Creanga verde de arminden o aseaza feciorii noaptea, fara sa fie vazuti...  Frunza verde de pelin/Iata-ne la Armendin/Beau mesenii si mananca/Si de ciuma nu li-i frica... Armindenul este ziua de 1 Mai, este Sarbatoarea Primaverii. Are mai mul
Creanga verde de arminden o aseaza feciorii noaptea, fara sa fie vazuti...  Frunza verde de pelin/Iata-ne la Armendin/Beau mesenii si mananca/Si de ciuma nu li-i frica... Armindenul este ziua de 1 Mai, este Sarbatoarea Primaverii. Are mai multe nume Armindin, Arminder, Armendin, Bauiu si Pauiu. La 1 Mai e ziua Sfantului Ieremia. De aceea, in calendarul popular romanesc e sub numele de Ieremie sau Erminden.  TRADITII. Potrivit traditiei armindenului, la 1 Mai se arboreaza la poarta fiecarei gospodarii cate un arbust de fag, inalt de circa patru metri, taiat din padure si adus in preziua zilei de 1 Mai. Acesta se pastreaza pana la sfarsitul lunii iulie cand cu lemnele din el se coace prima paine din recolta de grau a anului in curs. Arbustul acesta se numeste "arminden".  Armindenul e in prima zi de mai, in Oltenia de San-Giorz la 23 aprilie, iar in Tara Lapusului se celebreaza de Rusalii. Shakespeare isi plaseaza ca timp al piesei "Visul unei nopti de vara", de Armindeni, dar care e de Rusalii.  in Bucovina e obiceiul sa umble lautarii de Armindeni si sa cante. De aici s-a inspirat compozitorul Ciprian Porumbescu atunci cand a compus melodia la versurile: "Vine iarasi primavara/Peste campuri, peste flori/ Canta astazi toata tara/C-a venit si intai de Mai".


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.