Liderii PNL au decis ieri sa se mobilizeze impotriva presedintelui suspendat. Democratii s-au iritat ieri, sustinand ca modificarea Legii referendumului induce ideea ca partidele nu ii pot face campanie presedintelui suspendat Traian Basescu, acesta
Liderii PNL au decis ieri sa se mobilizeze impotriva presedintelui suspendat. Democratii s-au iritat ieri, sustinand ca modificarea Legii referendumului induce ideea ca partidele nu ii pot face campanie presedintelui suspendat Traian Basescu, acesta fiind declarat candidat independent. Autorul acestei viziuni este Guvernul, care miercuri a facut cateva ajustari la Legea 3/2000 prin Ordonanta de Urgenta, sustine vicepresedintele PD Liviu Negoita. In acest timp, UDMR vrea sa isi convinga electoratul sa nu il sustina pe Basescu, iar UCM ii intinde o mana de ajutor presedintelui suspendat. La sediul de campanie al lui Traian Basescu, unde se construiesc strategii, a fost mare agitatie.
Elemente grave de coruptie
PNL se va implica activ in campania pentru demiterea presedintelui Basescu deoarece seful statului a incalcat Constitutia si este susceptibil de "elemente foarte grave de coruptie", a sustinut ieri premierul Tariceanu, la finalul reuniunii conducerii liberale. "Privitor la Constitutie, Traian Basescu a facut o serie de inovatii care au fost sanctionate de Curtea Constitutionala. In al doilea rand, sunt elemente foarte grave de coruptie care il privesc pe Basescu", a insistat premierul. Tariceanu a precizat ca seful campaniei PNL este Ludovic Orban, acesta fiind secondat de Dan Motreanu.
PD enervat
Vicepresedintele PD Liviu Negoita a sustinut ieri ca partidele nu ii pot face campanie lui Traian Basescu, presedintelui suspendat aplicandu-i-se regimul unui candidat independent. Aceasta conform articolului 3 al Ordonantei de urgenta adoptate miercuri de Guvern, prin care a fost modificata Legea referendumului, a aratat liderul PD. "Astfel, ni se interzice sa facem campanie pentru presedintele Traian Basescu, fiind declarat candidat independent", a spus liderul democrat, care a completat ca presedintele suspendat ar trebui, potrivit Ordonantei de Urgenta, sa isi desemneze un mandatar financiar si sa isi gestioneze fondurile. Negoita a sustinut ca aceasta prevedere reprezinta "inca o modificare a regulilor jocului in timpul jocului", sustinuta de "alianta neagra" PSD-PNL-PRM-UDMR-PC.
PIN evita victimizarea
Membrii PIN nu vor participa la campania publica pentru referendum, considerand ca votul din 19 mai trebuie sa fie un test de legitimitate pentru Traian Basescu si nu un prilej pentru acesta de a se victimiza, a anuntat, ieri, liderul PIN Lavinia Sandru. Consiliul liderilor PIN a adoptat o declaratie, potrivit careia exista pericolul victimizarii lui Basescu si al pierderii din vedere a scopului principal al actiunii referendumului: dezbaterea publica privind incalcarile Constitutiei. Sandru a aratat ca, daca populatia va decide impotriva demiterii presedintelui suspendat, PIN il va accepta drept sef al statului. Liderul PIN Cozmin Gusa a declarat, la randul sau, ca Basescu ar trebui sa-si dea demisia daca la referendum nu va reusi sa adune jumatate plus unu din voturile romanilor.
UDMR da cu flit
Presedintii filialelor UDMR au confirmat ieri decizia luata de conducerea formatiunii potrivit careia Uniunea nu-l va sustine pe presedintele suspendat Traian Basescu in campania pentru referendum si va folosi acest prilej pentru a-si transmite mesajele, a anuntat liderul Marko Bela. "Nu vom duce o campanie pentru sau impotriva unei persoane, iar presedintii organizatiilor teritoriale ale UDMR au fost de acord ca nu-l vom putea sustine pe Traian Basescu. Continutul campaniei noastre nu va fi, insa, unul negativ fata de cineva, ci pozitiv fata de valorile Uniunii", a precizat Marko Bela, citat de Mediafax. Insa, Uniunea Civica Maghiara (UCM) a decis sa il sprijine pe presedintele suspendat Traian Basescu si isi indeamna membrii si simpatizantii sa se prezinte la referendum si sa voteze in favoarea acestuia. Mai mult, UCM i-a lansat invitatia lui Basescu de a participa la un forum cetatenesc, la Odorheiu Secuiesc.
Blaga: "1 Mai este ziua lui Geoana"
Fiica cea mare a lui Traian Basescu, Ioana si secretarul general al PD Vasile Blaga au sosit ieri, pe rand, la sediul de campanie al presedintelui suspendat, din strada Vasile Lascar. Ioana Basescu a sosit in jurul orei 14.30, purtand un tricou roz cu inscriptia "Tata este cool". Dupa aproximativ un sfert de ora, la sediu a sosit si Vasile Blaga, lider PD, care a fost intrebat de presa in legatura cu strategia de campanie al lui Traian Basescu. In cursul zilei de ieri, la sediul de campanie al presedintelui suspendat a mai fost si directorul editurii Humanitas Gabriel Liiceanu, si regizorul Stere Gulea. Vasile Blaga a precizat, citat de Mediafax, ca primele actiuni din campania lui Traian Basescu se vor desfasura pe 5 mai la Teatrul National si pe 6 mai la Constanta. Cat despre 1 mai, liderul PD a afirmat ca nu este programata nici o actiune, adaugand: "1 Mai este ziua lui Geoana". (A.H./R.I.P.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.