Moscova a reactionat violent la decizia Estoniei de a muta monumentele sovietice din centrul capitalei al periferie, dupa o serie de proteste violente, soldate cu un mort, 44 de raniti si peste 300 de persoane arestate. In semn de proste, Camera supe
Moscova a reactionat violent la decizia Estoniei de a muta monumentele sovietice din centrul capitalei al periferie, dupa o serie de proteste violente, soldate cu un mort, 44 de raniti si peste 300 de persoane arestate. In semn de proste, Camera superioara a Parlamentului rus a votat vineri cu o majoritate covarsitoare sa ii ceara presedintelui Vladimir Putin sa intrerupa relatiile diplomatice cu Estonia. Nici Executivul rus nu s-a lasat mai prejos. Serghei Lavrov, ministrul de Externe de la Moscova, a anuntat ca i-a cerut ministrului rus al Transporturilor sa nu permita anumitor state sa foloseasca porturile moderne de pe teritoriul rus, de la Marea Baltica. Pe lista neagra figureaza la loc de cinste Estonia. "Transferul monumentelor este un sacrilegiu de neiertat", a tunat Lavrov.   SECHELE. Majoritatea estonienilor vedea in monumentul sovietic un simbol al celor cinci decenii de opresiune stalinista la care au fost supusi. Memorialul reprezinta in realitate un soldat sovietic, din bronz, ridicat de rusi in 1947. in apropierea statuii se presupune ca ar fi fost ingropate ramasitele pamantene ale unor soldati rusi. Tallinul sustine ca a fost nevoit sa mute monumentul pentru ca atragea nationalistii estonieni si rusi, care deseori intrau in conflicte deschise. (G.D.R.)


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.