In urma numeroaselor procese pierdute de Romania la CEDO, si pentru care ar trebui sa plateasca despagubiri de peste 600.000 de euro, Ministerul Finantelor a solicitat Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) sa analizeze daca dosarele respective
In urma numeroaselor procese pierdute de Romania la CEDO, si pentru care ar trebui sa plateasca despagubiri de peste 600.000 de euro, Ministerul Finantelor a solicitat Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) sa analizeze daca dosarele respective au fost instrumentate cu rea-credinta sau grava neglijenta. Concret, dupa ce Ministerul Afacerilor Externe a transmis Ministerului de Finante notele prin care CEDO obliga statul roman la despagubiri, CSM a fost solicitat sa analizeze posibilitatea formularii unei actiuni in regres impotriva magistratilor, in cazurile in care se va constata ca au fost provocate situatii generatoare de daune ca urmare a instrumentarii cauzei cu rea-credinta sau din grava neglijenta.
Astfel, peste 600.000 de euro pe care statul roman ar trebui sa-i plateasca pentru sase procese pierdute la CEDO ar putea fi suportate din buzunarele magistratilor. Pe de alta parte, in legile romanesti notiunile de "grava neglijenta" si "rea-credinta" nu sunt concret definite, iar dovada lor nu poate fi certificata decat printr-o decizie definitiva si irevocabila a instantelor de judecata. Potrivit Mediafax, intr-o rezolutie a Asociatiei Europene a Magistratilor, autoritatile romane competente erau indemnate "sa asigure respectarea permanenta a standardelor universale recunoscute, ale independentei justitiei si sa nu ia masuri care le-ar putea compromite".
Rezolutia referitoare la criticile privind introducerea actiunii in regres a fost trimisa Presedintiei, Guvernului, Senatului, Camerei Deputatilor, Ministerului Justitiei, CSM, precum si oficialilor Uniunii Europene. Judecatori si procurori din toata tara au cerut abrogarea dispozitiei privind actiunea in regres, aratand ca stabilirea unei proceduri administrative de control asupra activitatii judecatorului cu privire la insusi actul de justitie incalca toate regulile interne si internationale. (A.G.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.