La o saptamana de la fuga din tara a lui Omar Hayssam, un coleg de detentie de-al sirianului, din Penitenciarul Rahova, a informat CSAT ca acesta era perfect sanatos, fapt pe care l-a facut cunoscut conducerii inchisorii, printr-un denunt, anterior d
La o saptamana de la fuga din tara a lui Omar Hayssam, un coleg de detentie de-al sirianului, din Penitenciarul Rahova, a informat CSAT ca acesta era perfect sanatos, fapt pe care l-a facut cunoscut conducerii inchisorii, printr-un denunt, anterior disparitiei sirianului. In ciuda denuntului formulat, Joseph Stark n-a fost niciodata audiat de anchetatori, in legatura cu informatiile pe care le detinea. Ceea ce denota ca nici CSAT, nici presedintele Basescu, n-au fost interesati sa dezlege itele acestei incurcate afaceri. Cat il priveste pe procurorul Ciprian Nastasiu, acesta a fost cel care l-a eliberat pe Hayssam din inchisoare - pe motive de sanatate -, cu toate ca stia din denuntul lui Stark ca sirianul mimeaza boala.
Joseph Stark se afla in Penitenciarul Rahova, fiind cercetat in stare de detentie de doi ani si jumatate. Acesta este invinuit in unele escrocherii imobiliare si cu automobile de lux, in care este implicat impreuna cu comisarul sef Adrian Murea, chirurg la spitalul "Prof. dr. Dimitrie Gerota" al Ministerului de Interne si notarul Livia Alexandru, care a autentificat in fals actele folosite in astfel de tranzactii. In aceleasi dosare sunt implicate si alte nume grele care, alaturi de Murea si Alexandru sunt, de asemenea, cercetate in stare de libertate.
Detinut in aceeasi sectie cu Omar Hayssam, Stark a formulat un denunt, la data de 20 iulie 2006, adresat CSAT si presedintelui Traian Basescu. Asta s-a intamplat imediat dupa ce sirianul a fost pus in libertate - la cererea procurorului Ciprian Nastasiu - dar anterior fugii acestuia din tara. Denuntatorul a solicitat sa fie "audiat in regim de urgenta de autoritatile interesate sa faca lumina in cazul Omar Hayssam, cu privire la asocierea faptuitorilor (denumire nume cod ARA) pentru savarsirea de infractiuni deosebit de grave si omor din culpa, care au fabricat probe mincinoase pentru a-l diagnostica pe Omar Hayssam cu o boala de cancer in metastaza".
Complicele din penitenciar
In mod cu totul ciudat, Stark n-a fost contactat de nimeni, denuntul sau nefiind luat in seama de autoritatile competente. Acesta a fost coleg de detentie cu Omar Hayssam, in sectia a VI-a a penitenciarului Rahova, despre care a declarat in scris ca "nu a fost bolnav, a fost un detinut perfect sanatos". Conform declaratiei lui Stark, sirianul ar fi fost transferat cu premeditare, din arestul Inspectoratului General al Politiei Romane - Directia Cercetari Penale, dupa numai cateva zile de la arestare, pentru a-i putea fi facilitata eliberarea din detentie, la cererea procurorului Ciprian Nastasiu. In mod normal, astfel de transferuri se efectueaza dupa cel putin cateva luni de cercetari, la Politie fiind imposibil sa poti comunica cu exteriorul, altfel decat prin intermediul avocatului ales sau desemnat si, cu atat mai putin, sa fabrici un diagnostic medical pentru judecare in stare de libertate. In cadrul penitenciarului Rahova, imediat dupa ce a fost adus aici, Hayssam ar fi luat legatura cu un alt detinut sirian (nume cod ARA), care i-a introdus in celula un telefon mobil, pe care i-l schimba periodic, folosindu-l tot timpul detentiei. "Mentionez si subliniez in mod expres faptul ca detin probe materiale concludente despre modul cum a fost aplicat de faptuitor diagnosticul de cancer in metastaze al detinutului Omar Hayssam si detin informatii valoroase ce pot fi folosite ca probe in fata instantei, despre persoana de la care a fost recoltata proba biologica cu diagnosticul de cancer in metastaza, care a fost folosit prin substituire pentru Omar Hayssam, pentru a fabrica un diagnostic de cancer in metastaza confirmat de INML", a mai declarat Joseph Stark sub semnatura. Cunoscand urmarile ce pot interveni in urma denuntului sau, Stark a cerut protectia autoritatilor, in speta CSAT si presedintelui Traian Basescu. "Dat fiind faptul ca faptuitorii ocupa functii importante si legatura acestora cu gruparea terorista care a platit mari sume de bani pentru eliberarea din inchisoare a lui Omar Hayssam si ceilalti arabi sirieni (nume cod ARA), care la randul lor au parasit ilegal Romania, cer sa fiu audiat in baza Legii nr. 682/2002 si cer sa fiu inclus, atat eu cat si familia mea, in programul pentru protectia martorilor de ONPM". (Dan COSTE)
"Procurorul teleghidat"
Procurorul Ciprian Nastasiu, cel care a instrumentat dosarul Omar si a cerut eliberarea acestuia, face parte dintr-un grup de procurori controversati. Ascensiunea sa profesionala a fost asigurata de anumite servicii secrete romanesti. Potrivit unui document intocmit de Inspectia judiciara a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) "acesti procurori (n.r. - Ciprian Nastasiu si Adriana Cristescu), care instrumenteaza cauzele cu ajutorul serviciilor specializate, uneori sub protectia confidentialitatii excesive a desfasurarii anchetelor, chiar si in raport cu procurorii cu functii de conducere ai unitatilor la care lucreaza, sunt perceputi ca subordoneaza interesele Ministerului Public unor interese straine institutiei".
Nastasiu, cunoscut si sub denumirea de "procurorul teleghidat" a solicitat in 2005 instantei de judecata emiterea unui mandat de arestare pentru terorism pe numele lui Omar Hayssam. Brusc, la numai un an de la aceasta solicitare, Ciprian Nastasiu a cerut in mod expres sa fie desemnat procuror de sedinta la termenul la care s-a decis eliberarea sirianului. Fata de aceasta atitudine iesita din comun, pana si aparatorii sirianului au ramas muti de uimire, sedinta de judecata incheindu-se in cinci minute. Dupa aceasta isprava, ajutat de servicii secrete din tara si strainatate, Omar Hayssam a parasit fraudulos teritoriul Romaniei. In urma acestei ispravi monumentale, CSM l-a gasit vinovat pe "procurorul teleghidat", sanctionandu-l prin diminuarea cu 15% a salariului, pentru trei luni.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.