Ieri, la UNAgaleria, a avut loc o prezentare a proiectului "Ghidul de calatorie" al lui Matei Bejenaru, urmata de o intalnire cu artistul si de discutii in contextul desfasurarii evenimentului. Proiectul "Ghidul de calatorie" face parte din preocupar
Ieri, la UNAgaleria, a avut loc o prezentare a proiectului "Ghidul de calatorie" al lui Matei Bejenaru, urmata de o intalnire cu artistul si de discutii in contextul desfasurarii evenimentului. Proiectul "Ghidul de calatorie" face parte din preocuparile artistului Matei Bejenaru pentru problematici sociale si a inceput in urma cu doi ani ca o investigatie asupra realitatilor sociale romanesti prin prisma unui eveniment singular. "Ghidul" a fost prezentat prima data in revista IDEA (nr. 21 / 2005) si a participat la Kuba: Journey against the current - o initiativa a fundatiei de arta contemporana Thyssen-Bornemisza (Viena, Austria) de anul trecut, ce a implicat artisti, curatori si jurnalisti din tarile cu acces la Dunare. In cadrul acestui traseu european, Romania a fost reprezentata de Matei Bejenaru. "Ghid de calatorie" este un proiect-martor al zbuciumatilor ani '90, care au urmat intunecatilor ani '80. Intre anii 1990-2006 am asistat la cel mai mare exod al romanilor din istoria lor moderna in lupta lor pentru supravietuire. Unele dintre incercarile lor de a-si face un viitor in Occidentul bogat au sfarsit tragic precum cea a trei imigranti romani clandestini de pe ferry-boat-ul Maersk Dubai care, in primavara anului 1996, au fost descoperiti de comandantul taiwanez al navei si au fost aruncati peste bord. Destinul lor este emblematic pentru drama generatiei tinerilor anilor '90 carora Romania nu le-a dat nici o sansa in viata.
Proiectul, insotit de video proiectia filmului "Maersk Dubai" realizat de catre artist la Constanta cu sprijinul Galeriei Posibila din Bucuresti unde este expus in prezent, poate fi vizitat pana duminca, intre orele 14:00 si 19:00. (M.A.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.