A renuntat repede la aceasta locuinta de serviciu, in august 1991 cand, cu aprobarea lui Petre Roman, i s-a pus la dispozitie un imobil de lux in B-dul Aviatorilor nr. 57. Contractul de inchiriere nr. 60165 din 28 august 1991 a fost incheiat cu ICRAL Herastrau. In 1997, cand proprietarii si-au revendicat imobilul, ministrul Basescu a primit imediat un apartament de lux de la RA APPS, in B-dul Maresal Prezan nr. 4 (cu vedere spre Arcul de Triumf). Contractul de inchiriere i-a expirat in 2000, dar imediat i-a fost prelungit pana in martie 2003. In 2000, Basescu a devenit primar general al Capitalei.
Edilul Basescu neavand, chipurile, bani sa-si cumpere o casa, a fost depistat de presa ca si-a cumparat, in 2000, un teren rezidential de 3700 m.p. in Bucuresti, pe Aleea Privighetorilor, cu suma de 1,4 miliarde lei - echivalentul a circa 50.000 dolari (un pret de sase - sapte ori mai mic decat cel practicat pe atunci in zona). Intamplator sau nu, terenul era invecinat cu un altul apartinand prietenului lui Basescu - multi-miliardarul Costel Casuneanu (unul dintre "regii asfaltului" de la care Basescu a cumparat si un Mercedes la pretul declarat de 13.000 dolari) vesnic abonat la marile lucrari de constructii de sosele si drumuri nationale. Acest teren avea sa fie vandut la 14 octombrie 2002 cu suma de 12 miliarde de lei vechi (echivalentul a 360.000 dolari - un pret de noua ori mai mare decat cel de achizitie) unei femei din Oituz, localitatea de resedinta a amicului Casuneanu. Cu banii din aceasta afacere, Basescu si-a cumparat, in octombrie 2002, vila din Baneasa, pe soseaua Bucuresti - Ploiesti nr. 137 (pret declarat: 280.000 dolari), vila pe care a donat-o dupa cateva saptamani fiicei sale mai mari, Ioana. (Razvan SAVALIUC)
Potlogaria din Mihaileanu
Basescu a avut contract de inchiriere la imobilul din B-dul Maresal Prezan nr. 4 pana in ianuarie 2003. Dar sunt indicii ca a locuit la aceasta adresa si in continuare. Cu toate acestea, desi era chirias pe Prezan, la data de 14 august 2002, primarul Basescu devine brusc chirias si pe un apartament rezidential ultra-spatios, de 369 mp (cinci camere, garaj si terase) pe str. Stefan Mihaleanu nr. 2, locuinta alocata de Administratia Fondului Imobiliar din subordinea Primariei Capitalei.
La 3 octombrie 2002, Basescu a facut cerere la Primarie pentru a cumpara apartamentul. Cererea a fost inregistrata cu nr. 23.583/03.10.2002. La data de 4 februarie 2003, prin contractul nr. 4948 semnat de sotii Traian si Maria Basescu, pe de o parte, si Luminita Mihutu, director al AFI, pe de cealalta parte, primarul Capitalei de atunci a cumparat luxosul apartament cu suma modica de 680 milioane de lei vechi (circa 20.000 USD). Locuinta a fost cumparata in baza Legii 112/1995, pentru reglementarea situatiei juridice a unor imobile trecute in proprietatea statului. Numai ca Legea 112/1995 interzicea vanzarea locuintelor catre cei care nu aveau calitatea de chiriasi la data intrarii in vigoare a legii (1995). Iar Basescu nu era chirias din 1995, ci din 2002. In plus, Legea 112/1995 interzice vanzarea de imobile celor care au detinut o locuinta proprietate personala. Iar Basescu a avut doua proprietati, apartamentul din Constanta si vila din Baneasa cumparata in 2002. Pana si scurta calitate de chirias a lui Basescu in casa din Stefan Mihaileanu intra sub incidenta legii, intrucat acesta nu mai putea lua vreun imobil cu chirie, cata vreme era proprietar pe vila din Baneasa, dar si chirias in Prezan.
Minciuni pentru intreaga natiune
Prins asupra faptului, Basescu
a prostit intreaga natiune,
prin declaratii proprii, dar si prin
comunicate emise de Administratia Prezidentiala, cum ca el
ar fi achizitionat casa
din Mihaileanu in baza Legii 10/2001.
Alta minciuna grosolana, intrucat in actul de vanzare-cumparare semnat cu AFI este mentionat negru pe alb (vezi facsimil): "Locuinta se vinde in baza Legii 112/1995 la cererea numarul 23.583 din 03.10.2002 depusa de Traian Basescu, care o detine cu contract de inchiriere nr. 2069/14.08.2002". Nici macar aceasta minciuna - desfiintata de actele oficiale - nu-l acopera pe Basescu, intrucat Legea 10/2001 prevedea, de asemenea, ca vanzarea de locuinte nerevendicate de fostii proprietari se poate face numai catre cei care erau chiriasi la data intrarii in vigoare a Legii 112/91995, caz in care Basescu nu se incadra.
O alta minciuna a lui Basescu a fost ca va renunta la acest apartament. In comunicatul Administratiei Prezidentiale din 13.02.2005, se anunta ca Basescu "a decis sa solicite AFI anularea contractului de vanzare-cumparare", in semn de "respect fata de opinia publica". Ulterior, nu s-a mai prezentat opiniei publice dovada renuntarii la acest contract, existand indicii ca Basescu a pastrat in continuare locuinta.
Musamalizare la DNA
Scandalul casei din Mihaileanu ar fi trebuit sa formeze un nou dosar penal pe numele lui Basescu. Procurorii DNA, care se dau zmei cu coruptii de rand, s-au facut ca ploua si au refuzat sa se autosesizeze. Asa se face ca dosarul "Casa din Mihaileanu", atentie, nu exista constituit la DNA nici macar in faza actelor premergatoare! La finele lui 2005, cand scandalul "Casa din Mihaileanu" a izbucnit in presa, procurorul-sef Daniel Morar a dat publicitatii precizarea nr. 677/30.11.2005, in care mentiona urmatoarele: "Dosarul cunoscut sub numele de Casa din Mihaileanu nu a facut obiectul nici unei cauze instrumentate de procurorii anticoruptie. La DNA a fost inregistrat un dosar referitor la achizitionarea unui teren de catre actualul presedinte al Romaniei, dl. Traian Basescu, dosar inchis in luna aprilie 2005. Cu privire la acest ultim dosar, procurorul sef al DNA, dl. Daniel Morar, a precizat pozitia sa de principiu, in sensul ca, potrivit prevederilor constitutionale referitoare la imunitatea si punerea sub acuzare a presedintelui Romaniei, acesta nu poate fi cercetat decat pentru inalta tradare".
DNA tine la "fereala" si "dosarul Privighetorilor" inchis in luna aprilie 2005 (in timpul lui Ioan Amarie) privitor la achizitionarea terenului de 3700 m.p. de catre Basescu, la pretul preferential mai sus aratat, vandut ulterior cu un profit de noua ori mai mare. Surse avizate ne-au informat ca inchiderea acestui dosar in aprilie 2005 s-a facut prin rezolutie de neincepere a urmaririi penale. Prin urmare, in pofida asa-zisei imunitati, s-a putut constitui si cerceta un dosar pana sa vina Morar la DNA in august 2005, insa pentru "Casa din Mihaileanu" n-a mai fost posibil. Deoarece, Morar - numit sef la DNA chiar de catre Basescu - "a precizat pozitia sa de principiu" cum ca seful statului nu poate fi urmarit penal. Iata cum "o pozitie de principiu" bate prevederile constitutionale referitoare la imunitatea prezindentiala, care este doar pentru declaratii politice in timpul mandatului. Nu si pentru fapte anterioare.
Moralistul da lectii
Traian Basescu si-a construit aura de politician care se lupta cu coruptia si pe exemple de escrocherii imobiliare ale altora. La sedintele din trecut ale CSM, nu a ratat ocazia sa o puna la punct pe fosta presedinta a Tribunalului Bucuresti, Maria Huza, pentru faptul ca si-a tras o casa de la primarie, desi avea o alta. Cel mai mediatizat exemplu l-a dat insa Basescu cu fostul presedinte al Curtii Constitutionale, Lucian Mihai, pe care l-a deferit Parchetului, prin plangere penala, pentru ca a obtinut un apartament de lux de la Primaria Capitalei, pe care l-a subinchiriat spre a obtine foloase personale, desi avea o alta locuinta cu mult mai luxoasa. Basescu a "maturat" cu Lucian Mihai prin presa si nu a incetat pana ce nu i-a luat acestuia casa, agitand in fata ziaristilor cheile apartamentului pe care fostul presedinte al Curtii Constitutionale a fost nevoit sa il predea.
Resedinta oficiala de la Vila "Lac 3"
Ca si cand nu ii erau suficiente casele dobandite, Basescu a beneficiat si de avantajele locative ale functiei de sef al statului, primind de la RA APPS, in baza HG 963/2005, o vila cu titlul de resedinta oficiala. Vila "Lac 3" este situata pe malul Lacului Floreasca, in str. Turgheniev nr. 22 - 24 si este fosta proprietate a nomenclaturistului Stefan Voitec, fostul presedinte al Marii Adunari Nationale.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.