Echipament de virf, unic in aceasta parte a Europei, dar care nu a fost pus in functiune de doi ani. Aceasta este povestea modernizarii de la Spitalul „Bagdasar".

In 2005, dupa ce Guvernul Romaniei a investit peste 60 de milioane de euro in aparatura performanta asigurata de compania Phillips, este inaugurat, in cadrul Spitalului de Urgenta „Bagdasar-Arseni" din Bucuresti, Centrul de Excelenta in Neurochirurgie. Acesta a fost dotat cu aparatura medicala unica in Europa de Sud-Est si, pentru a putea folosi aceasta aparatura performanta, medicii Spitalului de Urgenta „Bagdasar-Arseni" au facut stagii de pregatire in unitati sanitare de elita din strainatate.

Cum ne ingrijim creierele, asa le avem

Un an mai tirziu, acest centru, care stringea tot ce avea - si inca are - mai bun Romania in materie de neurochirurgie, atit ca medici specialisti si chirurgi, cit si ca aparatura de ultima generatie, risca sa fie desfiintat din cauza lipsei banilor necesari punerii sale in functiune la capacitate maxima. Numai service-ul pentru un an costa minimum opt sute de mii de dolari, suma la care se adauga costurile legate de intretinere si personal.

Fondurile, care ar fi trebuit sa vina din zona Ministerului Sanatatii si a Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, intirzie in continuare sa apara. Ca atare, in 2007, chiar si cu un nou management coordonat de dr. Anca Buliman, Centrul de Excelenta isi prelungeste agonia functionind cu o mica parte din capacitatea sa operatorie si continua lupta pentru adunarea fondurilor necesare provocarilor viitorului. Fara aceste fonduri, Centrul de Excelenta in Neurochirurgie va ramine, asemenea tehnologiei sale de ultima ora, sub vremuri. Adica sub praf. E drept, fostul director Claudiu Turculet a fost inlocuit. Noul management este coordonat de dr. Anca Buliman.

Mai ieftin decit la turci

Centrul de Excelenta este structurat in mai multe departamente specializate in examinari si interventii neurochirurgicale de ultima ora: angiografie, radiochirurgie, imagistica si diagnostic radiologic.

Partea centrala a acestui Centru este blocul operator, format din cinci sali de operatie principale, la care se adauga altele doua, de urgenta. Mai este si sectia de terapie intensiva care detine 12 paturi ATI, plus sase paturi de recuperare.

Virful tehnologic al aparaturii medicale de aici il constituie un aparat numit Gamma Knife, prin intermediul caruia pot fi realizate iradieri focusate in anumite zone ale creierului in cazul interventiilor chirurgicale care au ca scop extirparea leziunilor tumorale sau vasculare profunde ce nu pot fi rezolvate prin tehnici clasice. In zona de sud-est a Europei, cel mai apropiat Gamma Knife se afla la Istanbul.

Iata un motiv in plus pentru a-l pretui pe al nostru la justa sa valoare, la care s-ar mai adauga un detaliu: pacientii cu malformatii vasculare pot fi tratati in Romania si nu mai trebuie trimisi in clinicile din strainatate pentru a fi operati. La Istanbul o interventie chirurgicala realizata cu Gamma Knife costa 15.000 de dolari, in timp ce la Bucuresti costa doar intre sase si sapte mii de dolari.

Istoria „urgentelor" de la Bagdasar Neurochirurgia a inceput sa se contureze in Romania incepind cu anul 1935, cind dr. Dumitru Bagdasar punea bazele scolii romanesti de neurochirurgie si infiinta intr-un mic pavilion al Spitalului Central primul serviciu de neurochirurgie din tara. Cu toate ca functiona in conditii primitive din punctul de vedere al dotarii, avea meritul de a fi primul centru de acest gen din sud-estul Europei. Mai tirziu, in 1946, dr. C. Arseni preia serviciul de neurochirurgie si reuseste sa dezvolte rapid activitatea de aici in cele mai diverse aspecte ale patologiei neurochirurgicale. In 1975 ia fiinta Clinica de Neurochirurgie, care va deveni in anul 1995 Spitalul de Urgenta „Bagdasar-Arseni", extinzindu-si aria de competenta si asupra altor specialitati medicale: chirurgia generala, cardiologia, ortopedia, chirurgia plastica si reparatorie.