Agentia Nationala pentru Dezvoltarea Zonelor Miniere (ANDZM) se afla, asa cum reiese din documentele aflate in posesia ZIUA, sub "ocupatia" unei grupari din Gorj coordonate de pedistii Ionel Mantog si Marin Condescu. Conform unor surse din Agentie, g
Agentia Nationala pentru Dezvoltarea Zonelor Miniere (ANDZM) se afla, asa cum reiese din documentele aflate in posesia ZIUA, sub "ocupatia" unei grupari din Gorj coordonate de pedistii Ionel Mantog si Marin Condescu. Conform unor surse din Agentie, gruparea fostului secretar de stat PD Ionel Mantog nu vrea sa lase din mana pusculita cu bani de la Agentia Zonelor Miniere. Premierul Tariceanu si ministrul Vosganian stau "cu hotii in casa", cum se scrie intr-un memoriu adresat redactiei noastre. Zeci de documente, printre care si un raport al Curtii de Conturi a Romaniei, atesta toate matrapazlacurile care au avut si au loc sub conducerea lui Marcel Hoara, "marioneta" papusarilor pedisti din Gorj.
Dupa 1997, anul marilor disponibilizari din sectorul minier, gestionarea consecintelor a fost pentru orice guvernare atat o piatra de moara cat si o piatra de incercare.
Procesul de restructurare si inchiderea a sute de exploatari miniere, a determinat o decuplare brusca a zeci de zone miniere de la viata economica a regiunii din care fac parte, si intrarea lor intr-un declin socio-economic. Guvernele din perioada 1997-1998, prin infiintarea Agentiei Nationale pentru Dezvoltarea Zonelor Miniere, au urmarit sa asigure un sprijin pentru mineri. Dar se poate spune ca dupa opt ani de zile de functionare Agentia nu si-a atins inca menirea.
In primul rand, ANDZM nu a avut resursele umane si financiare necesare ca sa sustina procesul de reconstructie a zonelor miniere si sa conduca la crearea de alternative economice. In al doilea rand, fondul pus la dispozitie pentru Proiectul Pilot, in suma de aproximativ 27 de milioane USD, proiect care trebuia sa determine o diminuare a impactului social negativ, sa identifice nevoile si oportunitatile de dezvoltare din comunitatile miniere, a fost prost gestionat, incompetenta managementului provocand si o intarziere de peste doi ani a implementarii lui.
Aproape o treime din suma a fost aruncata pe comisioane, consultante de tot felul, asistenta si studii nejustificate, in perioada 2002-2006. In al treilea rand, cea mai mare greseala a ministrilor Ministerului Economiei si Comertului, a Guvernului Romaniei a fost superficialitatea cu care au tratat aceasta institutie, lasand-o la cheremul unor "baieti smecheri" din mineritul romanesc. Acestia, mai ales dupa anul 2002, au facut tot ce le-a stat in putinta sa transforme institutia intr-o "mosie" a lor.
Mantog il "implementeaza" pe Hoara
Victoria deplina a gruparii din Gorg a venit in 2005 cand, instalat ca secretar de stat in MEC, Ionel Mantog, prin presiuni si interventii de culise, l-a numit la conducerea ANDZM pe Marcel Hoara, reprezentant fidel al grupului miniero-pedist din Gorj, un executant al tuturor dispozitiilor venite dinspre acest grup. Consecinta unui asemenea monopol si al unui asemenea management a fost instrainarea unor fonduri spre contractori privati, strategie care insemna licitatii aranjate, contracte preferentiale, comisioane etc.
In prezent se deruleaza o ancheta penala, la solicitarea Sindicatului Liber al functionarilor publici din ANDZM.
Din unele documente aflate in posesia redactiei, constatam, referitor la cele afirmate mai sus, ca in cazul unor componente de proiect s-a ajuns pana la situatia aberanta ca ANDZM a suportat costuri de 110% - componenta microcredite, conform raportului de audit de performanta, intocmit de Curtea de Conturi in decembrie 2005, inregistrat sub nr. 2442 din 06 decembrie 2005.
Se pare ca acest raport a fost bine ascuns de conducerile ANDZM si de Unitatea Management Proiect din ultimii doi ani, de fostul secretar de stat Ionel Mantog, interesele "baietilor smecheri", fiind altele decat cunoasterea adevarului. Situatia nu pare a fi diferita in privinta si a altor componente din proiect, de exemplu "sprijin pentru intreprinzatori", SDS-CM, implementat de FRDS pentru un comision de aproximativ 6 milioane USD.
Vaca de muls
Faptele dovedesc ca ANDZM a fost si este o vaca buna de muls pentru tot felul de "structuri private" sau persoane din anturajul conducerii acestei institutii, un fel de veriga intermediara prin care sunt dirijate importante fonduri catre structuri private, in functie de interese.
Sesizarile facute de angajati ai ANDZM, de Sindicatul Liber al functionarilor publici din institutie, catre conducerea MEC, au fost abil deturnate, dosite, chiar discreditate de functionari ai MEC-ului, complici la abuzurile conducerii ANDZM. Singurele rezultate palpabile ale proiectului au fost reabilitarea unor cladiri, foste active ale intreprinderilor miniere, si transformarea lor in centre de afaceri, precum si cele 7000 de locuri de munca create prin componenta "Stimulente Financiare pentru Angajare si Instruire", componenta implementata in totalitate de personalul Agentiei.
La cheremul groparilor mineritului romanesc
Raportul Curtii de Conturi releva faptul ca respectiva componenta a avut cel mai mare impact in comunitatile miniere, fiind si singura care s-a adresat mediului de afaceri si care a fost nediscriminatoriu, avand cel mai mare grad de accesare.
Fiind vorba de bani publici, respectiv de un imprumut al Guvernului Romaniei de la Banca Mondiala, pe care ii plateste intreaga societate romaneasca, datoria Corpului de Control al primului-ministru si datoria Curtii de Conturi este de a aprofunda aceste verificari si de a identifica persoanele vinovate de cheltuirea ineficienta a unor sume importante de bani. Cu mici exceptii, intre 1999 - 2000 si intre februarie 2004 - mai 2005, aceasta Agentie a fost lasata la cheremul sau sub influenta acelorasi oameni care au ingropat mineritul romanesc si care fara scrupule au secatuit bugetul tarii, dupa 1990, de peste 20 miliarde USD.
Acesti indivizi de la varful ierarhiei activitatii de minerit si de la varful ierarhiei sindicatelor miniere, cu deosebire a celor din Gorj, pastorite de "nababul" Condescu, si-au creat o adevarata "mafie", cu conexiuni in toate sferele de decizie: politica, administrativa si chiar juridica.
Inca de la constituire, Agentia Nationala pentru Dezvoltarea Zonelor Miniere a reprezentat o atractie pentru acesti "baieti smecheri" ai mineritului romanesc, care au pus gand rau celor peste 200 milioane USD, ce urmau sa fie implementati de ANDZM.
Seres, pacalit de Mantog
Anchetele in desfasurare demonstreaza starea de fapt
din ANDZM.
O mare parte a acestei stari reprezinta consecinta numirii lui Marcel Hoara la conducerea ANDZM, de catre fostul secretar de stat Ionel Mantog si faptul ca acesta din urma a reusit sa smulga ministrului Seres coordonarea proiectului implementat de ANDZM, precum si a institutiei insasi, prin ordinul ministrului MEC nr. 145/2005.
Sub aspect juridic, situatia nu era una normala. De aceea ministrul Seres revine si emite ordinul 635/2006 prin care ANDZM trece din nou in coordonarea directa a ministrului MEC, asa cum era legal.
De asemenea, prin adresa 103682/2006 remisa Biroului Executiv al Sindicatului Liber al functionarilor din ANDZM, ministrul Seres promite verificarea legalitatii numirii directorului general interimar Marcel Hoara, si organizarea unui concurs corect si transparent pentru ocuparea postului. Din pacate, actiunile ministrului Seres au fost tardive, avand in vedere demisia sa din decembrie 2006.
"Tinta" ANDZM
Paradoxal, specificul si activitatea ANDZM nu are nimic de a face cu activitatea miniera propriu-zisa. Dar pentru acest grup, respectiva realitate nu a fost un impediment in tendintele si reusitele de confiscare a acestei institutii.
Pentru asigurarea unui control asupra deciziei in ANDZM, s-a facut tot posibilul de a fi impusi pe diverse functii in cadrul MEC-ului, secretari de stat, directori generali, oameni proveniti din minerit sau din respectivele "cercuri de interese".
ANDZM a fost si este o asemenea tinta. Faptul ca in opt ani de zile de functionare s-au perindat la conducerea ANDZM sapte directori si ca cinci dintre ei au apartinut intr-un fel sau altul unor structuri din sectorul minier, reflecta cel mai fidel amestecul in activitatea Agentiei a acestui segment si explica instabilitatea, si incertitudine si disfunctionalitatile cu care s-a confruntat si se confrunta institutia si in prezent.
ZIUA a mai scris despre situatia din ANDZM, precum si despre faptul ca angajatii de aici, sindicatul functionarilor publici, au facut eforturi serioase de a demasca respectivele abuzuri.
Marcel Hoara, un director nelegitim
Numindu-l pe Marcel Hoara la conducerea ANDZM, prin ordinul 61 din 17.02.2006 si asigurandu-i ulterior prelungirea interimatului, initial de numai 3 luni, "maurul" Mantog si-a facut datoria fata de gruparea miniero-sindicalisto-pedista din Gorj. Hoara Marcel este membru al Sindicatelor Miniere din Gorj si partizan al controlului si subordonarii institutiei intereselor respectivului grup. Actiunea lui Ionel Mantog a pacalit chiar si pe unii lideri PD din Transilvania si Banat, avand in vedere faptul ca nu judetul Gorj este cel reprezentativ sub aspectul restructurarii sectorului minier.
Pentru acest secretar de stat si acest grup legea nu conta, vointa lor fiind lege in MEC. Numirea lui Marcel Hoara incalca mai multe prevederi ale legii 188/1999, precum si ale legii 251/2006. Mai mult, Marcel Hoara pacaleste in tot acest timp factori de decizie, stand cocotat in fruntea ANDZM, in mod ilegal, cu complicitatea secretarului de stat Cosmin Popescu, si a directorului
de resurse umane din MEC,
Radu Chiurtu.
Solicitat de unii angajati ai ANDZM, corpul de control al ANFP, in urma unor verificari, constata ilegalitatea numirii lui Hoara, instiintand conducerea MEC prin adresa nr. 1059656 din 23.10.2006. ANFP refuza de asemenea eliberarea unui nou aviz, avizele anterioare ale ANFP fiind de asemenea nelegale. Astfel, timp de doua luni, pana in ianuarie 2007, Hoara Marcel sta la conducerea ANDZM, doar ca asa au vrut muschii secretarului de stat Cosmin Popescu si ai sindicatelor miniere din Gorj, care fac in momentul de fata legea in MEC.
Ministrul Vosganian, dezinformat
Majoritatea angajatilor din ANDZM, precum si o mare parte din reprezentantii unor comunitati miniere din Moldova, Transilvania, Banat, discriminate de politica impusa de Marcel Hoara in ANDZM au sperat ca odata cu venirea lui Varujan Vosganian ca ministru, se pune capat acestor meschinarii, iar proiectul si ANDZM intra pe un fagas normal. "Masinaria infernala" insa din MEC, bine inradacinata, care functioneaza pe deviza "Ministrii vin si pleaca, noi ramanem permanent la ciolan daca suntem uniti", imping pe noul ministru la doua erori impardonabile in ceea ce priveste ANDZM: pe de-o parte pune din nou institutia respectiva la discretia secretarului de stat pentru Resurse Minerale - Cosmin Popescu, nimeni altul decat finul fostului secretar de stat Ionel Mantog, dupa ce Codrut Seres reparase respectiva greseala; iar pe de alta parte prin ordinul nr.4 din 9.01.2007 prelungeste inscaunarea lui Hoara Marcel, dandu-i astfel si o relativa legitimitate, desi sunt incalcate din nou prevederile legilor mai sus amintite. Este suspecta graba cu care "baietii smecheri" au actionat, desi atat profesional, moral si juridic, incompatibilitatea lui Hoara Marcel cu aceasta functie a fost dovedita. Sunt justificate intrebarile puse de angajatii ANDZM, rezultate din doua memorii adresate Guvernului Romaniei si anume: cate abuzuri mai trebuie sa infaptuiasca Marcel Hoara pentru ca sa fie stopat declinul prin care trece ANDZM? De ce informatii si documente mai are nevoie ministrul Vosganian pentru a-si da seama ca este mintit si manipulat? Sau "mafia din minerit" si complicii ei
din MEC sunt mai puternici decat
Vosganian si Tariceanu?
Din cauza managementului abuziv a lui Marcel Hoara are loc un adevarat exod al angajatilor cu experienta, foarte buni specialisti,
spre alte institutii.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.