Termenul a fost relansat in limbajul curent de catre presedintele Traian Basescu si a capatat repede conotatiile unei vorbiri de cartier, fiind receptat ca o adevarata injuratura la adresa rivalilor sai din politica. Daca il intrebi pe nea Gheorghe c
Termenul a fost relansat in limbajul curent de catre presedintele Traian Basescu si a capatat repede conotatiile unei vorbiri de cartier, fiind receptat ca o adevarata injuratura la adresa rivalilor sai din politica. Daca il intrebi pe nea Gheorghe ce este un oligarh, iti va spune ca e unul ca Dinu Patriciu, Dan Voiculescu sau Sorin Ovidiu Vantu, adica oameni cu bani multi, dar, pentru el, nu e mare scofala ca, pe buza santului, intr-o discutie cu vecinul, cuvintele o mai iau razna si se incarca de sensuri straine, departandu-se, in acest fel, de semnificatiile cunoscute. Grav este ca acest termen este folosit, la fel de aiurea, de catre politicieni si gazetari, in discursuri care pot fi preluate de presa straina si dus in lumea care stie semnificatia adevarata a acestuia, iar consecintele pot arunca tara in situatii extrem de complicate.
Dictionarul explicativ al limbii romane spune ca oligarhul este un derivat regresiv din oligarhie, care este definita ca "forma de conducere a statului, in care puterea politica si economica este detinuta de un numar restrans de persoane" (DEX, Univers enciclopedic, ed. 2, 1996, sub egida Academiei Romane si a Institutului de Lingvistica "Iorgu Iordan", p. 717). Cuvantul vine din limba greaca, oligos insemnand putin, iar arche - putere. Chiar din Republica lui Platon, stim ca oligarhia este una dintre oranduirile sociale, alta decat democratia! Cand, intr-un discurs oficial, presedintele tarii spune ca Romania este condusa de oligarhie, oare ce spun cancelariile europene, care au legitimat tara noastra ca fiind o democratie consolidata, iesita recent de sub tirania unui regim autoritar? Nu vor spune ele ca in tara noastra a intervenit un derapaj politic care a inlaturat democratia? Politicienii din tarile cu democratii stabile, spre deosebire de ai nostri, stiu ca democratia nu este acelasi lucru ca oligarhia, acest fel de oranduire fiind legitimat astazi in tari care nu ar putea face parte niciodata din grupul societatilor democratice! A spune ca in Romania de acum este oligarhie, inseamna acelasi lucru cu a spune ca nu este democratie!
Inconjurat de atatia filosofi din elita intelectuala, lui Traian Basescu ar fi trebuit sa i se atraga atentia ca, macar in aparitiile oficiale, sa fie foarte atent la folosirea unui limbaj exact. Pana si comunistii erau mai atenti la cuvinte. Si ei vorbeau de oligarhie, identificand aceasta societate cu imperialismul capitalist! Iata cum era definita oligarhia in Dictionarul de neologisme din 1978: "1. guvernare, conducere in care puterea este exercitata numai de un mic numar de persoane sau de familii; oligocratie. Stat cu o asemenea forma de guvernamant. 2. dominatia politica si economica a unui grup de imperialisti reprezentanti ai marelui capital monopolist; grup imperialist care exercita dominatia politico-economica". Asta vrea presedintele sa transmita Uniunii Europene, ca imperialistii au pus iarasi mana pe tarisoara noastra? Speram ca oligarhia de care, in ultima vreme, vorbeste atat de des presedintele tarii sa nu fie decat o reminiscenta a limbajului de lemn din vremea cand era comunist cu acte in regula. Daca tot crede ca suspendarea se datoreaza condamnarii comunismului, un semn al convertirii la capitalism ar fi si renuntarea la limbajul specific acelei oranduiri. Limba nu e doar un mijloc de comunicare cu Elena Udrea, ci si suportul ideilor transmise catre ceilalti sefi de state din Uniunea Europeana!


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.