David Lewis si colaboratorii lui de la LabMind, agentie specializata in studiul emotiilor, au demonstrat ca ritmul cardiac si activitatea creierului sunt dinamizate mai mult de o bucata de ciocolata decat de un sarut.  Autorii studiului au c
David Lewis si colaboratorii lui de la LabMind, agentie specializata in studiul emotiilor, au demonstrat ca ritmul cardiac si activitatea creierului sunt dinamizate mai mult de o bucata de ciocolata decat de un sarut.  Autorii studiului au comparat reactiile neuronale si cardiace in cazul a sase cupluri, formate din parteneri cu varsta medie de 20 de ani. Tinerilor li s-au monitorizat reactiile atunci cand se sarutau pofticios, dar si atunci cand rontaiau cu pofta ciocolata preferata. Spre marea surpriza a cercetatorilor de la LabMind, inima voluntarilor inclusi in acest dulce studiu, indiferent ca e vorba despre barbati sau despre femei, a luat-o la galop mult mai accelerat atunci cand savurau ciocolata decat in clipele cand se sarutau languros. Atat de puternic este efectul ciocolatei asupra inimii, ca in cazul unor subiecti ritmul cardiac a fost de-a dreptul impresionant: de la 60 la 140 de batai pe minut. Si asta nu-i tot! Starea emotionala de placere si relaxare indusa de ciocolata este de patru ori mai persistenta in timp comparativ cu starea indusa de sarut. Specialistii interesati de aceasta paralela au fost mirati, ba chiar intrigati. De ce? Pentru faptul ca ei nu ascund ca se asteptau ca minunata ciocolata, in special ciocolata neagra, sa creasca ritmul cardiac, din cauza substantelor excitante pe care le contine. Insa specialistii nu au anticipat si faptul ca efectele pe care aceste substante le au asupra inimii si creierului sa fie de o asemenea durata si intensitate.  EXPLICATIA. In medie, 100 de grame de ciocolata neagra contine: 6 grame proteine, 27 g lipide, 4 g glucide, zahar 50 g, fibre 9 g, tanini 3,7 g, potasiu 400 mg, vitaminile B1, B2, B3 si E. Modificarile emotionale declansate de ciocolata au fost puse pe seama a trei substante cu efect psihotonic puternic: teobromina, cafeina si feniletilamina. Dar ultimele cercetari au demonstrat ca prezenta celor trei substante in cantitati reduse nu are cum influenta atat de puternic activitatea inimii si a creierului. Aceleasi cercetari sutin ca marele atu al ciocolatei negre consta in stimularea secretiei de substante opiacee, respectiv de endorfine care declanseaza starea de placere. Conf. dr. Daniel Popescu spune ca o amina din compozitia ciocolatei este puternic implicata in comportamentul pasional si sexual. Este o amina care face ca sarutul sa fie uneori surclasat de ciocolata,in privinta dinamizarii activitatii cerebrale si cardiace.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.