Cumparari masive de valuta au oprit leul dintr-o apreciere agresiva. Dealerii banuiesc o interventie indirecta a BNR in piata. BNR neaga.

Piata valutara a fost extrem de agitata ieri dupa ce leul a fost stopat din aprecierea fata de
Cumparari masive de valuta au oprit leul dintr-o apreciere agresiva. Dealerii banuiesc o interventie indirecta a BNR in piata. BNR neaga.

Piata valutara a fost extrem de agitata ieri dupa ce leul a fost stopat din aprecierea fata de euro pina sub pragul de 3,300 lei. Dealerii din piata pun deprecierea ulterioara pe seama unei interventii mascate a BNR. Dimineata, euro a fost cotat la 3,3010 - 3,3030 lei, iar cursul a atins, in jurul orei 10.30, un minim de 3,3 unitati, nivel-record incepind cu octombrie 2002, evolutie sustinuta si de dobinzile ridicate din piata monetara, care au atins maxime de 40% la scadentele de o zi.

Cotatiile au inceput sa urce rapid o data cu ordinele masive de cumparare de valuta, astfel ca, la ora 11.30, leul se depreciase cu patru bani fata de dimineata, la 3,3350 - 3,3400 unitati fata de euro. Operatorii din piata considera ca ordinele mari de cumparare nu puteau veni decit din partea bancii centrale, desi interventia nu a fost una directa. "Nu este foarte clar ce s-a intimplat, oricum BNR nu a aparut direct pe ecrane, ordinele de cumparare au fost mari, dar interventia daca a fost facuta a fost probabil prin intermediul unor banci straine", spune dealerul unei mari banci comerciale. Purtatorul de cuvint al BNR, Mugur Stet, a spus ieri ca banca centrala nu a influentat cursul.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.