Asociatia Victimelor Mineriadelor din Romania (AVMR) a inaintat, in calitate de reclamanta, parte vatamata si parte civila in dosar, procurorului general al Romaniei, Codruta Kovesi, o cerere de recuzare a generalui Dan Voinea- cel care coordoneaza d
Asociatia Victimelor Mineriadelor din Romania (AVMR) a inaintat, in calitate de reclamanta, parte vatamata si parte civila in dosar, procurorului general al Romaniei, Codruta Kovesi, o cerere de recuzare a generalui Dan Voinea- cel care coordoneaza dosarul Mineriadei din 1990- acuzandu-l pe procuror ca s-ar fi ante-pronuntat si ca ar apara interesele anumitor "vinovati" pentru intamplarile din 13-15 iunie. AVMR sustine si ca, potrivit noilor prevederi ale Codului de Procedura Penala, Parchetul Militar nu are dreptul de a instrumenta dosarul mineriadei din iunie 1990.
Acuzat ca favorizeaza vinovatii
AVMR il acuza pe Dan Voinea ca a facut parte din echipa de procurori implicati in procesul de la Targoviste al familiei Ceausescu, proces ce i-a avut ca organizatori pe Gelu Voican Voiculescu, generalul Victor Atanasie Stanculescu, Virgil Magureanu si altii, persoane acuzate de Asociatie chiar in dosarul mineriadei. AVMR sustine chiar ca Voinea ii favorizeaza pe cei indicati de organizatie ca vinovati pentru evenimentele din iunie 1990, audiindu-i in dosar in calitate de martori, spre nemultumirea organizatiei care-i considera "invinuiti". "Domnul magistrat general Dan Voinea tergiverseaza finalizarea urmaririi penale, favorizandu-i in acest fel pe invinuiti si pe cei care trebuie sa devina invinuiti", se arata in cererea de recuzare a lui Voinea. Pe de alta parte, Voinea este acuzat, potrivit Mediafax, ca refuza sa-i cerceteze pe procurorii implicati in represiunea din 13-15 iunie 1990, "in frunte cu procurorul Tuculeanu Alexandru", care s-ar face vinovati de lipsirea de libertate "a celor peste o mie de oameni tinuti timp de patru luni la Magurele si Baneasa". De asemenea, AVMR sustine ca, in 1998, un subaltern al lui Voinea - pe atunci sef al Parchetelor Militare -, Gheorghe Surdescu, a instrumentat urmarirea penala in dosar si a propus neinceperea urmaririi penale, propunere "aprobata si supervizata" de Voinea. Asociatia il acuza astfel pe Voinea ca s-ar fi antepronuntat in dosar.
Se grabeste finalizarea dosarului
Generalul-magistrat Dan Voinea, seful procurorilor militari din Romania, declara in urma cu o saptamana ca dosarul mineriadei din 1990 si cel al Revolutiei din decembrie 1989 ar putea fi incheiate cu rechizitorii pana la sfarsitul acestui an. "Sper ca pana in toamna dosarul Revolutiei sa fie finalizat cu rechizitoriu. Mai mult, inainte de acesta speram sa-l putem inchide pe cel referitor la mineriada din 13-15 iunie 1990. Nu va pot garanta insa aceste date, caci ele nu depind in totalitate de noi. Va pot spune insa ca facem tot posibilul pentru ca termenele pe care le-am avansat aici sa nu fie depasite", spunea Voinea intr-o intalnire a Asociatiei 21 Decembrie, la aniversarea a 17 ani de la manifestarile din Piata Universitatii din 1990. La inceputul lunii martie, Procurorul General al Romaniei, Laura Codruta Kovesi declara ca numarul procurorilor care investigheaza faptele comise in timpul Mineriadei si Revolutiei a fost suplimentat. Kovesi a precizat ca in dosarul mineriadei sunt 35 de invinuiti, acest caz fiind anchetat de cinci procurori si politisti. Procurorul general a mai spus ca a dispus constituirea acestui grup de lucru format din procurori si politisti pentru a se finaliza dosarul. Noul ministru al Justitiei, Tudor Chiuariu, sesizat de societatea civila cu privire la dosarele revolutiei si mineriadei din 1990, declara, in 13 aprilie, ca a avut o discutie pe aceasta tema cu procurorul general al Romaniei, fiind asigurat ca au fost luate masurile optime pentru solutionarea acestor cauze. Ancheta privind mineriada din 1990 - in care sunt cercetate in jur de 20 de persoane, printre care si Ion Iliescu - include acuzatii precum subminarea puterii de stat si a economiei nationale, lipsire de libertate in mod ilegal si crime contra umanitatii. Potrivit datelor oficiale, intre 13 si 15 iunie 1990, in timpul evenimentelor din Bucuresti, au fost ucise sase persoane, alte cateva zeci au fost ranite, iar cladirile Politiei Capitalei si Ministerului de Interne, precum si sedii de partide si alte institutii importante ale statului au fost devastate.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.