Regreta ca nu a reusit sa incheie foarte multe lucruri care ar fi trebuit facute la Rezervatia Biosferei Delta Dunarii. A ramas in continuare legat de Delta, implicandu-se intr-un proiect turistic. Astazi, fostul guvernator al Deltei Dunarii Virgil M
Regreta ca nu a reusit sa incheie foarte multe lucruri care ar fi trebuit facute la Rezervatia Biosferei Delta Dunarii. A ramas in continuare legat de Delta, implicandu-se intr-un proiect turistic. Astazi, fostul guvernator al Deltei Dunarii Virgil Munteanu isi sarbatoreste ziua de nastere.  "Delta - o bogatie imensa..." "Delta este o bogatie imensa a Romaniei, a peisajului, a mediului, a oamenilor care locuiesc in aceasta zona, a intregii biodiversitati, a tuturor vietuitoarelor stiute si nestiute. Este ceva foarte complicat, complex, fragil, si de aceea orice interventie trebuie facuta cu foarte mare bagare de seama, pentru ca poate afecta, cateodata ireversibil, aceasta zona. Pericolele care pandesc Delta au fost si sunt foarte multe. Lucrarile facute aici inainte sau dupa '90 o afecteaza. Oricine vine aici isi pune amprenta pe aceasta zona, fie prin niste gunoaie pe care le lasa, fie ca pescuieste niste specii interzise sau intr-o perioada interzisa. Capitalismul nu sunt foarte sigur ca a intrat in Delta. Sunt activitati economice private, ce se desfasoara mai ales in zona turismului, dar nu poate fi vorba despre un capitalism adevarat, ce ar avea un impact major asupra ei. Oricand pot aparea asemenea germeni si asemenea activitati agresive. Cred ca cea mai importanta actiune din perioada in care am fost guvernatorul Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii a fost aceea de a spune "nu". A fost o actiune continua de a spune "nu" pe baza unor cercetari stiintifice. Am spus "nu" celor care voiau sa dezvolte niste statiuni turistice aberante gen "Mamaia" in Delta. Erau autoritati locale care voiau sa construiasca sosele prin Delta si, la fel, am spus "nu". Politica si-a bagat tot timpul coada in Delta si nu cred ca este cu totul anormal. Trebuie sa tinem seama ca aici sunt 21 de localitati care au consilii locale alese, care reflecta anumite culori politice. Important este sa nu primeze acest interes in defavoarea interesului de protectie a Deltei.  Nu pescuiesc si nici nu sunt vanator. Nu pentru ca ar fi ceva rau in asta, dar efectiv nu ma pricep.  Sunt invitat intr-un proiect absolut superb, de a administra o baza de turism de lux la limita Deltei, dar in afara ei. Este un lucru important, pentru ca dorim ca aceasta baza sa constituie un model pentru cum ar trebui desfasurata activitatea de turism in Delta Dunarii. Asadar, sunt intr-o oarecare masura legat in continuare de Delta, dar intr-o activitate de partea cealalta a baricadei, in cea economica. Incerc ca prin aceasta activitate sa nu agresam aceasta zona. Este cel mai important proiect pe care il am si sper sa-l ducem la bun sfarsit."


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.