Orele suplimentare ale Ralucai Stroescu nu erau inregistrate. Pentru asta, compania Ernst&Young ar putea lua o amenda de 3.000 de lei. Cit salariul pe doua saptamini al victimei. Pentru care trebuia sa lucreze cit cinci.

Inspectorul de munca Paul Dobrescu va anunta astazi concluziile vizitei la sediul Ernst&Young. 14 ore de munca pe zi, sapte zile pe saptamina. In total, 100. Odata, ar fi stat 40 de ore la serviciu incontinuu. Acestea erau conditiile in care lucra Raluca Stroescu, managerul de la Ernst&Young care a murit simbata. Compania a fost controlata ieri de o echipa a Inspectoratului Teritorial de Munca Bucuresti. Inspectorul-sef Dan Danciu a declarat presei ca, din primele verificari, situatia de la firma nu este normala din punctul de vedere al orelor de munca efectuate si ca, in ceea ce o priveste pe Raluca Stroescu, din documente nu rezulta ca, din ianuarie pina in martie, aceasta ar fi facut ore suplimentare. Potrivit lui Danciu, incidentul in sine nu intra in competenta ITM, deoarece decesul nu s-a produs la locul de munca. Totusi, Inspectoratul s-a autosesizat si a decis sa faca un control de fond. Cercetarile vor fi finalizate astazi, iar compania risca amenzi intre 1.500 si 3.000 de lei, reprezentind sanctiunea pentru „nerespectarea dispozitiilor privind munca suplimentara si a prevederilor legale privind acordarea repausului saptaminal".

Treaba nu se termina niciodata

Pe linga numarul mare de ore de munca, si solicitarea este mult mai mare. In domeniul auditului, nici macar cele 24 de ore ale zilei n-ar fi suficiente, potrivit specialistilor in resurse umane. Asta pentru ca, din cauza supranormarii, un om trebuie sa faca treaba a cinci. Asa se face ca, oficial, programul este flexibil.

Munca unui angajat la Ernst&Young se desfasoara in cea mai mare parte pe teren si presupune deplasari, pina la ore tirzii, de la un client la altul. Ora de incepere a zilei de lucru nu este impusa, la fel ca ora de terminare a programului, ci incepe cind vrea angajatul, numai sa-si termine treaba. Dar pentru a termina tot ce i se da de lucru in ziua respectiva, angajatul trebuie sa se apuce de treaba in jur de ora opt sau noua dimineata. Deplasarile de la un client la altul se intind pina la ore tirzii, de multe ori si pina la doua noaptea. Angajatul are parte de un astfel de program mai ales in perioada toamna-iarna, in timpul verii fiind putin mai lejer.

UPDATE 14:00 - Ernst&Young a primit o amenda de 20.000 lei Sanctiunea aplicata companiei Ernst&Young in urma controlului de ieri a fost de aproape zece ori mai mare decit se estima initial. Potrivit inspectorului de munca Paul Dobrescu, compania a fost amendata cu suma de 20.000 lei.

„Raluca nu era o fire singuratica" Inainte de a lucra la firma de audit Ernst&Young, Raluca Stroescu a fost angajata timp de patru ani, pina in 2004, in compania de telefonie mobila Connex, devenita Vodafone. Colegii care si-o amintesc spun ca ea a vrut sa se mute la o firma de audit, pentru ca asta e considerata evolutia fireasca a unui angajat din zona financiara: in audit ai alte oportunitati, se cistiga mai bine.

Fostii colegi considera insa ca a fost vina ei „ca s-a ingropat in munca". La inceput i-a placut la E&Y, spun cunoscutii, apoi a fost din ce in ce mai coplesita de volumul de munca si de sarcinile primite, iar contactele cu fostii colegi au devenit tot mai rare. Din cind in cind mai discutau pe mail, fiindu-le imposibil sa o scoata in oras. Oricum, Raluca nu avea prieteni, isi amintesc fostii colegi, ci doar relatii de amicitie cu cei de la munca.

Raluca nu era o fire singuratica, mai spun cunoscutii. Din contra, „era o tipa draguta", care a avut insa o copilarie nefericita: mama ar fi parasit-o la cinci ani, iar tatal lipsea si el mult de acasa. Fata invata foarte bine si a avut rezultate excelente la scoala, care au ajutat-o mai tirziu sa-si construiasca o cariera.

Boala a organelor sau anorexie Directorul Institutului National de Medicina Legala (INML) „Mina Minovici" din Bucuresti, Dan Dermengiu, a declarat ieri ca Raluca Stroescu nu suferea de nici o boala evidenta care i-ar fi putut provoca moartea. El a adaugat ca medicii legisti au concluzionat ca fata suferea de o afectiune a tiroidei si fibroza miocardica, insa acestea nu puteau conduce direct la decesul Ralucai. „Am luat probe de la toate organele, ele sint acum in procesul de analiza. Daca rezultatele dovedesc ca fata nu suferea de nici o boala a organelor, atunci probabil ea suferea de anorexie nervoasa, o boala psihica ce-l face pe om sa se vada gras si sa nu mai manince, chiar daca el este slab", explica directorul INML Bucuresti.

Raluca a fost gasita moarta la sfirsitul saptaminii trecute, colegii sustinind ca ea ar fi muncit fara pauza zeci de zile, cadavrul tinerei avind sub 40 de kilograme greutate. Colegi ai Ralucai Stroescu spun ca ea lucrase intensiv in ultimele trei saptamini la un proiect important de audit. In aceste trei saptamini, femeia ar fi slabit sapte kilograme, dupa cum ii spusese unei colege in urma cu citeva zile. Politistii asteapta rezultatele autopsiei, in functie de acestea urmind sa se pronunte asupra acestui caz. Raluca Stroescu a fost gasita moarta, duminica dupa-amiaza, cu doua dosare de audit in brate.