Dar ce ciudat. Liberalii il acuza de apartenenta la grupuri de interese, conservatorii, in principal prin Dan Voiculescu, de colaborare cu Securitatea, iar PSD de dictatura si personalitate conflictuala. O impartire de roluri judicioasa, cu semnifica
Dar ce ciudat. Liberalii il acuza de apartenenta la grupuri de interese, conservatorii, in principal prin Dan Voiculescu, de colaborare cu Securitatea, iar PSD de dictatura si personalitate conflictuala. O impartire de roluri judicioasa, cu semnificatii adanci daca stam sa privim mai adanc...
In acest timp Basescu, desi promisese ca-si va spune versiunea despre actualul Guvern, tace. In afara de noul sediu de campanie si cateva comunicate stangace nu se comunica nimic. Si este mai mult decat evident ca in coalitia pro-Basescu se aduna conflicte si orgolii pernicioase pentru cauza acestora. PLD incearca sa si-l asume cat mai mult pe Traian Basescu, inclusiv prin purtatorul de cuvant al campaniei presedintelui suspendat. In acelasi timp, PD este ocupat de organizari fastuoase la care vor participa pe scena domnul Stolojan si compania sa de sunet alaturi de Traian Bsescu. Constructia marelui partid de dreapta cu Stolojan presedinte este ca si evidenta.
In cealalta tabara, premierul joaca fara nici un control asupra situatiei. Parlamentar a pierdut orice control, dovada fiind ultimele acte normative adoptate. Guvernamental stie ca poate pierde printr-o motiune de cenzura oricand. Cu alte cuvinte, premierul se afla intr-o situatie fara iesire. Sprijinul politic pe care i l-au oferit social democratii l-a adus in situatia de a nu mai avea nici un grad de libertate politica sau institutionala. Din acest punct de vedere, Tariceanu merge pe muchia unei lame de cutit foarte ascutite. Iar de o parte a lamei se afla esecul electoral al PNL la viitoarele alegeri, iar pe de alta parte se afla esecul lui Calin Popescu Tariceanu in dubla sa calitate de presedinte PNL si prim-ministru. Singura sansa a sa este sa isi asume riscul lamei de cutit. Si nu se poate intoarce.
Referendumul de suspendare a creat conflicte si in randurile social democratilor. Vrand nevrand Mircea Geoana a trebuit sa-si asume actiunea de suspendare. Desi nu este o personalitate conflictuala, presedintele Geoana a jucat si el pe mana altora aceasta suspendare. Fara a se putea intoarce din drum, el a reusit sa se conflictualizeze cu zone de putere semnificative din PSD, iar Adrian Nastase si Miron Mitrea par a nu ramane impasibili la o astfel de provocare ce le-ar putea destabiliza seful de partid. Viitorul va arata altfel dupa referendum chiar si pentru PSD.
Nici partidul "divin" al lui George Becali nu a scapat de framantarile referendumului. Plecat initial intr-o directie, avand oportunitatea unui argument imbatabil legat de cei 322 de parlamentari si de nevoia de improspatare a clasei politice (atacul lui Becali asupra clasei politice, in conditiile in care el se afla in afara Parlamentului ar fi fost extrem de eficient), dl. Becali s-a raliat printr-un argument subtire pozitiei anti-Basescu. Nu este nici un mister, ci doar lipsa de viziune si strategie a unui partid al carui viitor nu este neaparat stralucit (viitoarele sondaje de opinie vor arata daca am avut sau nu dreptate).
Nu in ultimul rand, Partidul Conservator este si el in fata unui test. Suspendarea este aproape sinonima cu Dan Voiculescu si PC. Acest lucru ar trebui sa ii ofere oportunitatea iesirii din amortire si a declansarii unei repozitionari politice. Greu de vazut inca.
Suspendarea si referendumul este o oportunitate pentru toata clasa politica. Este oportunitatea unor dezbateri despre Constitutie, institutii, trecut si viitor. Pacat ca se vorbeste despre NIMIC.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.